PORTUGAL 2024/2025 - FADO, VINO I ATLANTIK -NOVA GODINA 2025 (PORTO, KRSTARENJE REKOM DOURO, AVEIRO, GIMAREŠ, BRAGA, KOIMBRA, NAZARE, OBIDOŠ, LISABON , SINTRA) - 1-7 novembar 2024, 6/12 decembar ADVENT, 27 decembar 2024 -2 januar 2025 NOVA GODINA , 21-27 mart, 1-6 maj 2025 (PRVI MAJ) / 7 dana / 6 noćenja / AVIO PREVOZ !

CENA: od 990€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

PORTO

Porto je smešten u severnom delu zemlje, na ušću reke Duro u Atlantski okean, i drugi je po veličini grad u Portugalu. Naziv je dobio po starorimskom gradu Portus Cale koji se nekada tu nalazio, a od datog naziva izveden je ne samo naziv današnjeg grada (koji znači "luka"), već i naziv same države Portugal. Tokom 14. i 15. veka Porto je bio važna luka i imao je značajno učešće u otkrićima pomorskih puteva ka Indiji i Americi. U 17. veku grad postaje poznat po vinu Porto koje tada kreće masovno da se izvozi i po kojem je i danas poznat. Osim po vinu, Porto je poznat i po svom brežuljkastom reljefu, starom delu grada koji se od 1996. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a, strmim ulicama, zanimljivoj arhitekturi, prelepim vrtovima, fudbalskom klubu, kao i po divnim ljudima koji u njemu žive. Simbol Porta - čuveni most Dom Luis I izgrađen u 19. veku preko reke Duro, živopisno pristanište Cais da Ribeira sa šarenim fasadama i brojnim restoranima i kafićima, veličanstvena katedrala Se do Porto koja se nalazi na najvišoj tački u gradu, železnička stanica Sao Bento, jedna od najlepših zgrada u Portu, ukrašena sa više od 20.000 pločica, toranj Clerigos sa kojeg se pruža jedan od najlepših panoramskih pogleda na grad, samo su neke od atrakcija koje nikako ne treba propustiti u ovom gradu. Što se tiče kulinarskih specijaliteta, u Portu obavezno treba probati Cataplanu - jelo od školjki i morskih plodova i Franchesinhu - jelo sa hlebom, mesom, paradajzom i sirom u umaku od piva.

AVEIRO

Aveiro, poznat i kao "portugalska Venecija", je mali priobalni grad u kojem su nekada živeli ribari i proizvođači soli. Smešten je u samom srcu velike lagune, par kilometara istočno od obale Atlantskog okeana, 80 km južno od Porta i 260 km severno od Lisabona. Aveiro je poznat po kanalima kojima se može ploviti čamcima nalik na gondole (moliceiros) koji su obojeni u jarke boje i ukrašeni motivima iz svakodnevnog života lokalaca. Nekada su ovi čamci služili za skupljanje algi, a danas se koriste isključivo u turističke svrhe u cilju obilaska lagune. Za razliku od većine gradova u Portugalu, Aveiro je prilično mlad grad. Najstarija arhitektura u Aveiru su secesijske zgrade koncentrisane uz glavni kanal, a koliko su one značajne govori činjenica da je Aveiro, uz Barselonu, Brisel, Budimpeštu, Glazgov, Helsinki i Havanu, član mreže Reseau Art Nouveau. Kada je u pitanju hrana, lokalni restorani za ručak služe ribu koja je, kako vole da kažu "tog jutra još plivala", kao i lignje, hobotnicu, ostrige i druge morske plodove, a uz pomenute specijalitete odlično ide penušavo vino po kojem je ova regija poznata.

REKA DOURO

Na obali reke Douro nalazi se Porto. Ova reka poznata je i kao zlatna reka, u prevodu Douro znači zlatna. Krstarenje ovom rekom Vam pruža nezaboravan doživljaj  i mogućnost da upoznate skriveni dragulj Portugala. Sa obe strane reke nalaze se beskrajni kaskadni vinogradi u kojima raste porto grožđe. A tu je smešten i veliki broj kinta, imanja sa kamenim kućama na kojima se gaje vinogradi. Sve izgleda kao da je vreme stalo i sačuvalo dugogodišnju tradiciju. Neke od kamenih kućica su vlasnici čak adapritali u apartmane koje iznajmljuju ljubitelji vina i turisti koji žele malo bolje da upoznaju ovaj geografski jako interesantan kraj. 

BRAGA

Kao duhovna prestonica Portugala, Braga je i danas jedno od glavnih verskih središta u zemlji. Katedrala u Bragi, sagrađena u XII veku, je najstarija u zemlji. Sagradili su je roditelji prvog portugalskog kralja, Henrique i Teresa, koji su ovde i sahranjeni. Kako je jedan od najstarijih gradova Portugala ovde se nalazi i najstarija Biskupija. Bez obzira na religiozni duh koji se oseća gde god da krenete, gradić je veoma živahan i prepun mladih ljudi. U njemu se oseća duh nekih drugih kultura iz davnih vremena čemu svedoče ostaci građevina koje datiraju još iz rimskog doba. Ali ovde se mogu primetiti i neke kontradiktornosti, jer iako se vodi kao najstariji istovremeno se vodi i kao najmlađi grad u kome se mogu videti i savremene građevine nekih od najpoznatijih portuglaskih arhitekata.

GIMAREŠ

Smešten na severu Portugala, ovaj srednjevekovni grad se smatra rodnim gradom Portugala i nekadašnja je njegova prestonica. Rodno mesto je prvog portugalskog kralj, Alfonsa Henriquesa. Jedna od sedam arhitektonskih čuda Portugala je svakako i njegov dvorac.  Zbog svoje duge istorije i političkog značaja, ovde se nalazi mnogo neverovatnih znamenitosti koje možete videti. Na trenutke imate utisak da ste u srednjevekovnom okruženju, gde je plemstvo izgradilo svoje kuće, poput kuće Mota Prego, palate Vila Flor i Toural, i mnogih drugih objekata koje Gimaraešu daju jedinstvenu atmosferu.

KOIMBRA

Grad na obalama reke Mondego, Koimbra je portugalska prestonica ljubavi. Posle Gimareša drugi je po redu grad koji je bio prestonica Portugala. Pored jednog od najvećih univerzitetskih centara u Portugalu Koimbra je jedna od najčešće posećenih turističkih destinacija u Portugalu. Grad se deli na gornji i donji grad. Rua Visconde Luz je glavna ulica koja vodi do reke i modernijeg dela grada. Moderni deo grada idealan je za uživanje u šopingu, kafi ili ručku, a u neposrednoj blizini je i otvorena pijaca koja je još jedna turistička atrakcija grada. Zanimljiva činjenica je da pored Lisabona, najbolji fado možete čuti još u Koimbri gde pevaju isključivo muškarci. Gde god da krenete na ulicama ili trgovima možete čuti zvuke ove zanosne melodije koja se izvodi uz gitare.

NAZARE

Poznat po svojim plažama i karakterističnim visokim talasima, Nazareu mogu pozavideti mnoge svetske destinacije koje privlače veliki broj surfera. Kako obala Nazare ima specifičan podvodni reljef talasi nekada dostižu i preko 30 metara. Ovakav prizor gorostasnih talasa se može videti u periodu od oktobra do marta. Pored ove "surferske kulture" Nazare ima i istorijsku ulogu Portugala. Ime je dobio po Nazaretu, rodnom mestu Isusa Hrista, koji se nalazi u Palestini. Drvena Bogorodičina statua, donešena u 4. veku, osvanula je u pećinama iznad litica ovog grada koje je ubrzo dobilo ime Nazare. Ova statua je danas poznata kao Crna Madona, koja je zaštitinica grada. U gradu se takođe nalazi i svetilište Naše gospe od Nazarea koje je jedno od simbola grada.

undefined

OBIDOŠ

Romantično selo portugalskih kraljica, Obidoš, bajkovit i tajanstven jedna je od najslikovitijih destinacija Portugala. Ulice su popločane kaldrmom, a kućice su okupane snežno belom bojom i oivičene žutim linijama. Na ulicama svuda se nalaze kafići, restorani i galerije koje su uređene u etno stilu.  Interesatno za turiste su orginalne tradicionalne suvenirnice u kojima možete kupiti razne uspomene kao što su tradicionalne potrugalske ukrasne ploče, oslikane čaše i slike, šareni petlovi i sl. Jedna od zanimljivosti ovog mesta je održavanje Međunarodnog festivala čokolade koji se svake godine održava u u proleće između marta i maja meseca u trajanju od dve nedelje. Meštani kažu da niste bili u Obidošu ako niste probali njihovo tradicionalno piće, Ginja de Obidos, što je u stvari domaći liker koji se dobija tako što se Marelo višnja iz Obidoš regiona potapa u alkohol. Ono što ovo mesto čini još romantičnijim jeste priča o portugalskom Romeo i Juliji koja se nažalost jednako tragično završava. Akteri ove portugalske ljubavne drame su Pedro, sin portugalskog kralja i naslednik krune i Ines njegova velika ljubav, ali nažalost samo dvorska dama njegove buduće supruge koja mu je odabrana od strane kralja. Kada je Pedrova zakonita supruga umrla, on još uvek zaljubljen u Ines, ženi se sa njom koja mu je pre toga bila samo ljubavnica. Kralj ljut zbog tog čina naređuje njeno pogubljenje. Pedro nakon dolaska na presto Ines posthumno proglašava kraljicom.

LISABON

Lisabon važi za jedan od najlepših gradova Evrope. Smešten je na ušću reke Težo u Atlantski okean i glavni je grad Portugala. Dva bitna istorijska perioda koja su najzaslužnija za današnji izgled Lisabona su Doba otkrića, tj. zlatno doba Portugala i period nakon velikog zemljotresa 1755. godine kada je nastao deo grada pod nazivom Baixa (Donji grad) koji danas predstavlja sam centar Lisabona. Najstarija i najlepša četvrt Lisabona definitivno je Alfama, deo grada smešten na brdovitom terenu, podno zidina tvrđave Castelo de Sao Jorge. Alfama je jedini deo Lisabona koji nekim čudom nije uništen u katastrofalnom zemljotresu, pa iz tog razloga danas predstavlja najautentičniju četvrt grada. Nasuprot Alfami, takođe na uzvišenju, smestio se Bairro Alto, elegantni deo Lisabona nastao tokom 16. veka kao stambena četvrt za trgovce čije su radnje bile u donjem delu grada, tj. Baiši. Tokom 19. i 20. veka, Bairro Alto je postao mesto sastajanja i okupljanja boema i pesnika, a i dan danas su uličice ovog kraja prepune fado barova, restorana i starinskih poslastičarnica. Zahvaljujući otkrićima novih pomorskih puteva, Portugal je tokom 15. i 16. veka bio najveća svetska pomorska sila. Jedna od najznačajnijih ličnosti ovog perioda svakako je čuveni portugalski moreplovac Vasko da Gama koji je 1497. godine isplovio upravo iz lisabonske luke, oplovio Rt dobre nade u Africi i pronašao pomorski put do Indije. Neki od najvažnijih spomenika kulture koji su podignuti u znak sećanja na zlatno doba Portugala, poput Žeronimos manastira, Spomenika otkrićima i Belem kule, nalaze se u Belemu, delu grada udaljenom oko 7 km zapadno od centra Lisabona.

SINTRA

Sintra je grad bajkovite lepote i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja posetioce očarava svojom istorijom, arhitekturom i prirodnim lepotama. Smeštena je na brežuljcima Serra de Sintra, udaljena 30 km severozapadno od glavnog grada Lisabona. Tokom svoje bogate istorije, Sintra je bila omiljeno utočište portugalskih kraljeva, pa se i dan danas u gradu oseća energija aristokratskih i važnih vremena. Gradom dominiraju raskošne palate, tajanstveni dvorci i šumoviti planinski pejzaži što je bio dovoljan razlog da se ovaj deo Portugala nađe na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao prvi centar evropske romantičarske arhitekture. Bez dileme, Sintra je najpoznatija po svojim palatama: Nacionalna palata (Palacio Nacional de Sintra) - omiljena letnja palata portugalskih kraljeva čiji dimnjaci visoki čak 33 m dominiraju gradskim horizontom; Palacio Quinta da Regaleira - najmisterioznija palata u Portugalu sa vrtovima i podzemnim prolazima; Pena palata (Palacio Nacional da Pena) - kraljevska palata iz snova sa prelepim vrtovima i panoramskim pogledom na okolinu koju je sagradio kralj Don Fernando II na visokoj steni, na mestu nekadašnjeg manastira...itd. Osim palata, treba pomenuti i stari deo grada Vila Velha koji predstavlja lavirint uskih uličica sa starim kamenim kućama i glavnim gradskim trgom Largo Rainha Dona Amelia sa mnoštvom kafića, restorana i prodavnica suvenira, a u blizini trga se nalazi i čuveni kafe Piriquita gde se mogu probati najbolji tradicionalni kolači.

Program putovanja:                                                                       7 dana/6 noćenja sa doručkom AVIO PREVOZ
 

1. DAN: BEOGRAD – PORTO-KRSTARENJE REKOM DOURO
Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 04.30h. Poletanje aviona za Porto u 07.05h, broj leta JU 566. ( u prvomajskom terminu planirani let je u 07:55h). Sletanje u Porto u 09.50h ( 09:55h) transfer metroom do hotela. Ostavljanje stvari kod recepcije, slobodno vreme do check-in-a u hotel ili polazak na fakultativni obilazak Porta sa vodičem: glavna železnička stanica Sao Bento , trg i šetalište Ribeira, veličanstvena katedrala Se do Porto, simbol Porta - čuveni most Dom Luis I izgrađen u 19. veku preko reke Duro, Bolsa palata, Clerigos crkva i toranj.. Mogućnost fakultativnog izelta krstarenja rekom Douro gde ćete imati priliku da uživate u bogatom i zadivljujućem pejzažu, dok učite o istoriji 6 mostova koji ujedinjuju Vila Nova de Gaja i Porto, kao i drugim zanimljivostima u ova dva grada. Povratak u hotel i check-in u sobe. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


2. DAN: PORTO - AVEIRO (fakultativno) – PORTO 
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni odlazak vozom do Aveira („portugalske Venecije“) . Aveiro je mali priobalni grad u kojem su nekada živeli ribari i proizvođači soli. Smešten je u samom srcu velike lagune, par kilometara istočno od obale Atlantskog okeana, i poznat je po kanalima kojima se može ploviti čamcima nalik na gondole (moliceiros) obojenim u jarke boje i ukrašenim motivima iz svakodnevnog života lokalaca. Nekada su ovi čamci služili za skupljanje algi, a danas se koriste isključivo u turističke svrhe u cilju obilaska lagune. Razgled grada u pratnji vodiča nakon čega sledi slobodno vreme koje možete iskoristiti za vožnju čuvenim čamcima i druge individualne aktivnosti. Povratak u Porto u poslepodnevnim časovima. Predlažemo ponovni odlazak javnim gradskim prevozom do Ribeire, najstarijeg gradskog dela grada uz reku Douro, gde se nalaze brojni restorani i barovi. Noćenje.
 

VAŽNA NAPOMENA: Tokom prvomajskih praznika program je radjen na bazi 6 dana i 5 noćenja pa se ovaj dan izbacuje iz programa.


3. DAN: PORTO -GIMAREŠ-BRAGA- PORTO
Doručak. Slobodno vreme za indivudalne aktivnosti ili mogućnost fakultativnog izleta Braga i Gimareš. Dan počinjemo odlaskom vozom do Brage.  Dovoljno je reći da je kolokvijalni naziv za Bragu Portugalski Rim – u gradu se nalazi više od 20 crkava, pa se ovaj grad smatra duhovnom prestonicom Portugala. Idemo u razgled grada uz pratnju vodiča: Praça da República, kolokvijalno znan kao Arcada,  Bazilika dos Congregados – te niz autentičnih kuća. Nastavljamo sa razgledom uz Toranj Meganem, Arco da Puorta Nova – Katedrala Braga – Palata do Raio – Fontana do Idolo. Slobodno vreme za ručak i šetnju šarmantnim ulicama grada. Nastavljamo izlet lokalnim javnim prevozom prema obližnjem gradu Gimaraešu, gradu za koji se smatra da je u njemu nastala kraljevina Portugal. U ovom je gradu rođen Dom Alfonso Henriques,  prvi kralj Portugala. Sledi razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je stavljen  na popis svetske kulturne baštine UNESCA: Stare granitne gradske zidine , Trg Toural, Trg Largo i stara gradska jezgra,  ulica Rue de Santa Mara sa velikim brojem istorijskih građevina – palata Braganza. Slobodno vreme za uživanje u centru grada. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.


4. DAN: PORTO-KOIMBRA-NAZARE-OBIDOŠ- LISABON
Doručak. Odjava iz hotela u jutarnjim časovima. Vožnja autobusom do Koimbre - grada studenata. Koimbra je nekada bila prestonica Portugala a danas je najpoznatija po svom Univerzitetu koji je jedan od najstarijih u Evropi. Kraće fakultativno upoznavanje sa gradom  u pratnji vodica koji je čuven i po fadu jer se pored Lisabona ovde peva najbolji fado u Portugalu: Prasa Comesio, Katedrala Se iz 13.veka, tu je i jedan od najlepših Univerziteta na svetu, Nova katedrala. Nastavak putovanja. Dolazak do mesta Nazare, čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, a danas poznato turističko mesto sa dugim plažama i ribljim restoranima. Mesto je poznato i po tome što ovde nastaju najveći talasi na svetu, a ova spektakularna pojava je aktuelna tokom zimske sezone. Sledi odlazak u  Obidoš,  najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u Portugalu koji je u potpunosti  opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „The wedding city“ jer je bio tradicionalni venčani dar portugalskih kraljeva svojim kraljicama. Fakultativni razgled Nazare i Obidosa u pratnji vodica. Nastavak puta ka Lisabonu. Smeštaj u hotel. Noćenje.


5 DAN: LISABON
Doručak. Mogućnost fakultativnog razgleda Lisabona gradskim javnim prevozm u pratnji vodiča: Belem, deo grada u kojem se nalaze Žeronimos manastir, Spomenik otkrićima i Belem kula, zatim centar grada - trg Praca dos Restauradores, železnička stanica Rossio, ulica Rua da Augusta, glavni gradski trg Praca do Comercio, Alfama. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. INDIVIDUALNI DOČEK NOVE 2025 GODINE u novogodišnjem terminu. Noćenje.
 

6. DAN: LISABON - SINTRA (fakultativno) – LISABON
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet vozom u Sintru. Sintra je grad bajkovite lepote, smešten na brežuljcima Serra de Sintra i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja posetioce očarava svojom istorijom, arhitekturom i prirodnim lepotama. Tokom svoje bogate istorije, Sintra je bila omiljeno utočište portugalskih kraljeva, pa se i dan danas u gradu oseća energija aristokratskih i važnih vremena. Gradom dominiraju raskošne palate, tajanstveni dvorci i šumoviti planinski pejzaži što je bio dovoljan razlog da se ovaj deo Portugala nađe na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao prvi centar evropske romantičarske arhitekture. Po dolasku u grad sledi kraći obilazak centra Sintre u pratnji vodiča: stari deo grada Vila Velha koji predstavlja lavirint uskih uličica sa starim kamenim kućama i glavnim gradskim trgom Largo Rainha Dona Amelia sa mnoštvom kafića, restorana i prodavnica suvenira. Slobodno vreme za individualnu posetu nekoj od palata po kojima je Sintra, bez dileme, najpoznatija: Palacio Nacional da Pena, Palacio Quinta da Regaleira... (preporučujemo da kupovinu ulaznica izvršite unapred). Povratak u Lisabon. Slobodno vreme za samostalno istraživanje grada. Noćenje.

 

VAŽNA NAPOMENA : U toku novogodisnjih praznika obilazak Sintre biće realizovan 31.12.2024 a razgled Lisabona 01.01.2025.  


7. DAN: LISABON – BEOGRAD  Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer na aerodrom. Individualna prijava za let i predaja prtljaga. Pasoške i carinske formalnosti. Poletanje aviona za Beograd u 17:20 (let JU 563). Sletanje u Beograd u 22:10h. U prvomajskom terminu planirano poletanje je u 16:05h. Sletanje u Beograd u 20:55h Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Portugal - fado, vino i Atlantik " je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
01.11.2024-07.11.2024
JESEN 2024
7 DANA/6 NOĆENJA
HOTEL 4*
990€
06.12.2024-12.12.2024
BOŽIĆNI MARKETI 2024
7 DANA/6 NOĆENJA
HOTEL 4*
990€
27.12.2024-02.01.2024
NOVA GODINA 2024
7 DANA/6 NOĆENJA
HOTEL 4*
1290€- FIRST MINUTE !
21.03.2025-27.03.2025
PROLEĆE 2024
7 DANA/6 NOĆENJA
HOTEL 4*
990€
01.05.2025-06.05.2025
PRVI MAJ 2025
6 DANA/5 NOĆENJA
HOTEL 4*
1190€- FIRST MINUTE !

 

  *Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

CENA OBUHVATA:
  -povratni avio prevoz na relaciji Beograd-Porto i Lisabon-Beograd avio kompanijom Air Serbia , redovna linija u ekonomskoj klasi , sa ručnim prtljagom od 8kg i manjim rancem,  sa aerodromskom i YR taksom .
 Napomena : Aerodromske takse su podložne promeni do dana polaska na putovanje. Deca 0-2 godine ne placaju aerodromske takse

-smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4* u Portu u standardnim dvokrevetnim, jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem (1/1 i 1/2+1 sobe su na upit)
Vazna napomena: U prvomajskom terminu smestaj na bazi 2 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4* u Portu u standardnim dvokrevetnim, jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem (1/1 i 1/2+1 sobe su na upit)

-smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Lisabonu u standardnim dvokrevetnim, jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem (1/1 i 1/2+1 sobe su na upit)
-transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom javnim prevozom-metroom
-autobuski prevoz Porto-Koimbra- Nazare-Obidoš-Lisabon
- uslugu vodiča na srpskom jeziku
- pripremu i organizaciju putovanja

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- vođena tura - Porto (lokalni javni prevoz + pešačka tura, usluga vodiča) 25€
- krstarenje rekom Douro/6 mostova (javni prevoz do pristanista, vodic i karta za krstarenje) 30€
- izlet Aveiro (povratna vozna karta + usluga vodiča) 60€
- izlet Braga i Gimareš (povratna vozna karta+ autobuska karta rede expressos , usluga vodiča) 75€
- obilazak Koimbre, Nazare i Obidoša u pratnji vodiča 30€
- vođena tura - Lisabon i Belem (lokalni javni prevoz + pešačka tura, usluga vodiča) 20€
- izlet Sintra (povratna vozna karta i usluga vodiča) 60€
- doplata za čekirani prtljag I doplata za prekoracenje prtljaga - plaća se na aerodromu !
- ostale nepomenute troškove
- napojnica za vodiča (nije obavezna)

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€.


-obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1344 din (do 19 godina); 1951 din (od 19 do 69 godina); 4678 din (od 70 godina i više) - može se uplatiti u Travel Klubu

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 290€ umesto 300€

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši GOTOVINSKI U POSLOVNICI najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i izvode se LOKALNIM JAVNIM PREVOZOM (voz, autobus, metro, tramvaj, taxi). Karte su grupne, bukiraju se unapred i nalaze se (najčešće u elektronskoj formi) kod vodiča (putnici ne dobijaju pojedinačne vozne karte), a odlazak i povratak mora biti isključivo sa grupom. U slučaju da putnik želi duže ostatati na lokalitetu, mora kupiti novu kartu. Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice javnog prevoza već samo može da nađe najbolju moguću alternativu za i u interesu svojih putnika.




POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ ili ½+1 bez doplate. Boravišna taksa plaća se na recepciji hotela oko 2€ u Portu i 4€ u Lisabon u hotelima 4* po osobi po danu.  

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: Aranžman se plaća ISKLJUČIVO VIRMANSKI (preko računa: elektronski, uplatom u banci ili pošti) u dinarskoj protivvrednosti, 40% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put, elektronski, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.  
 

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ: U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van agencijskog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja. Cena avio karte sa aerodromskom taksom je podložna promeni i nije zagarantovana do momenta izdavanja avio karte. Promena imena nije moguća. Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca. U svim ostalim slučajevima važe uslovi avio kompanije Air Serbia.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Chic & Basic Gravity 4* se nalazi u Portu, na 8 min. hoda od znamenitosti Sao Bento Metro Station. Gostima nudi klimatizovane sobe koje sadrže sto, aparat za kafu, mini-bar, sef i flat-screen televizor, kao i sopstveno kupatilo sa tušem. U objektu Chic & Basic Gravity sve smeštajne jedinice poseduju posteljinu i peškire. Svakodnevni doručak može da bude na bazi švedskog stola, kontinentalni ili američki.  

 

Hotel Florida 4 * se nalazi u centru Lisabona, na 2 minuta hoda od Trga Markiza de Pombala i stanice metroa na ovom trgu. Sobe i zajedničke prostorije ovog jedinstveno uređenog hotela krase motivi iz starinskih filmova. Gosti mogu da borave u sobama posvećenim Merilin Monro, Alfredu Hičkoku ili filmskim klasicima poput Kazablanke. Mnoge prostorije hotela ukrašene su citatima iz filmova. Svaka soba je renovirana i opremljena flat-screen TV-om i mini-barom. Hotel poseduje svetlu salu za ručavanje sa klavirom i panoramskim pogledom na Trg Markiza de Pombala. Gosti hotela Florida mogu da popiju piće u zimskoj bašti ili prošetaju Avenijom Slobode, gde će da pronađu raznovrsne prodavnice, kafiće i restorane. Park Eduardo VII udaljen je 5 minuta hoda. Hotel je smešten na samo 7 minuta vožnje od četvrti Bairo Alto, najpoznatije četvrti sa barovima u Lisabonu.

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 7 dana pre početka putovanja. Program je rađen na bazi minimum 10 putnika.

ORGANIZATOR zadržava pravo da realizuje putovanje uz korekciju cene u slučaju manjeg broja prijavljenih ili usled promena na monetarnom tržištu. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Portugal - fado , vino i Atlantik " je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:


-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.