Japan 2023 (TOKIO-KJOTO) - TERMINI U PRIPREMI avio-takse-transferi-voz Šinkasen-hotel 3*-vodic

CENA: / / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Kada pomislite na Japan, vaš um se ispunjava različitim slikama drevnih tradicija, predivnih predela i fascinantnom kulturom. Iako je Japanska prošlost veoma bogata dogadjajima i veoma zanimljivom istorijom, današnji Japan je isto tako fascinantan sa vrhunskom tehnologijom i predivnom arhitekturom, koja još uvek održava tradiciju ove zemlje. Bilo da želite da iskusite hranu koju do sada niste probali ili želite da idete u kupovinu u neki od najboljih svetskih šoping oblasti, Japan je mesto za Vas. Japan je poznat po svojim hramovima i svetilištima, možete da provedete nedelje u gradovima kao što su Kjoto i da uživate u arhitektonskim čudima i istorijskim spomenicima. Ako je kultura više po Vašem ukusu, ne možete da dobijete bolje nego šareno i bogato nasledje u Japanu, uključujući i divnu igru kabuki i tradicionalne gejše.

 

Tokio- divan, podsticajan i zavodljiv grad. Japanska metropola je takodje uzbudljiva, intrigatna i iscrpljujuća. Grad ima na desetak različitih likova, haotičan i glasan ili smiren poput zena, visoki soliteri i sitni skiveni hramovi. Tokio nudi veliki broj znamenitosti i senzacije, moderan dizajn i oko 100, 000 restorana.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Japan

1. OPŠTI PODACI

Japan je ostrvska država u istočnoj Aziji smeštena na lancu ostrva istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana severno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 ostrva od kojih su najveća ostrva: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca".Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja sveta po broju stanovnika s nešto manje od 128 miliona, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susednim gradovima ima oko 32 miliona stanovnika te je najveće metropolitansko područje sveta.

2. VIZE

Za državljane Republike Srbije i Hrvatske nije potrebna viza. Za državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Situacija u pogledu nivoa radioaktivnog zračenja je normalizovana (voda, tlo, vazduh, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz česme je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, mi preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.

4. VREMENSKA ZONA

Japan se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Srbiju.

5. KLIMA

Japan ima umerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od severa prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utiču sezonski vetrovi koji duvaju sa kontinenta prema okeanu zimi i u suprotnom smeru leti. Kasni juni i rani juli su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (baiu zensen). U kasno leto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog pritiska iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema severoistoku, često donoseći obilne kiše.

6. HRANA I PIĆE

Postoje dve japanske kuhinje – i obe su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu te reči sa jelima koja su se vekovima nalazila na trpezi pre šezdesetih godina XIX veka i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan ostrvska zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste supa, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je bareni pirinač umesto kojeg se vrlo često služi i testenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuvane, pržene ili grilovane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u poređenju sa ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna. Veoma često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sašimi. Kada je reč o cenama obroka u restoranu, one variraju od mesta gde jedete. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane gde većina Japanaca jede i gde će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u proseku od 10 – 20e.

7.SIGURNOST

Japan važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i sa niskom stopom kriminala u poređenju sa drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepodoga.

8. ODEĆA

Bilo da putujete u Japan u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA

Zvanična valuta u Japanu je jananski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno.

Prema poslednjem kursu 1e = 125 jen, 1$ = 103 jen-a. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card a u bankomatima kartice sa oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

10. STRUJA

Potrebno je poneti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Evropa 230V) . Adapter je sa 2 tanka pljosnata ulaza.

 

Best Times of the Year za posjetu Japanu

Promene u vremenu, sezonu tifona i zauzeti festivali trebalo bi da budu uzeti u obzir prilikom odlučivanja kada odlaziti u Japan.

Iako je izbjegavanje lošeg vremena obično cilj na odmoru, uzastopni sunčani dani privuku veću gomilu u istočnu Aziju. Moraćete dijeliti prijevoz i atrakcije tokom sezone. Hoteli u Tokiju već su malo skupe , ali stvarno se ubrzavaju tokom nekih od najprometnijih japanskih festivala.

Vreme u Japanu

Sa arhipelagom blizu 7.000 otoka šire se sjeverno na jug na Pacifiku, vrijeme u Japanu se može značajno razlikovati između regiona. Tokio može biti u blizini zamrzavanja, dok ljudi uživaju u vremenu kratke majice samo malo na jug.

Većina Japana uživa četiri različita godišnja doba zajedno s snegom u zimi, međutim, Okinawa i ostrva na jugu ostaju topla tokom cele godine. Sjeverni Japan često prima snježne padavine koje se vrlo brzo isparavaju na proleće. Tokio sama uobičajeno ne dobija snijeg. Megalopolis je dobio prašinu 1962. godine, a zatim je snijeg ponovo objavio u 2014. i 2016. U januaru 2018. godine, velika snežna oluja izazvala je poremećaje u Tokiju.

Kišna sezona u Japanu

Čak i kada se tifoni ne okreću u blizini da bi se izmiješali, Japan je relativno mokra zemlja s punim padavinama i visokom vlažnošću.

Kišovita sezona u Japanu obično udara u letnjim mesecima , sredinom juna do sredine jula.

U Tokiju, jun je vrlo kišni mesec. Istorijski gledano, tuševi su se krajem jula i avgusta ponovo smanjivali, a potom ponovo sila ponovo u septembru.

Dodavanje meteorološkog ludila je opasnost od tajfuna. Tipično, većina tajfuna izaziva probleme u Japanu između maja i oktobra . Kao što možete zamisliti, tajfun u tom području potpuno menja sve vremenske uslove - i obično na bolje.

Suva sezona u Japanu

Zapravo, bolji način da pozovete vreme godine za većinu putnika putovanje u Japan bi bila sezona "sušara" ili "manje kiša". Kišni dani su stvar tokom cijele godine, tako da izgradnja suviše čvrste putanje s suncem može dovesti do razočaranja.

Na sreću, Japan ima neke veoma interesantne načine da provede vreme u zatvorima tokom kišnih popodneva.

Najsušniji meseci u Japanu su tipično decembar, januar i februar. Novembar i mart su "ramena" meseci između sezone - često idealno vreme za posetu bilo kojoj zemlji kako bi izbjegli cijene i grupe u vrhunskoj sezoni.

Temperature u Tokiju

Iako je najniža prosječna temperatura u Tokiju i dalje oko 34 F, temperature ponekad padnu ispod smrzavanja u zimskim noćima.

Avgust je tipično najtopliji mesec u Japanu, a januar je najhladniji.

Evo uzorka prosečne niske i visoke temperature u Tokiju:

 • Januar: 36-50
 • Februar: 36-50
 • Mart: 41 - 55 F
 • April: 52 - 64 F
 • Maj: 59 - 73 F
 • Jun: 66 - 77 F
 • Juli: 73 - 84 F
 • Avgust: 75 - 88 F
 • Septembar: 70 - 81 F
 • Oktobar: 59 - 72 F
 • Novembar: 50 - 63 F
 • Decembar: 41 - 54 F

Sezona tajfuna u Japanu

Sezona tajfuna za Tihi ocean traje od maja do oktobra, iako Majka Priroda ne ide uvek gregorijanski kalendar.

Oluje mogu doći rano ili povući kasnije. Avgust i septembar su obično vrhunac za tajfune u Japanu.

Čak i ako ne ugrožavaju Japan, veliki tajfuni u tom području mogu izazvati ozbiljne kašnjenja i zagušenja u vazdušnom saobraćaju. Provjerite web stranicu Japanske meteorološke agencije za trenutna upozorenja prije nego što planirate putovati. Vaša vozna karta može biti vraćena ako vaše putno osiguranje pokriva otkazivanje putovanja zbog dela prirode.

Uživajte u velikim festivalima u Japanu

Poseta Japanu kada su veliki festivali u toku je odličan način da se upustite u zabavu i vidite lokalno stanovništvo koje uživa. Ali sa druge strane, moraćete da se takmičite sa gomilom na popularnim lokacijama i platite veće cijene za smještaj. Ili napravite tačku da stignete rano i uživate u festivalu, ili izbjegnite područje sve dok se ne nastavi redovni život.

 • Božić i nova godina: Proslave za Shogatsu (Nova godina) mogu biti zauzete. Od nedelje pre Božića do nekoliko dana u januaru, tržni centri i javni prevoz su još gušći. Tokom sezone praznika, japanska javnost dobija rijetku priliku da vidi unutrašnju osnovu Carske palate. Ovo se dešava samo dva dana u godini: caražanski rođendan (23. decembra) i 2. januara.
 • Obon: Hramovi i svetinje zauzeće leti tokom trodnevnog Obon festivala . Datumi za Obon variraju, u zavisnosti od mjesta u Japanu. Obon u Tokiju i istočnim delovima Japana obično se posmatra oko 15. jula. Hachigatsu Bon - još veće vrijeme - obilježava se 15. avgusta. Iako Obon - obično upravo nazvan Bon - nije zvanični odmor, mnoge japanske porodice uzimaju dozvolu za plaćanje poklon predacima oko tog doba godine.

Zlatna nedelja u Japanu

Zlatna nedelja je najveći, najprodavaniji odmor u Japanu. Najstarije vreme za putovanje u Japanu - zabavićete se, ali pazite!

Zlatna nedelja počinje da se okonča krajem aprila i krene u prvu nedelju maja. Nekoliko uzastopnih nacionalnih praznika pada u sedam dana. Mnoge japanske porodice rade na vrijednoj nedelji odmora od posla, pa se prevoz i smještaj brzo popunjavaju na oba kraja odmora. Javni parkovi će biti zauzeti.

Zlatna nedelja zvanično počinje sa Showa dan 29. aprila i završava se danom djeteta 5. maja , međutim, mnoge porodice uzimaju dodatni dan odmora prije i poslije. Uticaj Zlatne nedelje se u stvari proteže na oko 10-14 dana.

Na mnogo načina, Zlatna nedelja se smatra početkom turističke sezone u Japanu - budite spremni!

Pregled cvetova ( Hanami )

Najbolje vreme za posjetu Japanu - u teoriji, naravno - je vrijeme kada cvjetovi cvjetova kratkotrajno cvijeću, prije ili poslije zauzetog područja Zlatne nedelje.

Dodatni učenici će uživati ​​u pauzi od škole, međutim, Japan je izuzetno prijatan posjetiti tokom proljeća . Velike gomile ljudi dolaze u lokalne parkove za izlete, zabave i uživaju u hanami - namerno gledanje cvetova trešnje i cvijeća šljive . Porodice, parovi, pa čak i čitave kancelarije se zabavljaju.

Vremenski raspon cvijeća zavisi isključivo od vremena zagrevanja. Cvijeće počinje u Okinavi iu toplijim dijelovima Japana sredinom marta, a zatim se kreće na sever, dok se vrijeme postaje toplije do početka maja. Prognozeri zapravo predvidjaju tajming kada se cveti pojavljuju sa juga na sjever.

Spring Break u Japanu

Zlatnoj nedelji prethodi prolećni odmor za mnoge škole u Japanu. Studenti izlaze iz škole sredinom marta i uživaju u vremenu s porodicom sve do prve sedmice aprila. Parkovi (posebno tematski parkovi) i tržni centri će biti veći, jer će se mnogi mladi ljudi iznenada naći slobodni tokom dana.

Kada krenuti u Kjoto

Kjoto je omiljena kulturna destinacija za turiste u Japanu . Mjeseci napornih sezona mogu postati vrlo gužve.

Proljeće i jesen su najkorisnija vremena u Kjotou; Oktobar i novembar su vrhunski meseci za turizam.

Razmotrite rezervaciju svog putovanja u Kjoto u avgustu, kada kiša malo popusti, ali gužve još nisu porasle. Ako vas hladno vrijeme ne zaplaši, januari i februaru su dobri meseci da posetite Kjoto.

Sigurno ćete želeti unaprijed rezervirati smještaj ukoliko posetite Kjoto u novembru.