ITALIJA I ŠVAJCARSKI ALPI AVIO 2024/2025 - OD GLEČERA DO PALMI - VOŽNJA PANORAMSKIM VOZOM BERNINA EXPRESS (MILANO, LUGANO, TIRANO, ST. MORITZ, JEZERO KOMO) - 13-16 septembar LETO, 25-28 oktobar, 6-9 decembar 2024 ( BOZICNI MARKETI), 31 decembar 2024 - 3 januar 2025 ( NOVA GODINA) , 14-17 februar SRETENJE, 21-24 mart 2025 / 4 dana / 3 noćenja / AVIO PREVOZ !

CENA: od 599€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Alpska čarolija neopisivih boja koju trebate doživeti ! Ako volite Alpe, vozove i avanturu, uživaćete u putovanju ispod impresivnih alpskih vrhova, prevoja s kojih se pružaju neverovatni pogledi. Bernina Express pozdravlja šarmantna sela, romantična jezera i vijuga kroz netaknutu prirodu švajcarskih Alpa, a vizure koje se izmenjuju pred panoramskim prozorima voza jednako su impresivne u svako doba godine...

MILANO

Milano je grad mode, grad neizmerne iluzije o lepoti, grad veličanstvene gotske arhitekture, grad kulture, grad mladih, grad sajmova i arhitektonskih dostignuća; sve navedeno predstavlja Milano, poslovnu prestonicu Italije koja svoju lepotu i bogatstvo otkriva na drugi pogled. Milano svojim posetiocima nudi impresivne znamenitosti, brojne muzeje, prelepe religijske građevine, kulturu kao spoj modenog sveta i nekadašjih vremena Zapadnog rimskog carstva, fantastične šoping zone i raznolike zone noćnih izlazaka koje će zadovoljiti ukuse svakog posetioca. 

LUGANO

Lugano je grad smešten na krajnjem jugu Švajcarske, u kantonu Tičino. Grad leži na Luganskom jezeru, na nadmorskoj visini od 273 metra. Lugano je grad sa dugom istorijom i tradicijom. Ovaj prostor je bio naseljen još u paristoriji.Tokom devetnaestog veka započinje moderan razvoj Lugana, i taj trend traje i danas. Lugano je značajna turistička destinacija na mapi Švajcarske, sa brojnim kulturno – istorijskim i drugim znamenitostima. Lugano je grad glamura, zbog čega se sve češće naziva „ švajcarski Monte Karlo “. u njega svake godine dolazi sve veći broj poznatih osoba, ali i veliki broj turista. Lugano nije kao ostali delovi Švajcarske, ovde odiše mediteranska atmosfera, pa ga mnogi doživljavaju kao da su na moru. Lugano je zaista savršena destinacija za nezaboravno uživanje i odmor.

ST. MORITZ

St. Moritz je malo mesto u Švajcarskoj u kantonu Graubünden, na granici sa Italijom i središte je regije Engadin koja se sastoji od nekoliko skijališta. St. Moritz je, osim po luksuznim hotelima, poznat i po brojnim i raznovrsnim zimskim sportovima, poput pola i kriketa na ledu, curlinga, boba i mnogim drugima, kao i prvo alpsko mesto sa golf igralištem. Ovo je takođe i prvo mesto koje je odlučilo patentirati i zaštititi svoje ime i logo.

BERNINA EXPRESS

Bernina Express je mnogo više od običnog putovanja vozom! To je zapravo neverovatna avantura kroz neke od najlepših prirodnih pejzaža u Evropi. Ova uzbudljiva linija, koju mnogi nazivaju najlepšom na svetu, prolazi kroz fascinantne švajcarske Alpe i povezuje Hur, najstariji grad u Švajcarskoj, sa Tiranom u Italiji. Putujemo preko Alpa, penjući se do blistavih glečera do 2256 metara nadmorske visine. Na svojoj slikovitoj ruti Bernina Express prolazi podno impresivnih alpskih vrhova, penje se na prevoje s kojih se pružaju neverovatni pogledi, pozdravlja šarmantna sela, romantična jezera i vijuga kroz netaknutu prirodu švajcarskih Alpa, a vizure koje se izmenjuju pred panoramskim prozorima voza jednako su impresivne u svako doba godine.

 

 

TIRANO

Tirano je maleni skriveni biser Italije koji se nalazi u provinciji Sondrio koja se nalazi u regiji Lombardija na severu Italije. Ovaj predivan slikoviti grad ima samo 9 000 stanovnika.  Kroz grad teče reka Ada, koja inače izvire u Švajcarskoj, a nakon što reka prođe kroz Lombardiju uliva se u reku Po. Tirano je poznat po arhitekturi, bogatom izboru vina i sireva, a grad je okružen slikovitim vinogradima i mnogim malim mestima za odmor na selu.

 BALEĐO

. Na rtu koji razdvaja dva dela, odnosno dva kraja jezera, te gradove Komo i Leko, nalazi se Belađo. Često sa pravom nazivan i dragulj jezera Komo, ovaj gradić je najpre poznat kako po brojnim vilama, tako i po parkovima. Bazilika San Đakoma jedna je od znamenitosti grada. Romanička crkva izgrađena u periodu između 11. i 12. veka, poznata je i po mozaicima izrađenim početkom prošlog veka. Veći deo rta na kome se Belađo nalazi prekriven je parkom, koji pripada vili Serbeloni.

VARENA

Varena se smatra jednim od "najfotogeničnijih" mesta u celoj Italiji. Decenijama je bila simbol luksuza i aristokrata, koji su ovde gradili svoje vile i uživali u miru koje pruža okruženje neverovatne prirodne lepote. 

KOMO

Komo je predivan grad koji se nalazi na obalama jezera Komo. Katedrala grada je moćan simbol gotsko lombradske arhitekture. Vila Olmo predstavlja jedan od glavnih simbola grada Koma. Park koji se nalazi u sklopu vile Olmo je zaista predivan, sa preko 800 vrsta drveća, među kojima se ističe drvo ćilibara, kedar iz Libana, drvo kestena iz različitih krajeva sveta I brojni drugi. Komo je čuven i po tome što odavde dolazi Alesandro Volta. On je izumeo prvu bateriju. Upavo u ovom gradu posetioci mogu posetiti kuću Volta, a njena unutrašnjost je posvećena životu i radu ovog čuvenog fizičara.

ITALIJA I ŠVAJCARSKA 2024

NETAKNUTA PRIRODA ŠVAJCARSKIH ALPA - PANORAMSKI VOZ ŽELEZNICE BERNINA I BROD NA JEZERU KOMO

MILANO, LUGANO, TIRANO, ST. MORITZ, JEZERO KOMO

 

Program putovanja:                                                  4 dana / 3 noćenja sa doručkom / AVIO PREVOZ !

1. DAN BEOGRAD-MILANO
Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 04:30. Poletanje aviona za Milano u 06:55, broj leta JU416. ( od decembra 2024  planirani polazak aviona je u 07:00). Sletanje u Milano u 08:40 ( od decembra 08:45) , transfer do Milana  vozom Malpensa Express. Ostavljanje stvari kod recepcije slobodno vreme do check in-a u hotel ili polazak na fakultativni pešački obilazak istorijskog centra grada Milana: Opera La Skala – jedna od najčuvenijih operskih kuća na svetu, Galerija Vitorio Emanele – natkriveni tržni centar, Duomo – čuvena Milanska Katedrala, remek-delo gotske umetnosi, zamak Sforca – nekadašnje sedište Milanskog vojvodstva, Brera, umetničko srce MIlana. Slobodno vreme za individualne aktivnosti u centru grada (šetnja prestižnim ulicama Via Spiga i Via Montenapoleone…). Smeštaj u hotel posle 16h. Slobodno vreme. Noćenje.

2. DAN JEZERO KOMO (VARENA, BELADJO, KOMO) Doručak. Fakultativna celodnevna poseta Jezeru Komo . Sastajemo se oko 9h unutar glavne stanice u Milanu, odlazimo vozom za Varenu (vožnja oko sat vremena), šarmantnog malog sela na jezeru Komo. Obilazak malog ribarskog sela u pratnji vodiča. Ukrcavamo se na brod (vožnja brodom u trajanju od 20min) i krecemo ka najlepšem i najposećenijem gradu Belađu, poznatom kao „italijanski Beverli Hils“. To je istorijski grad sa priobalnim šetalištima ,skupim hotelima i dva bašte otvorene za javnost: Vila Serbeloni i Vila Melci. Slobodno vreme za ručak i razgled. Ponovo se ukrcavamo na brod  i vozimo se jezerom ka istoimenom gradu Komo . Na prvi pogled ovaj grad se može učiniti urbanizovan u poređenju sa manjim mestima u okolini jezera. Međutim, okruženost zelenim brdima i šetalište pored jezerske obale ublažiće prvi utisak. Slobodno vreme i uživanje u brojnim kafićima pored jezera. Povratak vozom u Milano u večernjim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN TIRANO-ST. MORITZ Doručak.* Drugi dan je rezervisan za fakultativni izlet "panoramski voz Bernina Express". Rano ujutru krećemo na neverovatno jednodnevno putovanje iz Milana do malog pograničnog grada Tirano u regionu Valtelina. Zatim se ukrcavamo u crveni voz spektakularne železnice Bernina koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Bernina je mnogo više od običnog putovanja vozom! To je zapravo neverovatna avantura kroz neke od najlepših prirodnih pejzaža u Evropi. Ova uzbudljiva linija, koju mnogi nazivaju najlepšom na svetu, prolazi kroz fascinantne švajcarske Alpe i povezuje Hur, najstariji grad u Švajcarskoj, sa Tiranom u Italiji. Putujemo preko Alpa, penjući se do blistavih glečera do 2256 metara nadmorske visine. Pravimo neverovatne fotografije sve dok ne stignemo do luksuznog skijaškog centra St. Moritz-a. Istaržujemo okolinu, obilazimo prodavnice. Slobodno vreme za ručak. U kasnim večernjim satima vraćamo se u Milano. Noćenje.
 

*Napomena: Zbog ranog jutarnjeg polaska moguće je propuštanje hotelskog doručka. Vožnja vozom Bernina Express sa kupolom planirana je u jednom pravcu Tirano -St. Moritz (polazak u 10:06) ili obrnuto St. Moritz – Tirano  (polazak voza u 16:14) u zavisnosti od termina  putovanja.


4 DAN LUGANO -BEOGRAD
Doručak i izlazak iz soba, ostavljanje stvari u luggage room-u. Slobodan dan do polaska na aerodrom (oko 16:00) ili fakultativno polazak ka Luganu. Lugano je grad sa dugom istorijom i tradicijom. U vreme starog Rima naselje nije imalo veći značaj, ali se tokom srednjeg veka veoma brzo razvijalo. Tokom devetnaestog veka započinje moderan razvoj Lugana, i taj trend traje i danas. Odlazak do trga Reforme i razgled u pratnji stručnog vodiča. Slobodno vreme za šetnju Gradskim parkom i uživanje u fantastičnom ambijentu grada. Povratak u Milano u poslepodnevnim satima. Preuzimanje stvari iz hotela i polazak za aerodrom. Let za Beograd na liniji JU419 poleće u 20:50, sletanje na Bg aerodrom u 22:30. (od decembra 2024  planirani polazak aviona je u 20:45, a sletanje u Beograd u 22:25).

Kraj programa

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Italija i Švajcarski Alpi - od glečera do palmi" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.


TERMIN PUTOVANJA


USLUGA


SMEŠTAJ


CENA
13.09.2024-16.09.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
699€
25.10.2024-28.10.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
699€
06.12.2024-09.12.2024

BOŽIĆNI MARKETI
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
599€- FIRST MINUTE !
31.12.2024-03.01.2025

NOVA GODINA
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
699€ - FIRST MINUTE !
14.02.2025-17.02.2025

SRETENJE
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
599€
21.03.2025-24.03.2025
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
599€

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

CENA OBUHVATA:

-avio prevoz na relaciji Beograd–Milano – Beograd kompanijom Air Serbia (redovna linija) u ekonomskoj klasi , sa ručnim prtljagom od 8kg ( kofer dimenzije 40 × 23 × 55 cm) + ručna torba ili ranac
-povratni prevoz (Malpensa Express voz ) aerodrom Malpensa / Milano
-3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4* u centru MIlana
-uslugu vodiča na srpskom jeziku
-pripremu i organizaciju putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- vođenu pešačku turu Milanom (vodič na srpskom i metro karta) 15€
- izlet na jezero Komo (povratna vozna karta Milano - Varena i Komo - Milano, brodska karta Varena - Belađo- Komo, usluga vodiča) 70€
- izlet panoramski voz Bernina Express (privatni autobuski prevoz Milano-St Moritz -Tirano-Milano, usluga vodiča,
panoramski vagon BEX  sa kupolastim prozorom  i rezervacijom sedišta na relaciji St Moritz-Tirano  (ili obrnuto)  190€ 
-izlet Lugano 70€ (povratana vozna karta, usluga vodica)
-doplata za čekirani prtljag
-ostale nepomenute troškove
-napojnica za vodiča ( nije obavezna )

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€.

-obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 857 din (do 19 godina); 1243 din (od 19 do 69 godina); 2983 din (od 70 godina i više) - može se uplatiti u Travel Klubu 

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU: 330€ umesto 345€ 

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši GOTOVINSKI U POSLOVNICI najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa, i izvode se javnim prevozom (voz , brod) ili unajmljenim autobusom. Karte su grupne, bukiraju se unapred i nalaze se ( najčešće u elektronskoj formi)  kod vodiča ( putnici ne dobijaju pojedinačne vozne karte), a odlazak i povratak mora biti iskljucivo sa grupom . U slučaju da putnik želi duže ostatati na lokalitetu, mora kupiti novu kartu.  Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice javnog prevoza već samo može da nađe najbolju moguću alternativu za i u interesu svojih putnika.

 

Napomena u vezi voza Bernina Express: 
Rezervacija voza Bernina Express se vrsi minimum 6 meseci unapred od strane agencije , u slučaju otkaza izleta Bernina 30 i manje dana pre polaska, penali otkaza su 100%.

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 . Boravišna (gradska taksa) se plaća na recepciji hotela oko 5€ po osobi po danu.

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA :  Aranžman se plaća ISKLJUČIVO VIRMANSKI ( preko računa: elektronski , uplatom u banci ili pošti) u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put, elektronski, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ : U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja. Cena avio karte sa aerodromskom taksom je podložna promeni i nije zagarantovana do momenta izdavanja avio karte. Promena imena nije moguća . Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca. U svim ostalim slučajevima važe uslovi avio kompanije Air Serbia.

 

Zašto je kod većine AVIO tura organizacija izleta lokalnim prevozom:

  • odlična povezanost gradova / vecina evropskih gradova je povezana železnicom
  • ušteda vremena / železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
  • utapanje u sredinu lokalnog stanovnistva / kada imate angažovan autobus i servis od tacke A do racke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
  • upoznavanje kulture, obicaja , navika, jezika i svakodnevnice stanovnistva
  • kohezivnost i mobilnost grupe
  • predivni pejzazi
  • komotitet /vozovi su prostrani, komforni , najčešće sa punjačem za telefon a uvek sa toaletom
  • manje grupe /organizacija puta sa manjim brojem ljudi , minimum 10, za privatne transfere potrebne su vece grupe preko 25 putnika
  • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl a preporuka je da na put krenete sa rucnim prtljagom od 8kg

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Auriga 4* (ili sličan) se nalazi na samo 3 minuta hoda od glavne železničke stanice u Milanu, a nudi klimatizovane sobe sa besplatnim bežičnim internetom u celom objektu. Sve zvučno izolovane sobe imaju mini-bar, TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sef. Privatno mermerno kupatilo ima meke papuče i besplatne toaletne potrepštine. Ostali sadržaji uključuju recepciju koja radi 24 sata i besplatan internet punkt sa štampačem koji se nalazi u predvorju. Od hotela Auriga se lako može doći do svih najvažnijih i najdinamičnijih lokacija Milana: Piazza Duomo, opere La Scala i najboljih i najelegantnijih trgovačkih ulica.

https://www.auriga-milano.com/

  

UNAHOTELS Century Milano 4* (ili sličan) se nalazi na samo 200 m od glavne železničke stanice u Milanu. Udaljen je samo 4 metro stanice od Milanske katedrale i 3 stanice od modne četvrti Via Montenapoleone. Hotel nudi velike apartmane sa TV-om i besplatnim bežičnim internetom, kao i raznovrstan američki doručak. Svi apartmani su klimatizovani, imaju minibar i kupatilo sa toaletnim priborom.

https://www.gruppouna.it/en/unahotels/unahotels-century-milano

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka putovanja.
Program je rađen na bazi minimum 10 putnika. ORGANIZATOR  zadržava pravo da realizuje putovanje uz korekciju cene u slučaju manjeg broja prijavljenih ili  usled promena na monetarnom tržištu . ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).  
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora.
Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja.
Organizator putovanja Organizacija Stari grad- TRAVEL KLUB , Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj  28127952
Licenca broj: OTP A-34/2023

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Italija i Švajcarski Alpi - od glečera do palmi" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.