PORTUGAL LETO 2024/ NESTVARNA OBALA ATLANTIKA (PORTO, AVEIRO, KOSTA NOVA, LISABON, SINTRA, AZENHAS DO MAR, KAŠKAIŠ, KABO DA ROKA, ALGARVE OBALA , LAGOS, KARVOEIRO, BENAGIL PEĆINA, ALBUFEIRA) - 29. avgust-07. septembar 2024 / 10 dana / 9 noćenja / AVIO PREVOZ !

CENA: od 1890€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

PORTO

Porto je smešten u severnom delu zemlje, na ušću reke Duro u Atlantski okean, i drugi je po veličini grad u Portugalu. Naziv je dobio po starorimskom gradu Portus Cale koji se nekada tu nalazio, a od datog naziva izveden je ne samo naziv današnjeg grada (koji znači "luka"), već i naziv same države Portugal. Tokom 14. i 15. veka Porto je bio važna luka i imao je značajno učešće u otkrićima pomorskih puteva ka Indiji i Americi. U 17. veku grad postaje poznat po vinu Porto koje tada kreće masovno da se izvozi i po kojem je i danas poznat. Osim po vinu, Porto je poznat i po svom brežuljkastom reljefu, starom delu grada koji se od 1996. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a, strmim ulicama, zanimljivoj arhitekturi, prelepim vrtovima, fudbalskom klubu, kao i po divnim ljudima koji u njemu žive. Simbol Porta - čuveni most Dom Luis I izgrađen u 19. veku preko reke Duro, živopisno pristanište Cais da Ribeira sa šarenim fasadama i brojnim restoranima i kafićima, veličanstvena katedrala Se do Porto koja se nalazi na najvišoj tački u gradu, železnička stanica Sao Bento, jedna od najlepših zgrada u Portu, ukrašena sa više od 20.000 pločica, toranj Clerigos sa kojeg se pruža jedan od najlepših panoramskih pogleda na grad, samo su neke od atrakcija koje nikako ne treba propustiti u ovom gradu. Što se tiče kulinarskih specijaliteta, u Portu obavezno treba probati Cataplanu - jelo od školjki i morskih plodova i Franchesinhu - jelo sa hlebom, mesom, paradajzom i sirom u umaku od piva.

AVEIRO

Aveiro, poznat i kao "portugalska Venecija", je mali priobalni grad u kojem su nekada živeli ribari i proizvođači soli. Smešten je u samom srcu velike lagune, par kilometara istočno od obale Atlantskog okeana, 80 km južno od Porta i 260 km severno od Lisabona. Aveiro je poznat po kanalima kojima se može ploviti čamcima nalik na gondole (moliceiros) koji su obojeni u jarke boje i ukrašeni motivima iz svakodnevnog života lokalaca. Nekada su ovi čamci služili za skupljanje algi, a danas se koriste isključivo u turističke svrhe u cilju obilaska lagune. Za razliku od većine gradova u Portugalu, Aveiro je prilično mlad grad. Najstarija arhitektura u Aveiru su secesijske zgrade koncentrisane uz glavni kanal, a koliko su one značajne govori činjenica da je Aveiro, uz Barselonu, Brisel, Budimpeštu, Glazgov, Helsinki i Havanu, član mreže Reseau Art Nouveau. Kada je u pitanju hrana, lokalni restorani za ručak služe ribu koja je, kako vole da kažu "tog jutra još plivala", kao i lignje, hobotnicu, ostrige i druge morske plodove, a uz pomenute specijalitete odlično ide penušavo vino po kojem je ova regija poznata.

KOSTA NOVA

Kosta Nova se nalazi na 11 km zapadno od Aveira, na uskom peščanom poluostrvu koje zaklanja lagunu Aveira (Ria de Aveiro). Na strani lagune se nalazi mala ribarska luka sa nizom šarmantnih šarenih kućica ofarbanih u tradicionalne prugaste šare, dok se sa druge strane nalazi moćan Atlantski okean sa dugačkom peščanom plažom Praia da Costa Nova sa netaknutim peščanim dinama i ogromnim talasima što je čini popularnom destinacijom za surfovanje. Zbog jakih morskih struja, kupanje na ovoj plaži je moguće samo u delovima koji su pod nadzorom spasilaca. Šarene prugaste kućice na plaži (palheiros), prvobitno su sagradili ribari za skladištenje svoje opreme, a najatraktivniji skup se nalazi duž glavnog šetališta (Av. Jose Estevao). Osim šarenih kućica i veličanstvene peščane plaže, Kosta Nova je poznata i po restoranima koji služe sveže ulove iz malog gradskog zaliva, a od specijaliteta posebno treba izdvojiti ukusnu riblju čorbu Ensopado koja se pravi od školjki i račića. Regionalna poslastica Kosta Nove je tripa, kolačić punjen kremom od jaja (ovos moles) ili čokoladom i posut cimetom, a najbolje mesto gde se može isprobati je kiosk Ze da Tripa gde je ova ukusna poslastica i nastala pre više od 60 godina.

LISABON

Lisabon važi za jedan od najlepših gradova Evrope. Smešten je na ušću reke Težo u Atlantski okean i glavni je grad Portugala. Dva bitna istorijska perioda koja su najzaslužnija za današnji izgled Lisabona su Doba otkrića, tj. zlatno doba Portugala i period nakon velikog zemljotresa 1755. godine kada je nastao deo grada pod nazivom Baixa (Donji grad) koji danas predstavlja sam centar Lisabona. Najstarija i najlepša četvrt Lisabona definitivno je Alfama, deo grada smešten na brdovitom terenu, podno zidina tvrđave Castelo de Sao Jorge. Alfama je jedini deo Lisabona koji nekim čudom nije uništen u katastrofalnom zemljotresu, pa iz tog razloga danas predstavlja najautentičniju četvrt grada. Nasuprot Alfami, takođe na uzvišenju, smestio se Bairro Alto, elegantni deo Lisabona nastao tokom 16. veka kao stambena četvrt za trgovce čije su radnje bile u donjem delu grada, tj. Baiši. Tokom 19. i 20. veka, Bairro Alto je postao mesto sastajanja i okupljanja boema i pesnika, a i dan danas su uličice ovog kraja prepune fado barova, restorana i starinskih poslastičarnica. Zahvaljujući otkrićima novih pomorskih puteva, Portugal je tokom 15. i 16. veka bio najveća svetska pomorska sila. Jedna od najznačajnijih ličnosti ovog perioda svakako je čuveni portugalski moreplovac Vasko da Gama koji je 1497. godine isplovio upravo iz lisabonske luke, oplovio Rt dobre nade u Africi i pronašao pomorski put do Indije. Neki od najvažnijih spomenika kulture koji su podignuti u znak sećanja na zlatno doba Portugala, poput Žeronimos manastira, Spomenika otkrićima i Belem kule, nalaze se u Belemu, delu grada udaljenom oko 7 km zapadno od centra Lisabona.

SINTRA

Sintra je grad bajkovite lepote i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja posetioce očarava svojom istorijom, arhitekturom i prirodnim lepotama. Smeštena je na brežuljcima Serra de Sintra, udaljena 30 km severozapadno od glavnog grada Lisabona. Tokom svoje bogate istorije, Sintra je bila omiljeno utočište portugalskih kraljeva, pa se i dan danas u gradu oseća energija aristokratskih i važnih vremena. Gradom dominiraju raskošne palate, tajanstveni dvorci i šumoviti planinski pejzaži što je bio dovoljan razlog da se ovaj deo Portugala nađe na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao prvi centar evropske romantičarske arhitekture. Bez dileme, Sintra je najpoznatija po svojim palatama: Nacionalna palata (Palacio Nacional de Sintra) - omiljena letnja palata portugalskih kraljeva čiji dimnjaci visoki čak 33 m dominiraju gradskim horizontom; Palacio Quinta da Regaleira - najmisterioznija palata u Portugalu sa vrtovima i podzemnim prolazima; Pena palata (Palacio Nacional da Pena) - kraljevska palata iz snova sa prelepim vrtovima i panoramskim pogledom na okolinu koju je sagradio kralj Don Fernando II na visokoj steni, na mestu nekadašnjeg manastira...itd. Osim palata, treba pomenuti i stari deo grada Vila Velha koji predstavlja lavirint uskih uličica sa starim kamenim kućama i glavnim gradskim trgom Largo Rainha Dona Amelia sa mnoštvom kafića, restorana i prodavnica suvenira, a u blizini trga se nalazi i čuveni kafe Piriquita gde se mogu probati najbolji tradicionalni kolači.

AZENHAS DO MAR

Azenhas do Mar, udaljen oko 40 km severozapadno od Lisabona i 10 km od Sintre, živopisno je primorsko selo sa belim kućama na litici koje se spuštaju sve do Atlantika stvarajući slikoviti pejzaž koji je inspirisao mnoge umetnike i bio glavni motiv na razglednicama sredinom 20. veka. U to vreme, imućne porodice iz Lisabona i Sintre smatrale su da je ova lokacija idealna za izgradnju vikendica na moru koje se danas mogu videti izvan glavne grupacije kuća koje su prvobitno bile deo ribarske zajednice. Naziv Azenhas do Mar, što u prevodu znači "morske vodenice", potiče od nekada moćnog potoka koji je pokretao vodenice na svom putu do mora. Stepenice na dnu litice vode do male peščane plaže na kojoj se nalazi popularan restoran specijalizovan za ribu. Veličina ove plaže zavisi od plime (za vreme plime ona često nestane), a odmah do plaže se nalazi i prirodni bazen sa morskom vodom.

KAŠKAIŠ

Kaškaiš je jedno od najluksuznijih i najtraženijih letovališta Evrope koje se nalazi na samo 30 km zapadno Lisabona. Od malog tradicionalnog ribarskog sela, ovo mesto je doživelo pravu ekspanziju u 19. veku postavši glavno stecište aristokrata. Preokret se dogodio kada je kralj Luis I odlučio da tvrđavu iz 17. veku preuredi u svoju letnju rezidenciju što je sledila i lisabonska aristokratija, te je za kratko vreme u ovom gradiću izgrađeno mnoštvo luksuznih palata i vila. U samom centru Kaškaiša nalazi se nekoliko plaža koje su naročito popularne u letnjem periodu, a najpoznatije su Praia da RibeiraPraia da Rainha i Praia da Ribeira de Cascais. Osim plaža, veliku atrakciju u gradu predstavlja i istorijski deo koji Kaškaišu daje posebnu atmosferu čineći ga na taj način različitim od još jednog u nizu odmarališta pored mora. 

KABO DA ROKA

Rt Kabo da Roka je najzapadnija tačka kontinentalnog dela Evrope. Čuveni portugalski pesnik Luis de Camoes je ovaj rt opisao kao "mesto gde se kopno završava, a počinje more". Nije ni čudo što se sve do 14. veka smatralo da je upravo ovde kraj sveta. Kabo da Roka se nalazi u parku prirode Sintra-Kaškaiš, na oko 40-ak km severozapadno od Lisabona, 140 m iznad Atlantika, i jedna je od glavnih turističkih atrakcija Portugala. U 17. veku bio je jedna od najvažnijih tačaka u odbrani lisabonske luke, dok je u 19. veku imao veliku ulogu u Španskom ratu za nezavisnost u kojem su se Španija i Portugal uz pomoć Velike Britanije borile protiv Napoleonovih osvajanja. Rtom dominira upečatljivi crveno beli svetionik izgrađen 1772. godine koji predstavlja jedan je od najstarijih očuvanih svetionika duž portugalske obale. Visok je 165 m, a svetlost koju daje pruža se i do 48 km u daljinu. Treba imati u vidu da je Kabo da Roka prirodni vidikovac i da je potrebno biti posebno oprezan pri kretanju zbog nešto strmijeg terena i jakih vetrova koji duvaju sa Atlantika.

FERAGUDO

Feragudo je autentičan portugalski ribarski gradić, smešten na istočnoj obali reke Arada. Unutar grada nalaze se luka i živopisne popločane uličice sa mnoštvom prodavnica i izvanrednim izborom restorana sa morskim plodovima. Južno od grada, smeštena na stenovitom rtu između plaža Praia Grande i Praia da Angrinha, nalazi se tvrđava Sao Joao do Arada koja je zajedno sa tvrđavom Santa Catarina (koja se nalazi na suprotnoj obali reke, na plaži Praia da Rocha) štitila reku od pirata i napadača iz Severne Afrike. Izgrađena je 1640. godine i za razliku od mnogih drugih tvrđava iz tog perioda, ostala je neoštećena nakon snažnog zemljotresa iz 1755. godine, te nije menjala prvobitan izgled. Tvrđava se danas nalazi u privatnom vlasništvu i nije otvorena za javnost. U granicama grada nalaze se dve plaže - Praia Grande i Praia da Angrinha. Praia Grande je prostrana plaža okrenuta ka jugu i okružena zlatnim liticama karakterističnim za ovaj region. Iako je voda na ovoj plaži mešavina vode sa ušća i okeana, pogodna je za kupanje, a mirno i sigurno okruženje je čini idealnom za porodice sa decom. Praia da Angrinha ima manje slikovito okruženje, ali je zato zanimljivo mesto za posmatranje saobraćaja na ušću koji ide u luku Portimao ili izlazi na okean. Međutim, kupanje na ovoj plaži nije preporučljivo. Južno od grada, dalje duž obale, nalaze se još dve slikovite plaže - Praia do Pintadinho i Praia dos Caneiros do kojih se stiže nakon nešto duže šetnje.

LAGOS

Lagos je živahan istorijski gradić smešten u zapadnom delu Algarve obale. Formirao se na ušću reke u more, na obe obale reke, a danas je ovo ušće prošireno u prostranu marinu. Centar Lagosa karakterišu simpatične kaldrmisane uličice i prepoznatljiva tradicionalna arhitektura Portugala u kombinaciji sa zanimljivim grafitima koji krase njegove fasade. Lagos je u istoriji bio grad od izuzetne važnosti, a o njegovoj prošlosti svedoče mnogobrojni spomenici koji su očuvani do danas poput jedne od prvih tržnica robovima u Evropi - Mercado de Escravos iz 15. veka i prelepe tvrđave Bandeira iz 17. veka. Osim bogate istorije, Lagos posetiocima nudi i sjajan noćni život i prelepe peščane plaže. Najbliže centru grada su plaže Praia dos Estudantes i Meia Praia, najduža peščana plaža Lagosa, dugačka 4 km, prekrivena zlatnim peskom i sa kristalno čistom vodom. Ubedljivo najpoznatije i najlepše plaže Lagosa su plaže Praia Dona Ana i Praia do Camilo, a u blizini se nalaze i čuvene formacije stena Ponta da Piedade sa usecima i pećinama koje predstavljaju glavnu atrakciju i smatraju se prirodnim bogatstvom Algarve obale.

KARVOEIRO

Karvoeiro je tradicionalno ribarsko selo na teritoriji opštine Lagoa koje je zadržalo svoju autentičnost uprkos sve većem broju turista. Tokom većeg dela svoje istorije, ribolov je bio glavni oslonac lokalne privrede, međutim, 1960-ih turizam je postepeno postao ekonomska osnova ove oblasti zahvaljujući brojnim peščanim plažama zaštićenim liticama. U Karvoeiru postoje dve plaže - Praia de Carvoeiro u centru grada i mala skrivena uvala Praia do Paraiso, okružena stenovitim liticama i bujnom vegetacijom. Istočno od glavnog trga i plaže je mesto stare srušene tvrđave, podignute 1670. godine, koja je bila deo obalne odbrane Algarvea. Na istom mestu se nalazi i kapela sa pogledom na more čija je izgradnja prethodila tvrđavi. Nekoliko stotina metara istočno duž obale nalazi se grupa fascinantnih formacija stena Algar Seco, mesto koje predstavlja jedan od glavnih spomenika prirode Algarvea na kojem je erozija stvorila kamene bazene, pećine, prozore i balkone iznad mora.

BENAGIL PEĆINA

Čuvena Benagil pećina pripada malom ribarskom selu Benagil koje se nalazi na teritoriji opštine Lagoa, a nastala je udruženim snagama vetra i talasa. Jedinstvena je po tome što je od svih morskih pećina koje se prostiru duž Algarve obale, ona jedina erodirana i sa strane i sa vrha omogućavajući time sunčevoj svetlosti da osvetli pećinu i plažu koja se krije unutar nje. Par lučnih otvora sa morske strane jedini su održivi ulazi u pećinu, pa stoga postoje samo tri opcije za posetu - brodom sa jedne od okolnih plaža ili luka, kajakom ili ukoliko se dopliva do nje od istoimene plaže. Osim što je najsigurnija opcija, prednost posete brodom jeste i zaustavljanje kod ostalih atrakcija duž obale poput brojnih drugih pećina, prirodnih lukova i osamljenih plaža do kojih se može doći samo brodom. Budući da je jedna od najpoznatijih morskih pećina na svetu, Benagil pećina privlači hiljade posetilaca svake godine. Vlasti trenutno razmatraju kako da ograniče i regulišu pristup pećini, a počevši od leta 2024. godine, posetiocima koji dolaze do pećine brodom zabranjeno je iskrcavanje ili boravak na plaži unutar pećine. Takođe, ukoliko je vreme nestabilno, brodovima nije dozvoljen pristup pećini.

ALBUFEIRA

Nekada mirno ribarsko selo, Albufeira je danas najživlji i najuzbudljiviji grad na Algarve obali. U prošlosti je bio jedan od gradova Algarvea koji je najviše pogođen prirodnim nepogodama, a najveću štetu gradu naneo je zemljotres u Lisabonu 1755. godine. Tom prilikom grad su zahvatili talasi visine od 10 m, uništivši skoro sve zgrade duž obale. Albufeira je postala središte turizma 1960-ih. Dugačke peščane plaže, odlična klima, raznovrsne aktivnosti i legendaran noćni život danas je čine jednom od najpopularnijih destinacija za odmor u ovom regionu. Turistički deo Albufeire je podeljen na dve glavne oblasti - Stari grad sa nizom kaldrmisanih ulica i trgova sa tradicionalnim belim kućama i novi deo grada Areias de Sao Joao (The Strip) sa barovima, restoranima i diskotekama na otvorenom. Stari grad izlazi na plažu Praia dos Pescadores, miran i zaštićen deo obale, dok se u podnožju novog dela grada nalazi plaža Praia da Oura.

PORTUGAL LETO 2024 - NESTVARNA OBALA ATLANTIKA

PORTO, LISABON, ALGARVE OBALA sa fakultativnom posetom: Aveiro, Kosta Nova, Sintra, Azenhas do Mar,

Kaškaiš, Kabo da Roka, Feragudo, Lagos, Karvoeiro, Benagil pećina, Albufeira

 

Program putovanja:                                                  10 dana / 9 noćenja sa doručkom / AVIO PREVOZ !

 

1. DAN: BEOGRAD - PORTO

Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 04.30h. Poletanje aviona za Porto u 07.10h, broj leta JU 566. Sletanje u Porto u 09.55h, transfer do hotela. Ostavljanje stvari kod recepcije, slobodno vreme do check-in-a u hotel ili polazak na fakultativni obilazak Porta sa vodičem: trg i šetalište Ribeira, glavna železnička stanica Sao Bento, veličanstvena katedrala Se do Porto, simbol Porta - čuveni most Dom Luis I izgrađen u 19. veku preko reke Duro, Bolsa palata, Clerigos crkva i toranj... Povratak u hotel i check-in u sobe. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

2. DAN: PORTO - AVEIRO I KOSTA NOVA (fakultativno) - PORTO

Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni odlazak do Aveira („portugalske Venecije“) uz posetu Kosta Novi. Aveiro je mali priobalni grad u kojem su nekada živeli ribari i proizvođači soli. Smešten je u samom srcu velike lagune, par kilometara istočno od obale Atlantskog okeana, i poznat je po kanalima kojima se može ploviti čamcima nalik na gondole (moliceiros) obojenim u jarke boje i ukrašenim motivima iz svakodnevnog života lokalaca. Nekada su ovi čamci služili za skupljanje algi, a danas se koriste isključivo u turističke svrhe u cilju obilaska lagune. Razgled grada u pratnji vodiča nakon čega sledi slobodno vreme koje možete iskoristiti za vožnju čuvenim čamcima i druge individualne aktivnosti. Nakon Aveira nastavljamo dalje ka Kosta Novi koja se nalazi na uskom peščanom poluostrvu koje zaklanja lagunu Aveira (Ria de Aveiro). Na strani lagune se nalazi mala ribarska luka sa nizom šarmantnih šarenih kućica (palheiros) ofarbanih u tradicionalne prugaste šare, dok se sa druge strane nalazi moćan Atlantski okean sa dugačkom peščanom plažom Praia da Costa Nova sa netaknutim peščanim dinama i ogromnim talasima što je čini popularnom destinacijom za surfovanje. Zbog jakih morskih struja, kupanje na ovoj plaži je moguće samo u delovima koji su pod nadzorom spasilaca. Slobodno vreme za uživanje na plaži ili isprobavanje lokalnih specijaliteta u nekom od restorana. Povratak u Aveiro, a zatim u Porto u večernjim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3. DAN: PORTO - LISABON

Doručak. Odjava iz hotela u jutarnjim časovima i polazak za Lisabon. Vožnja autobusom u trajanju od tri do tri i po sata. Po dolasku u Lisabon, sledi transfer do hotela. Ostavljanje stvari na recepciji, slobodno vreme do check-in-a u hotel ili polazak na fakultativni razgled Lisabona u pratnji vodiča: Belem, deo grada u kojem se nalaze Žeronimos manastir, Spomenik otkrićima i Belem kula, zatim centar grada - trg Praca dos Restauradores, železnička stanica Rossio, ulica Rua da Augusta, glavni gradski trg Praca do Comercio, Alfama... Odlazak do hotela i check-in u sobe. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

4. DAN: LISABON - SINTRA I AZENHAS DO MAR (fakultativno) - LISABON

Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet u Sintru i Azenhas do Mar. Sintra je grad bajkovite lepote, smešten na brežuljcima Serra de Sintra i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja posetioce očarava svojom istorijom, arhitekturom i prirodnim lepotama. Tokom svoje bogate istorije, Sintra je bila omiljeno utočište portugalskih kraljeva, pa se i dan danas u gradu oseća energija aristokratskih i važnih vremena. Gradom dominiraju raskošne palate, tajanstveni dvorci i šumoviti planinski pejzaži što je bio dovoljan razlog da se ovaj deo Portugala nađe na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao prvi centar evropske romantičarske arhitekture. Po dolasku u grad sledi kraći obilazak centra Sintre u pratnji vodiča: stari deo grada Vila Velha koji predstavlja lavirint uskih uličica sa starim kamenim kućama i glavnim gradskim trgom Largo Rainha Dona Amelia sa mnoštvom kafića, restorana i prodavnica suvenira. Slobodno vreme za individualnu posetu nekoj od palata po kojima je Sintra, bez dileme, najpoznatija: Palacio Nacional da Pena, Palacio Quinta da Regaleira... (preporučujemo da kupovinu ulaznica izvršite unapred). Iz Sintre nastavljamo dalje ka živopisnom selu Azenhas do Mar, primorskom mestašcetu sa belim kućama na litici koje se spuštaju sve do Atlantika stvarajući slikoviti pejzaž. Naziv Azenhas do Mar u prevodu znači „morske vodenice“ i potiče od nekada moćnog potoka koji je pokretao vodenice na svom putu do mora. Stepenice na dnu litice vode do male peščane plaže čija veličina zavisi od plime, a odmah do plaže se nalaze restoran i jedinstveni prirodni bazen u kojem ćete imati prilike da se okupate. Povratak u Sintru, pa u Lisabon u večernjim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

 

5. DAN: LISABON - KAŠKAIŠ I KABO DA ROKA (fakultativno) - LISABON

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativna poseta Kaškaišu i rtu Kabo da Roka. Nekada malo tradicionalno ribarsko selo, Kaškaiš danas predstavlja mondensko letovalište koje je svoju ekspanziju doživelo u 19. veku kada je kralj Luis I odlučio da tvrđavu iz 17. veka preuredi u svoju letnju rezidenciju. Obilazak istorijskog dela grada sa vodičem nakon kojeg sledi slobodno vreme za uživanje i kupanje na nekoj od brojnih plaža Kaškaiša poput Praia da Ribeira, Praia da Rainha, Praia da Ribeira de Cascais... Sledi odlazak do čuvenog rta Kabo da Roka koji predstavlja najzapadniju tačku kontinentalnog dela Evrope. Čuveni portugalski pesnik Luis de Camoes je ovaj rt opisao kao „mesto gde se kopno završava, a počinje more“, pa nije ni čudo što se sve do 14. veka smatralo da je upravo ovde kraj sveta. Rtom dominira upečatljivi crveno beli svetionik, jedan od najstarijih očuvanih svetionika duž portugalske obale. Treba imati u vidu da je Kabo da Roka prirodni vidikovac i da je potrebno biti posebno oprezan pri kretanju zbog nešto strmijeg terena i jakih vetrova koji duvaju sa Atlantika. Povratak u Kaškaiš, a zatim u Lisabon. Slobodno vreme. Noćenje.

 

6. DAN: LISABON - ALGARVE OBALA: FERAGUDO (fakultativno)

Doručak. Odjava iz hotela u jutarnjim časovima i polazak na Algarve obalu, oblast na krajnjem jugu Portugala. Vožnja autobusom u trajanju od tri do tri i po sata. Po dolasku na Algarve obalu, sledi transfer do hotela. Ostavljanje stvari kod recepcije, slobodno vreme do check-in-a u hotel ili polazak na poludnevni fakultativni izlet u Feragudo, autentičan portugalski ribarski gradić, smešten na istočnoj obali reke Arada. Unutar grada nalaze se luka i živopisne popločane uličice sa mnoštvom prodavnica i izvanrednim izborom restorana sa morskim plodovima. Kraći razgled grada u pratnji vodiča. Slobodno vreme za uživanje i kupanje na nekoj od obližnjih plaža: Praia Grande, prostrana plaža koja se nalazi u granicama grada ili Praia do Pintadinho i Praia dos Caneiros, slikovite plaže do kojih se stiže nakon nešto duže šetnje od centra grada. Povratak u hotel i check-in u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

 

7. DAN: ALGARVE OBALA: LAGOS (fakultativno)

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet u Lagos, živahan istorijski gradić smešten u zapadnom delu Algarve obale, formiran na ušću reke u more. Centar Lagosa karakterišu simpatične kaldrmisane uličice i prepoznatljiva tradicionalna arhitektura Portugala u kombinaciji sa zanimljivim grafitima koji krase njegove fasade. Lagos je u istoriji bio grad od izuzetne važnosti, a o njegovoj prošlosti svedoče mnogobrojni spomenici koji su očuvani do danas poput jedne od prvih tržnica robovima u Evropi - Mercado de Escravros iz 15. veka i prelepe tvrđave Bandeira iz 17. veka. Obilazak istorijskog dela grada sa vodičem. Slobodno vreme za uživanje i kupanje na nekoj od brojnih peščanih plaža po kojima je Lagos poznat. Najbliže centru grada su plaže Praia dos Estudantes i Meia Praia, najduža peščana plaža Lagosa, dugačka 4 km. Preporučujemo posetu (individualni odlazak) plažama Praia Dona Ana i Praia do Camilo, ubedljivo najpoznatijim i najlepšim plažama Lagosa, kao i čuvenim formacijama stena Ponta da Piedade sa usecima i pećinama koje predstavljaju glavnu atrakciju i smatraju se prirodnim bogatstvom Algarve obale. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

8. DAN: ALGARVE OBALA: KARVOEIRO (fakultativno) - BENAGIL PEĆINA (fakultativno)

Doručak. Slobodno vreme ili poludnevni fakultativni izlet do Karvoeira, tradicionalnog ribarskog sela koje je zadržalo svoju autentičnost uprkos sve većem broju turista. Tokom većeg dela svoje istorije, ribolov je bio glavni oslonac lokalne privrede sve do 1960-ih kada je turizam postao ekonomska osnova ove oblasti zahvaljujući brojnim peščanim plažama zaštićenim liticama. Kraći razgled grada u pratnji vodiča. Slobodno vreme za uživanje i kupanje. U Karvoeiru postoje dve plaže - Praia de Carvoeiro u centru grada i mala skrivena uvala Praia do Paraiso, okružena stenovitim liticama i bujnom vegetacijom. Predlažemo da prošetate (individualni odlazak) do Algar Seco-a, mesta koje se nalazi duž obale, nekoliko stotina metara istočno od grada, i predstavlja grupu fascinantnih formacija stena i jedan od glavnih spomenika prirode Algarvea na kojem je erozija stvorila kamene bazene, pećine, prozore i balkone iznad mora. Drugi deo dana rezervisan je za fakultativni izlet brodom do čuvene Benagil pećine koja pripada malom ribarskom selu Benagil, a nastala je udruženim snagama vetra i talasa. Jedinstvena je po tome što je od svih morskih pećina koje se prostiru duž Algarve obale, ona jedina erodirana i sa strane i sa vrha omogućavajući time sunčevoj svetlosti da osvetli pećinu i plažu koja se krije unutar nje. Par lučnih otvora sa morske strane jedini su održivi ulazi u pećinu, pa stoga postoje samo tri opcije za posetu - brodom sa jedne od okolnih plaža ili luka, kajakom ili ukoliko se dopliva do nje od istoimene plaže. Budući da je jedna od najpoznatijih morskih pećina na svetu, Benagil pećina privlači hiljade posetilaca svake godine. Vlasti trenutno razmatraju kako da ograniče i regulišu pristup pećini. Napomena: Počevši od leta 2024. godine, posetiocima koji dolaze do pećine brodom zabranjeno je iskrcavanje ili boravak na plaži unutar pećine. Takođe, postoji mogućnost da zbog vremenskih prilika i stanja mora, brod neće moći sigurno da pristupi pećini, a procenu i konačnu odluku o tome doneće morske vlasti i iskusni skiperi. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

9. DAN: ALGARVE OBALA: ALBUFEIRA (fakultativno)

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni odlazak u Albufeiru, nekada mirno ribarsko selo, a danas najživlji i najuzbudljiviji grad na Algarve obali. Albufeira je postala središte turizma1960-ih. Dugačke peščane plaže, odlična klima, raznovrsne aktivnosti i legendaran noćni život danas je čine jednom od najpopularnijih destinacija za odmor u ovom regionu. Turistički deo Albufeire je podeljen na dve glavne oblasti - Stari grad sa nizom kaldrmisanih ulica i trgova sa tradicionalnim belim kućama i novi deo grada Areias de Sao Joao (The Strip) sa barovima, restoranima i diskotekama na otvorenom. Kraći obilazak Starog grada sa vodičem. Slobodno vreme za uživanje i kupanje na nekoj od plaža - Praia dos Pescadores, miran i zaštićen deo obale, ili Praia da Oura, plaža koja se nalazi u podnožju novog dela grada. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

10. DAN: ALGARVE OBALA - LISABON - BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela u jutarnjim časovima i polazak za Lisabon. Vožnja autobusom u trajanju od tri do tri i po sata. Po dolasku u Lisabon, sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska na aerodrom (oko 19h). Let za Beograd u 23.20h, broj leta JU 565. Sletanje u Beograd u 04.10h.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Portugal - Nestvarna obala Atlantika" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
25.07.2024-03.08.2024
9 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
1890€ - POPUNJENO !
29.08.2024-07.09.2024
9 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
1990€

 

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

 

CENA OBUHVATA:

- avio prevoz na relaciji Beograd - Porto i Lisabon - Beograd kompanijom Air Serbia (redovna linija) u ekonomskoj klasi, sa ručnim prtljagom od 8kg

- povratni lokalni javni prevoz od/do aerodroma

- javni prevoz između gradova na relaciji Porto - Lisabon - Algarve obala – Lisabon

- 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Portu

- 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Lisabonu

- 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3* na Algarve obali

- uslugu vodiča na srpskom jeziku

- pripremu i organizaciju putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

-  vođena tura - Porto (lokalni javni prevoz + pešačka tura, usluga vodiča) 15€

- izlet Aveiro i Kosta Nova (lokalni javni prevoz, usluga vodiča) 70€

- vođena tura - Lisabon (lokalni javni prevoz + pešačka tura, usluga vodiča) 25€

- izlet Sintra i Azenhas do Mar (lokalni javni prevoz, usluga vodiča) 80€

- izlet Kaškaiš i Kabo da Roka (lokalni javni prevoz, usluga vodiča) 75€

- izlet Feragudo (prevoz, usluga vodiča) 35€

- izlet Lagos (prevoz, usluga vodiča) 50€

- izlet Karvoeiro (prevoz, usluga vodiča) 45€

- izlet Benagil pećina (brod, usluga vodiča) 65€

Napomena: Počevši od leta 2024. godine, posetiocima koji dolaze do pećine brodom zabranjeno je iskrcavanje ili boravak na plaži unutar pećine. Takođe, postoji mogućnost da zbog vremenskih prilika i stanja mora, brod neće moći sigurno da pristupi pećini, a procenu i konačnu odluku o tome doneće morske vlasti i iskusni skiperi.

- izlet Albufeira (prevoz, usluga vodiča) 70€

- doplata za čekirani prtljag - na upit !

- doplata za prekoračenje prtljaga - plaća se na aerodromu !

- ostale nepomenute troškove

- napojnica za vodiča (nije obavezna)

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€. 

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1682 din (do 19 godina); 2457 din (od 19-69 godina); 5941 din (od 70 godina i više) -može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 500€ umesto 530€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši GOTOVINSKI U POSLOVNICI najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i izvode se LOKALNIM JAVNIM PREVOZOM (voz, autobus, tramvaj, taxi). Karte su grupne, bukiraju se unapred i nalaze se (najčešće u elektronskoj formi) kod vodiča (putnici ne dobijaju pojedinačne vozne karte), a odlazak i povratak mora biti isključivo sa grupom. U slučaju da putnik želi duže ostatati na lokalitetu, mora kupiti novu kartu. Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice javnog prevoza već samo može da nađe najbolju moguću alternativu za i u interesu svojih putnika.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2 + 1 bez doplate. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 2€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: Aranžman se plaća ISKLJUČIVO VIRMANSKI (preko računa: elektronski, uplatom u banci ili pošti) u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put, elektronski, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ: U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van agencijskog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja. Cena avio karte sa aerodromskom taksom je podložna promeni i nije zagarantovana do momenta izdavanja avio karte. Promena imena nije moguća. Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca. U svim ostalim slučajevima važe uslovi avio kompanije Air Serbia.

 

Zašto se kod avionskih Travel Klub putovanja izleti organizuju LOKALNIM JAVNIM PREVOZOM ?

  • odlična povezanost gradova / većina evropskih gradova je povezana železnicom
  • ušteda vremena predviđenog za prilaz gradu i parkiranje / železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
  • utapanje u sredinu lokalnog stanovništva / kada imate angažovan autobus i servis od tačke A do tačke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
  • upoznavanje kulture, običaja, navika, jezika i svakodnevnice stanovništva (nemate komunikaciju samo sa saputnicima iz grupe) 
  • kohezivnost i mobilnost grupe
  • razgled predela, lokalnog krajolika
  • komotitet / vozovi su prostrani, komforni, najčešće sa punjačem za telefon, a uvek sa toaletom
  • manje grupe / organizacija puta sa manjim brojem ljudi, minimum 10
  • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl., a preporuka je da na put krenete sa ručnim prtljagom od 8kg

    Naravno, svima onima koji sebe ne vide u javnom prevozu i putnicima sa zdravstvenim problemima i poteškoćama u kretanju preporučujemo da dobro razmisle pre ugovaranja putovanja, jer reklamacije po pitanju lokalnog prevoza nisu moguće.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Porto Antas Hotel 3* (ili sličan) je moderan hotel, udaljen 10 min hoda od stanice metroa Dragao, odakle saobraćaju linije do centra Porta i do aerodroma. Ima recepciju koja radi non-stop i besplatan bežični internet. Prostrane, zvučno izolovane sobe imaju klima-uređaj, zavese od poda do plafona i flat-screen TV sa satelitskim kanalima. Pojedine sobe imaju sopstveni balkon. Svakog jutra se služi doručak na bazi švedskog stola u modernoj sali za doručak. Bar nudi raznovrsna pića. Gostima je na raspolaganju posluga u sobi. U foajeu se nalazi kamin i računar koji gosti mogu koristiti. Tržni centar Dolce Vita udaljen je 500 metara. Stanica metroa Kombatentes udaljena je 5 minuta hoda od hotela Porto Antas i od nje se stiže do univerziteta i robne kuće El Corte Ingles. Do centra Porta ima 10 minuta vožnje, a do Aerodroma Fransisko de Sa Karneiro stiže se za manje od 20 minuta.

https://www.portoantashotel.pt/

   

Hotel Dom Carlos Park 3* (ili sličan) se nalazi na vrhunskoj lokaciji u centru Lisabona, na samo 50 metara od metro stanice Marquês de Pombal Metro, od koje se do starog gradskog jezgra stiže za manje od 10 minuta vožnje. Avenija slobode je udaljena 250 metara. Sve sobe su klimatizovane i imaju flat-screen TV. Smeštajne jedinice u objektu Dom Carlos Park sadrže kupatila sa kadom i fenom za kosu. Besplatan WiFi dostupan je u svim prostorijama. U salonu objekta Dom Carlos Park služi se i doručak na bazi švedskog stola svakog jutra do 11:30. U ponudi ovog salona je i samouslužni bar. Salon je opremljen velikim plazma TV-om. Besplatan WiFi je dostupan u čitavom hotelu. Recepcija hotela Dom Carlos Park radi non-stop. U obližnjoj čuvenoj Aveniji Liberdade nalaze se prodavnice i butici skupocene robe. Do Trgova Rosio i Čiado, kao i do Trgovačkog trga može se doći kratkom vožnjom metroom. Četvrt Bairo Alto je smeštena na 20 minuta hoda i poznata je po brojnim barovima i opcijama za ručavanje. Međunarodni aerodrom u Lisabonu je udaljen 6,4 km od hotela Dom Carlos Park i do njega se može stići metroom.

https://www.domcarloshoteis.com/en/dom-carlos-park/

   

Hotel Santa Catarina Algarve 3* (ili sličan) je smešten na samo 50 m od plaže Praia da Rocha. Nudi sobe sa sopstvenim balkonima od kojih neke gledaju na Atlantski okean. Klimatizovane sobe hotela Santa Catarina Algarve jednostavno su uređene sa drvenim nameštajem i popločanim podovima. Sve sobe su opremljene besplatnim pristupom internetu, satelitskom televizijom i mini barom. Restoran hotela služi jela tipična za Algarve, kao i jela internacionalne kuhinje. Gosti se mogu sunčati na plaži Praia da Rocha, udaljenoj samo nekoliko minuta hoda. Osoblje hotela je dostupno 24h dnevno. Marina Portimao udaljena je manje od 10 minuta hoda od hotela. Centar grada Portimaa udaljen je samo 10 minuta vožnje.

https://tavferhoteis.pt/en/santa-catarina/

   
Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 7 dana pre početka putovanja. Program je rađen na bazi minimum 10 putnika.

ORGANIZATOR zadržava pravo da realizuje putovanje uz korekciju cene u slučaju manjeg broja prijavljenih ili usled promena na monetarnom tržištu. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Portugal - Nestvarna obala Atlantika" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:


-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.