Nemački romantični put - BAVARSKA AVIONOM 2024 - vinska zemlja Frankonija (MINHEN, NINBERG, FISEN, DVORAC NOJŠVANŠTAJN) - 13-16. septembar, 04-07. oktobar OKTOBERFEST, 08-11. novembar DAN PRIMIRJA, 06-09. decembar BOŽIĆNI MARKETI) 2024 / 4 dana / 3 noćenja u Minhenu u hotelu 3* / AVIO PREVOZ !

CENA: od 699€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Pratite romantični put i svoje srce, pronalazite neokrnjenu prirodu, živopisne gradove sa gradskim zidinama, tornjeve, skrivene manastire, srednjovekovne dvorce i romantične hotele... Bavarska je najveća i najlepša regija Nemačke. Bezbroj jezera, obronci Alpa, očuvana priroda, ruine iz srednjeg veka - sve to čini ovu pokrajinu nestvarno lepom i primamljivom za turiste u svako doba godine.

MINHEN

Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarska i treći po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga. Poznat je po impozantnim građevinama i spomenicima iz perioda renesanse i baroka, parkovima, brojnim fontanama... Osim velelepne arhitekture, muzeja i spomenika, Minhen bi trebalo posetiti i zbog dobrog piva i hrane i gostoljubivih domaćina. Ono po čemu je Minhen nadaleko poznat jeste festival Oktoberfest koji svake godine privuče ogroman broj turista. Samo srce starog dela grada je trg Marienplatz koji je nekada služio za okupljanje trgovaca i razmenu robe, a danas predstavlja najprometnije mesto u Minhenu. Nalazi se između Stare i Nove gradske dvorane i crkve Frauenkirche koje su izgrađene u gotičkom stilu. Još neke od atrakcija koje obavezno treba posetiti prilikom boravka u Minhenu su i Engleski vrt - jedan od najlepših parkova na svetu, kapija pobede Siegestora koja je izgrađena u čast hrabrih bavarskih vojnika, crkva Svetog Petra koja se nalazi u centru Minhena i vidljiva je iz svih krajeva grada, zatim, minhenska palata Residenz koja se, takođe, nalazi u centru grada i najveća je gradska palata u Nemačkoj... Kada je u pitanju hrana, tipični nemački obrok se sastoji iz bele kobasice Weisswurst, pečene perece sa slatkim senfom i krigle hladnog bavarskog piva nakon čega sledi desert u vidu štrudle sa vanilom. Neki od restorana koje vredi posetiti u Minhenu su Hofer, Fraunhofer Wirtshaus, Tantris...takođe, u Minhenu su dosta popularne i pivnice na otvorenom, a najpoznatija je Hoftbrauhaus koja se nalazi u blizini trga Marienplatz. Osnovana je davne 1589. godine, a danas je popularna po tome što pivo služe devojke obučene u tradicionalnu bavarsku nošnju, a neretko ovde uživo sviraju i minhenski bendovi.

NINBERG

Ninberg je grad u kojem se prepliću nemačka tradicija i istorija. Nalazi se na severu nemačke pokrajine Bavarska i predstavlja kulturni centar oblasti Frankonija. Legende o gradu se vezuju još za rimski period, međutim, materijalni spomenici svedoče o tome da grad potiče iz 11. veka. Ninberg je posebno značajan i u svetu poznat kao simbol nemačke umetnosti humanizma iz zlatnog doba. Ono što nikako ne treba propustiti prilikom posete Ninbergu jesu Ninbergški zamak koji sa očuvanim gradskim zidinama okružuje ceo istorijski centar grada, zatim Hauptmarkt na kojoj se nalazi stara gradska kuća iz 1616. godine, kao i fontana Gänsemännchen koja prikazuje Frankovog seljaka koji nosi dve guske s vodom koja izlazi iz njihovih kljunova, a značajne su i gotička crkva Svetog Lavrentija, protestantska crkva Sv. Sebalda koja je najstarija gradska župna crkva u Ninbergu, kao i rimokatolička Bogorodičina crkva. Ninberg je, takođe, poznat i kao rodno mesto Albrehta Direra, nemačkog renesansnog slikara, grafičara i teoretičara. Danas je njegova kuća pretvorena u muzej posvećen Direrovom životu i delu.

FISEN

Udaljen samo 5 km severno od granice sa Austrijom, romantični grad Fisen najveći je grad u Bavarskoj i jedan je od vodećih turističkih gradova u Nemačkoj. Poznat je po proizvodnji violina i romantičnim putevima za šetnju. Grad ima veliku umetničku vrednost. U Fisenu se nalazi veliki broj galerija u kojima su smeštene državne kolekcije slika, kao i najstarija freska u Nemačkoj. Grad je smešten na obalama reke Leh i okružen je Alpima, a u njegovoj okolini se nalazi više od 10 jezera, pa je idealan za odmor, šetnju, biciklizam i turistička razgledanja. U blizini Fisena se nalaze i nadaleko poznati dvorci Nojšvanštajn i Hohenšvangau.

DVORAC NOJŠVANŠTAJN

Dvorac Nojšvanštajn, za koji mnogi kažu da je najlepši na svetu, je dvorac koji je bio inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice. Kralj Ludvig II je osmislio dvorac iz snova, a graditelji su sledili romantični stil i izgradili dvorac koji je baš kao u najlepšoj bajci. Smešten na jugu Bavarske u podnožju Alpa, izgrađen na Labudovoj steni na 965 mnv, dvorac koji obavijaju oblaci magle koja se diže iz doline ispod litica na kojoj je sagrađen, definitivno je prizor koji ostavlja bez daha, a pogled na raskošne Alpske pejzaže sa poslednjeg sprata se ne zaboravlja. Unutrašnjost dvorca nudi fantastične prizore poput drvene rezbarije, oslikanih tavanica, kreveta sa baldahinima, dekorativnih mozaika, porcelana, ogromnih lustera... Dve najvrednije prostorije u dvorcu su hala sa tronom i koncertna dvorana. Danas je dvorac Nojšvanštajn jedan od najposećenijih dvoraca u Evropi i godišnje ga poseti oko tri miliona posetilaca.

NEMAČKI ROMANTIČNI PUT - BAVARSKA 2024 - VINSKA ZEMLJA FRANKONIJA

MINHEN, NINBERG, FISEN, DVORAC NOJŠVANŠTAJN

 

Program putovanja:                                                  4 dana / 3 noćenja sa doručkom / AVIO PREVOZ !

 

1. DAN: BEOGRAD - MINHEN

Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 8h. Poletanje aviona za Memingen-Minhen u 11.05h, broj leta W64105. Sletanje u Memingen-Minhen u 12.50h. Transfer do Minhena. Smeštaj u hotel. Nakon kratkog predaha od puta, polazak na fakultativni razgled Minhena u pratnji vodiča: Frauenkirche - Bogorodičina crkva, Marijenplac sa Gradskom kućom, pivnica "Hofbrauhaus". Slobodno vreme. Noćenje.

 

2. DAN: MINHEN - NINBERG - MINHEN

Doručak. Slobodno vreme u Minhenu ili odlazak na fakultativni izlet u Ninberg, grad na severu Bavarske koji leži na reci Pegnic i koji je osnovan u 11. veku, rodno mesto najvećeg slikara nemačke renesanse Albrehta Direra, carski grad gde su se u državnoj riznici čuvale kruna i relikvije careva Svetog rimskog carstva nemačke nacije (962-1806), gde je počela izrada prvih džepnih satova u 16. veku. Obilazak starog istorijskog centra grada sa vodičem: srednjovekovni bedemi sa kraljevskim dvorcem iz 12. veka, crkva Sv. Lorenza, Sv. Marije, Sv. Sebalda iz 13. veka, gradski trg sa Lepom fontanom i gradskom kućom, Fontana vrlina vek, zgrade vina, kukuruza, kuća Albrehta Direra, ulica starih zanata, Hangmanov most, fontana Dečak sa guskom 16. vek, zgrada suda gde se održao Nirnberški proces. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3. DAN: MINHEN - FISEN - DVORAC NOJŠVANŠTAJN - MINHEN

Doručak. Fakultativni izlet do romantičnog gradića Fisen koji se nalazi na najvišoj tački u Bavarskoj (808 m nadmorske visine), udaljen samo 5 km severno od granice sa Austrijom, i jedan od vodećih turističkih gradova u Nemačkoj. Poznat je po proizvodnji violina, zatim, po posebno romantičnim putevima za šetnju, i nalazi se veoma blizu nadaleko poznatih dvoraca Nojšvanštajn (Neuschwanstein) i Hohenšvangau (Hohenschwangau). Nakon razgleda grada odlazak do možda najlepšeg i najspektakularnijeg zamka na svetu Nojšvanštajn koji je poslužio kao inspiracija velikom Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice. Kralj je osmislio dvorac iz snova na Labudovoj steni, ušuškan u podnožje Alpa kojeg u ranim jutarnjim satima obavijaju oblaci mistične magle koja se diže iz doline ispod litice na kojoj je zamak sazdan. Zaista prizor koji će svakoga ostaviti bez daha… Nakon obilaska zamka povratak u Minhen. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4. DAN: MINHEN - BEOGRAD

Doručak. Preuzimanje stvari iz hotela i polazak na aerodrom. Let za Beograd na liniji W64106, poletanje u 13.20h, planirano sletanje na beogradski aerodrom u 15h.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Nemački romantični put" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
16.08.2024-19.08.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€- POPUNJENO !
13.09.2024-16.09.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€
04.10.2024-07.10.2024 
OKTOBERFEST 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
899€
08.11.2024-11.11.2024 
DAN PRIMIRJA 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€
06.12.2024-09.12.2024 
BOŽIĆNI MARKETI 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€

 

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

 

CENA OBUHVATA:     

- avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd - Memingen-Minhen - Beograd low cost avio kompanije Wizz Air u ekonomskoj klasi sa ručnim prtljagom (ranac ili torba bez točkića) dimenzija 40x30x20 cm - max 10 kg
- povratni javni prevoz (voz/autobus) aerodrom Memingen-Minhen - hotel
- 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u centru Minhena
- uslugu vodiča na srpskom jeziku
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- pripremu i organizaciju putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- vođenu pešačku turu Minhenom (stručno vođenje i metro karta) 15€
- izlet u Ninberg (povratna vozna karta, usluga vodiča) 75€
- izlet Fisen i dvorac Nojšvanštajn (povratna vozna karta, povratna autobuska karta do dvorca, ulaznica za dvorac, usluga vodiča) 110€
- doplata za čekirani prtljag - na upit !

- doplata za prekoračenje prtljaga - plaća se na aerodromu !
- ostale nepomenute troškove
- napojnica za vodiča 

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€. 

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 722 din (do 19 godina); 1041 din (od 19 do 69 godina); 2481 din (od 70 godina i više) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 190€ umesto 200€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i izvode se javnim prevozom (voz, autobus). Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice lokalnog prevoza, već u tom slučaju može samo da nađe najbolju moguću alternativu u interesu svojih putnika.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1 bez doplate. Boravišna (gradska taksa) se plaća na recepciji hotela oko 2€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put.

 

Cene low cost aranžmana podložne su promenama i cena nije zagarantovana do momenta formiranja grupe tj. kupovine avio karata. Kupljene avio karte low cost avio kompanijom se mogu menjati za drugo ime samo uz doplatu, ne može se pomerati datum i nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 

Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost kompanijom važe uslovi avio kompanije. U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja.

       
Zašto je kod većine AVIO tura organizacija izleta lokalnim/javnim  prevozom:

  • odlična povezanost gradova / vecina evropskih gradova je povezana železnicom
  • ušteda vremena / železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
  • utapanje u sredinu lokalnog stanovnistva / kada imate angažovan autobus i servis od tacke A do racke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
  • upoznavanje kulture, obicaja , navika, jezika i svakodnevnice stanovnistva
  • kohezivnost i mobilnost grupe
  • predivni pejzazi
  • komotitet /vozovi su prostrani, komforni , najčešće sa punjačem za telefon a uvek sa toaletom
  • manje grupe /organizacija puta sa manjim brojem ljudi , minimum 10, za privatne transfere potrebne su vece grupe preko 25 putnika
  • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl a preporuka je da na put krenete sa rucnim prtljagom od 8kg

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Relexa Hotel Munchen 3* ili sličan se nalazi na centralnoj lokaciji u Minhenu, na samo 600 metara od Terezine poljane gde se održava čuveni Oktoberfest. Ovaj moderan hotel u ponudi ima prostrane sobe, besplatan WiFi i recepciju koja radi non-stop. Hotel nudi elegantno uređene sobe sa klima-uređajem, zvučno izolovanim prozorima i flat-screen TV-om. Moderna kupatila su dizajnirana prirodnim materijalima i imaju fen za kosu, besplatan toaletni pribor i bademantile na zahtev. Uživaćete u obilnom doručku koji se priprema svakog jutra od lokalnih namirnica sa istorijske pijace Viktualienmarkt. Brojni restorani, kafei i prodavnice se nalaze na manje od 2 minuta hoda od hotela.

https://www.relexa-hotel-muenchen.de/en

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.       

 

OTKAZNA POLITIKA ZA AVIO TURE 

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 10 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Nemački romantični put" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.