DIVLJE VODE BOSANSKE 2024 (Pliva, Una, Neretva, Vrelo Bune, Vodopad Kravica, Vrelo Bosne) - 05-10. septembar 2024 / 6 dana / 5 noćenja sa doručkom / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: 239€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Bosna i Hercegovina može da se pohvali sa mnogo neverovatnih prirodnih lepota. Divlje reke, neverovatne planine i misteriozne pećine. Ali one prirodne lepote koje nas najviše oduševljavaju i od kojih zastaje dah su bez dileme na desetine neverovatno lepih vodopada smeštenih širom zemlje, svaki lep na svoj način. Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Nemačka zajedno! Na ovoj Travel Klub avanturi vas vodimo u pohod na najlepše prirodne oaze Bosne i Hercegovine. Program je namenjen zaljubljenicima u prirodu koji će pored odmora, kupanja i uživanja u divljim bosanskim vodama, imati prilike i da se upoznaju sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem ove zemlje.

TRAVNIK

Travnik je grad smešten u srcu Bosne i Hercegovine. Prvi put se spominje 1463. godine u izveštaju trogirskog kneza koji se danas čuva u arhivu grada Zadra. Čuveni putopisac Evlija Čelebija u 18. veku ga opisuje kao "grad s hiljadu vrela". U periodu od 1699. do 1851. godine bio je glavni grad bosanskog pašaluka iz kojeg je stolovalo 77 vezira. Travnik je specifičan i po tome što je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dve sahat-kule. Takođe, to je i grad sa najviše turbeta u Bosni i Hercegovini. Stari deo Travnika postoji još od vremena bosanske nezavisnosti u prvoj polovini 15. veka. U gradu se nalaze brojne džamije i crkve, kao i grobovi važnih istorijskih ličnosti, te predstavljaju odlične primere osmanske arhitekture. Gradski muzej, izgrađen 1950. godine, jedna je od najimpresivnijih kulturnih institucija u regiji. Znamenita ličnost ovog grada je nobelovac Ivo Andrić koji je ovom gradu i posvetio i delo "Travnička hronika". Ako ste ljubitelj ovog Andrićevog dela, obilaskom Travnika upoznaćete se sa mestima gde se odvija radnja romana. 

JAJCE

Jajce je prelepi grad i opština, poznat i kao "grad kamena, vode i svetla". Jajce se prvi put spominje u 14. veku kada je služio kao glavni grad nezavisne Bosanske Kraljevine njegovim vladarima - Tvrtku II Tvrtkoviću, Stjepanu Tomasu i Stjepanu Tomaševiću. Grad ima kapije i utvrđenja, kao i zamak sa podzemnom crkvom i kriptom, zidinama i tunelima koji vode do različitih kapija oko grada. U Jajcu se nalazi nekoliko crkava i džamija izgrađenih u različitim periodima istorije koje ga čine gradom raznovrsnosti. Jajce se nalazi u živopisnom planinskom ambijentu, sa okolnim ljupkim i drevnim selima i modro zelenkastim rekama Vrbasom i Plivom, kao i Velikim i Malim plivskim jezerima koja su popularna sportsko-rekreativna odredišta, pogodna za sakupljanje lekovitog bilja i pečuraka, planinarenje, pešačenje, vožnju brdskog mountain bicikla, posmatranje ptica, kajakarenje, vožnju čamca i izvanredna lokacija za sportski ribolov. Reka Pliva u Jajcu stvara veličanstveno jak, 20 m visok vodopad koji je jedan od najlepših vodopada u regionu, ali i u svetu. Ovaj vodopad je proslavio grad Jajce širom sveta. Srednjovekovna tvrđava Sokol na Plivi se može svrstati među poznatija i važnija mesta srednjovekovne bosanske prošlosti. Stari grad Jajce sa dvadesetak objekata, lokaliteta i celina na listi nacionalnih spomenika, predstavlja grad-muzej jedinstvene lepote i arhitekture.

NACIONALNI PARK UNA

Nacionalni park Una je jedan od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Legenda kaže kako su stari Rimljani, koji su kroz mnoga osvajanja izgubili smisao za lepo, izbivši na obale reke Une ostali zapanjeni lepotom kakvu nigde nisu sreli. Jedan od tih Rimljana uzviknuo je “Una!” (jedna/jedina), jednim uzvikom izrazio je svu lepotu ove reke kakve više nigde nema. Tako je, kažu, ova reka dobila ime koje je zadržala do dana današnjeg. Nacionalnim parkom je proglašen 29. maja 2008. godine. Nacionalni park obuhvata područje kanjonskog dela gornjeg toka reke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dela donjeg toka reke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, kao i međuprostor između Une i Unca.

MOSTAR

Mostar, grad koji je iznedrio čuvene srpske pesnike - Jovana Dučića i Aleksu Šantića. Mostar je privredni, politički i kulturni centar Hercegovine, najveći i najznačajniji grad u Hercegovini. Grad leži u prostranoj, plodnoj sunčanoj mostarskoj dolini, na nadmorskoj visini od 60 m, na raskrsnici ravničarske i planinske Hercegovine. Mostar okružuju padine prekrasnih planina Prenja, Veleža, Čabulje i brda Huma. Glavna reka Hercegovine - prekrasna reka Neretva, protiče kroz centar Mostara, deleći ga na dva dela, odnosno povezujući ih. Stari istorijski deo Mostara je Stari most sa kulama, proglašen za nacionalni spomenik i svakako najzanimljiviji deo ovog prekrasnog grada, njegove mnogobrojne kujundžijske radnjice, zlatari i proizvođači ćilima, kao i druge brojne zanatlije Stare čaršije Mostara, poznate pod imenom Kujundžiluk. Ovaj zanimljiv orijentalni deo Mostara pripada UNESCO-vom svetskom kulturnom nasleđu i očuvao je staru tradiciju u kojoj vešte i iskusne zanatlije izrađuju predmete od metala, slikaju ili tkaju ćilime. Središnji deo stare mostarske čaršije - bazara, okružen utvrđenjima, kulama i kapijama, tokom istorije se razvijao do veličastvenog spomenika kulture, stvorivši jedinstvenu arhitektonsku celinu.

TREBINJE

Trebinje - grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Srpske, udaljen od Dubrovnika samo 27 km, a od Herceg Novog 45 km. Za Trebinje se kaže da je to grad sunca i platana, a smatra se jednim od najlepših gradova u Bosni i Hercegovini. Trebinje krase očuvani stari grad i palate mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom lepotom, a ujedno to je i grad čuvenog pesnika Jovana Dučića. U samom gradu se nalazi nekoliko pravoslavnih hramova od kojih je najpoznatiji manastir Tvrdoš.

POČITELJ

Počitelj je neobičan gradić orijentalnog stila na levoj obali Neretve. Od Počitelja do mora stiže se za manje od pola sata vožnje prema jugu. Tvrđavu u Počitelju je 1383. godine obnovio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I kao glavno uporište u borbi protiv Turaka u dolini Neretve. Prvi dokument iz 1444. godine pominje neretvanski grad Počitelj koji pripada Hercegu Stjepanu. Posle turskog osvajanja, tokom 15. i 16. veka, mesto poprima status sedišta uprave kapetanije i značajna obeležja orijentalno-mediteranskog stila sa brojnim i veoma značajnim arhitektonskim objektima. Počitelj je bio deo Otomanskog carstva do 1878. godine. Nakon uspostavljanja vlasti Austro-Ugarske, Počitelj gubi svoj strateški značaj i naglo propada što je doprinelo očuvanju autentičnog istorijskog jezgra do današnjih dana. Počitelj danas obuhvata i najstariju umetničku koloniju jugoistočne Evrope. Umetnici iz čitavog sveta okupljaju se u Počitelju po kulturnoj tematici, ali i zbog sjajnog i ukusnog crvenog nara i smokava kojih ima u izobilju na padinama u okolini Počitelja. Najzanimljiviji objekat u Počitelju je Sahat kula, oblo utvrđenje koje se uzdiže sa vrha brda iznad ovog prekrasnog grada, pored koga je hamam - javno kupatilo. Brojne dobro očuvane istorijske građevine i jedinstvena atmosfera čine Počitelj gradom-muzejom.

VODOPAD KRAVICA

Vodopad Kravica, smešten u južnom delu Bosne i Hercegovine, predstavlja još jedan dokaz da je priroda bila veoma darežljiva prema ovoj divnoj zemlji. Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najlepših vodopada u Bosni i Hercegovini, ako ne i na čitavom Balkanu. Kravica turiste ne ostavlja ravnodušnim čak ni dok gledaju slike vodopada na internetu. A tek kada se uživo pojave ispred ovog veličanstvenog vodopada, požele da ostanu ovde zauvek. Ovo prirodno čudo zapravo čini nekoliko manjih vodopada koji se protežu u širinu preko 120 m i više, dok im je visina 25 m. Reka Trebižat formirala je ove vodopade i svojevremeno omogućila lokalnom stanovništvu da od nje i zarade. Naime, na vodopadima se nekada nalazilo mnogo mlinova i snaga vode se koristila za mlevenje žita. Danas mlinova više nema, ali je lokacija pod zaštitom države i poznata turistička destinacija u Bosni i Hercegovini. Ljudi rado dolaze ovde leti na kupanje, jer je ispred vodopada jezerce idealno za plivanje. Posetioci mogu ručati ili popiti kaficu u lokalnom restoranu, a mogu se provozati i čamcem po jezeru. Na ovoj lokaciji, 1966. godine snimljen je kultni jugoslovenski film "Orlovi rano lete". Vodopad je sredinom 19. veka bio u vlasništvu Zaim-Beg Selimića koji je ostao upamćen kao veliki dobrotvor.

SARAJEVO

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine. Kulturno, prirodno i istorijsko nasleđe Sarajeva je svakako među najzanimljivijim na čitavom Balkanu, jer su se u Sarajevu susrele velike istočne i zapadne sile i ostavile svoje uticaje. Sarajevo je primer određene delimične viševekovne borbe protiv spoljnog uticaja i sažimanja tih uticaja u jednu od najraznovrsnijih kultura Evrope. Postoji samo nekoliko mesta na svetu sa pravoslavnim i katoličkim crkvama, džamijom i sinagogom na pešačkoj udaljenosti od 10 minuta jedna od druge. Ako postoji i jedan grad u Evropi koji sa lakoćom opkoračava Istok i Zapad, to je Sarajevo. Ovde su Vizantijsko i Otomansko carstvo Istoka i Rimsko, Mletačko i Austrougarsko carstvo Zapada, ostavili neizbrisiv trag kroz kulturu, tradiciju i religiju što Sarajevo čini elegantnim, kosmopolitskim gradom. Šetnja kroz Baščaršiju - istorijski stari deo Sarajeva je šetnja kroz jedinstvenu prošlost ovog grada. Od užurbanih, otomanskih kvartova, načičkanih poslastičarnicama, aščinicama, kafanama i brojnim zanatskim radionicama i radnjicama, do administrativnog i kulturnog centra iz doba Austrougarske, Sarajevo obuhvata najbolje iz oba sveta. 

BOSANSKE PIRAMIDE (TUNEL RAVNE)

Na oko 45 minuta vožnje od Sarajeva nalazi se misteriozan kompleks piramidalnih struktura. Kompleks čini pet piramidalnih struktura nazvanih: Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Meseca, Bosanska piramida Ljubavi, Hram Majke Zemlje i Piramida bosanskog Zmaja. Priča o Bosanskim piramidama počela je posetom Semira Osmanagića gradu Visoko 2005. godine kada mu je pažnju privuklo prirodno uzvišenje piramidalnog oblika, danas poznato kao Bosanska piramida Sunca. Četiri trougaone stranice, identični nagib stranica od podnožja do vrha od 45 stepeni, perfektna orijentacija jedne od stranica prema severu, ovo je bila polazna tačka za Semira koji je te 2005. godine postavio hipotezu o postojanju čitavog kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela u mestu Visoko u Bosni i Hercegovini.

Podzemni lavirint Ravne predstavlja kompleksnu mrežu praistorijskih tunela koji vode do Bosanske piramide Sunca. Ulaz u podzemni lavirint Ravne udaljen je od piramide Sunca 2,5 km u pravcu jugoistoka. Prilikom posete se ne može ući u piramidu, jer tuneli još uvek nisu očišćeni do kraja, tj. do ulaza u samu strukturu. Postoji teorija da je ista civilizacija gradila i piramide i tunele i da se to dešavalo pre 30.000, a da je druga civilizacija vrlo vešto blokirala i zatrpavala ulaze u tunele pre 5.000 godina. Zašto bi neko zatrpavao tunele na ovaj način? Postoji nekoliko teorija o tome koje ćete čuti na samom lokalitetu od lokalnog vodiča.

Veruje se da boravak u podzemnim tunelima Ravne ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i organizam. Zbog izvanredne cirkulacije vazduha i visoke koncentracije negativnih jona koji čiste atmosferu od bakterija i virusa, veruje se da boravak i meditacija u ovim tunelima pomaže u otklanjanju zdravstvenih problema. U blizini ulaza u podzemni lavirint Ravne nalazi se i arheološko-turistički park koji ćemo, takođe, posetiti na ovoj turi.

VRELO BOSNE

Vrelo reke Bosne se nalazi u jugozapadnom delu Sarajevskog polja, u podnožju planine Igman. Reka Bosna izvire na nadmorskoj visini od 492 m iz nekoliko jakih izvora, a kako je odličnog kvaliteta, koristi se i za sarajevski gradski vodovod. Ovaj kompleks se prostire na 603 ha zemljišta, a od centra Sarajeva udaljeno je svega 15 km. Skupština Kantona Sarajevo je 2006. godine donela Zakon kojim je Vrelo Bosne proglašeno Spomenikom prirode. Preko mnoštva potoka prelaze drveni pešački mostići, uređene su pešačke i trim staze, kultivisana je flora, a opet nenarušena. Izvorište reke krase prelepa jezera kojima plivaju ribe, plove labudovi, ostrva su obrasla zelenilom, povezana drvenim mostićima. Kompleks je uređen, ograđen, postavljene su klupe za sedenje, natkrivena su odmorišta, dečija igrališta, a u centralnom delu u restoranu može se pojesti sveža pastrmka upecana na licu mesta. Vrelo Bosne je mesto koje zaslužuje pažnju i divljenje uzajamnosti delovanja prirode na čoveka i čoveka na prirodu.

DIVLJE VODE BOSANSKE 2024

TRAVNIK, JAJCE, JABLANICA, MOSTAR, SARAJEVO sa fakultativnom posetom

NP UNA, MLINČIĆI, PLIVSKO JEZERO, TREBINJE, BLAGAJ, POČITELJ, VODOPAD KRAVICA, BOSANSKE PIRAMIDE (TUNEL RAVNE), VRELO BOSNE

 

Program putovanja:                                                  6 dana / 5 noćenja sa doručkom / autobusom 1800 km DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - TRAVNIK - JAJCE

Polazak iz centra Beograda u 6h. Putovanje preko Sremske Mitrovice i dalje preko Bijeljine, Doboja i Zenice do Travnika. Prošetaćemo se gradom uz razgledanje divne Šarene džamije - Sulejmanije, zadužbinu velikog vezira Sulejman-paše Skopljaka iz 18. veka. Sledi slobodno vreme ili fakultativne aktivnosti koje obuhvataju posetu rodnoj kući Ive Andrića, Travničkoj tvrđavi i lokalitetu Plava voda. Nastavak putovanja preko Vakufa do Jajca. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

2. DAN: JAJCE - NP UNA (ŠTRBAČKI BUK) - MLINČIĆI (PLIVSKO JEZERO) - JAJCE

Doručak. Slobodno vreme u Jajcu ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet. Prvo odlazimo do Nacionalnog parka Una koji ljubomorno čuva svoje čari, gde ćete uživati u neponovljivoj i vekovima netaknutoj prirodnoj lepoti. U ovom mestu se nalazi najveći kompleks slapova. Obićićemo Štrbački buk i uživati u svežini i lepoti ovog 24 m visokog vodopada. Nakon toga ćemo obići lokalitet Mlinčići sa divnim sačuvanim drvenim vodenicama i predivno Plivsko jezero. Na Plivskom jezeru možete uživati u vožnji katamaranom uz doplatu na licu mesta. Povratak u Jajce. Noćenje.

 

3. DAN: JAJCE - JABLANICA (MOST NA NERETVI) - MOSTAR

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak Jajca u pratnji stručnog vodiča. Pogledaćemo Medvjed kulu i posetiti katakombe u kojima se nalazi oltar i koje kriju svoju simboliku. Obićićemo ostatke crkve Sv. Luke i tvrđavu, najvišu tačku grada, na visini od 470 m nadmorske visine. Sa tvrđave se spuštamo do kapije Mala tabija, pa kroz čaršiju i Travničku kapiju, odlazimo do vidikovca sa kojeg se pruža nestvaran pogled na čuveni Plivski vodopad. Oko podneva polazak ka Mostaru. Vožnja uz usputni predah u Jablanici kod memorijalnog kompleksa "Bitka na Neretvi". Dolazak u Mostar i smeštaj u hotel. Obilazak Mostara u pratnji vodiča. Slobodno vreme za sevdah i uživanje pokraj Starog mosta. Noćenje.

 

4. DAN: MOSTAR - MANASTIR TVRDOŠ - TREBINJE - MOSTAR

Doručak. Fakultativna vožnja čamcem po Neretvi. Slobodno vreme u Mostaru ili fakultativni izlet u Trebinje. Izlet počinjemo posetom manastiru Tvrdoš, a nakon toga stižemo u Trebinje. Obilazak grada kreće od Hercegovačke Gračanice odakle se pruža bajkovit pogled na čitav grad. Obilazak Arslanagića mosta koji je 1574. godine izgradio Mehmed-paša Sokolović. Odlazak u Stari grad (Kastel), poseta zanatskim radionicama, Osman pašina i Careva džamija iz 18. veka. Šetnju nastavljamo kroz Gradski park sa mnoštvom spomenika koje je čuveni pesnik Jovan Dučić poklonio svom gradu. Obilazak Saborne crkve sa početka 20. veka. Slobodno vreme. Povratak u Mostar. Noćenje.

 

5. DAN: MOSTAR - BLAGAJ (VRELO BUNE) - POČITELJ - VODOPAD KRAVICA - SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Fakultativni izlet počinjemo obilaskom Blagaja i izvorišta reke Bune na kojem se nalazi stara turska, sufijska Tekija - derviški samostan. Nastavak puta ka Počitelju, jedinstvenom naselju koje se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Zahvaljujući svojim jedinstvenim odlikama i arhitekturi, Počitelj je jedna od najzanimljivijih atrakcija Bosne i Hercegovine. Potom sledi odlazak do prelepog vodopada Kravica. Voda reke Trebižat na tom mestu se razuđuje i pada sa visine od 30 m stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 m. Ceo prizor svojom lepotom ostavlja čoveka bez daha. Slobodno vreme za kupanje i uživanje. U poslepodnevnim časovima polazak za Sarajevo. Po dolasku sledi obilazak Baščaršije i upoznavanje sa najznačajnijim objektima: Vjećnica, Trg Sebilj, Baščaršijska džamija iz 16. veka... Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

6. DAN: SARAJEVO - BOSANSKE PIRAMIDE (TUNEL RAVNE) - VRELO BOSNE - SARAJEVO - BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme u Sarajevu ili fakultativni odlazak do Bosanskih piramida (Tunela Ravne) i Vrela Bosne. Otkrivene su slučajno kada je čuveni arheolog i antropolog dr. sci. Semir Osmanagić dolazeći u muzej u mestu Visoko, primetio čudan oblik brda koje liče na piramide. Obićićemo podzemni lavirint Ravne koji obuhvata mrežu podzemnih tunela i prostorija. Joni omogućavaju telu da se psihički i fizički revitalizuje. Nastavak puta ka Vrelu Bosne, spomeniku prirode koji se prostire na čak 603 ha u podnožju planine Igman. Poznata turistička atrakcija i omiljeno izletište za lokalne posetioce, sastoji se od više malih ostrvaca povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka vrela Bosne, parka u kome se nalaze patke, labudovi i preko 20 biljnih i životinjskih vrsta, ali i autohtone vrste - potočna pastrmka. Povratak u Sarajevo. Slobodno vreme i prilika da se isprobaju autentični sarajevski ćevapi, obiđe kuća sevdaha, kupi autentična tucana kafa... Polazak za Beograd u poslepodnevnim satima. Očekivani dolazak na mesto polaska oko ponoći.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Divlje vode bosanske" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
18.06.2024-23.06.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
239€ - ZATVORENO !
05.09.2024-10.09.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
239€

 

CENA OBUHVATA:

prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Jajcu u sobama 1/2 ili 1/2+1
- 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Mostaru u sobama 1/2 ili 1/2+1
- 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Sarajevu u sobama 1/2 ili 1/2+1
- uslugu stručnog vodiča/pratioca grupe 
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom

- troškove pripreme i organizacije putovanja 


CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- razgled Travnika sa uključenim ulaznicama (Rodna kuća Ive Andrića, Tvrđava i Plava voda) i uslugom vodiča 15€
- NP UNA (Štrbački buk) i Plivsko jezero - Mlinčići sa uključenom ulaznicom, prevozom (300 km) i uslugom vodiča 35€
- razgled Jajca - Stari grad sa uključenim ulaznicama (Katakombe, Tvrđava i Plivski vodopad) i uslugom vodiča 15€
- izlet Trebinje i Manastir Tvrdoš (uključeni prevoz (230 km) i usluga vodiča) 30€ 
- vožnja čamcem po Neretvi ispod mostarskih mostova 10€ 
- izlet Blagaj, Počitelj i Vodopad Kravica sa uključenom ulaznicom, prevozom (100 km) i uslugom vodiča 35€
- Bosanske piramide (Tunel Ravne) i Vrelo Bosne sa uključenim ulaznicama, prevozom (80 km) i uslugom vodiča 30€

napojnica za vodiča 

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1044 din (do 19 godina); 1498 din (od 19 do 69 godina); 3545 din (od 70 godina i više) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 160€ umesto 170€ 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati !

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 90€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1 bez doplate. Doplata za dodatno sedište 90€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 3 KM ili 1,50€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Turist 98 3* u Jajcu (ili sličan na Plivskom jezeru) se nalazi u blizini centra grada Jajca. Nudi smeštaj sa besplatnim bežičnim internetom u celom objektu. Gostima je na raspolaganju restoran u okviru objekta. Sve sobe su klimatizovane i sadrže flat-screen TV. Svaka soba ima kupatilo opremljeno fenom za kosu. Recepcija u okviru objekta radi 24 sata dnevno.

https://www.hotel-turist98.com/hr/

  

Hotel Emen u Mostaru (ili sličan) se nalazi u centru Starog grada Mostara i na 2 minuta hoda od čuvenog Starog mosta. Hotel je pod zaštitom UNESCO-a i ima a-la-carte restoran. Besplatan Wi-Fi je na raspolaganju svim gostima. Sve sobe su klimatizovane i imaju TV sa satelitskim kanalima. Sopstveno kupatilo je opremljeno tušem ili kadom, dok neke sobe imaju i balkon.

https://www.hotel-emen.com/

  

Hotel Walter 4* u Sarajevu (ili sličan) je udaljen 3 minuta hoda od tramvajske stanice i 2 km od park šume Mojmilo. Sve sobe su klimatizovane i sadrže LCD TV sa kablovskim i satelitskim kanalima, kao i prostor za sedenje. Kupatila su opremljena tušem, fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom.

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 25 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Divlje vode bosanske" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
 • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
 • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

 

PRAVILA PONAŠANJA:

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.