Azurna obala, svetska pozornica Mediterana , Francuska rivijera -Provansa 2023/2024 ( NICA, KAN, ANTIB, MONAKO, MONTE KARLO, MENTON, GRAS, EZ)-NOVO! - 18-22 septembar (23-27 oktobar , 11-15 decembar 2023, 1-5 januar, 12-16 februar, 18-22 mart 2024) / 4 dana / 3 noćenja U NICI HOTEL 3* / AVIO PREVOZ !

CENA: od 359€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA

Azurna obala je odavno sinonim za glamur i luksuz. Smeštena na zapadnoj obali Sredozemnog mora, ova oblast predstavlja pravi biser Mediterana u svakom smislu te reči. Sama regija obihvata tri države i niz gradova koji plene svojom lepotom. Italija, Francuska i Kneževina Monako imaju tu čast da se nalaze upravo na području Azurne obale, dok su gradovi poput Mentona, Kana, Nice i Monte Karla svojevrsni dragulji ove oblasti.

NICA

Nica je jedan od najlepših gradova ne samo u Francuskoj nego u celom svetu. Smeštena je između Kana i Monaka nedaleko od granice sa Italijom. Sam grad se sastoji iz tri dela i to Starog Grada, Simezea odnosno starog rimskog sedišta i novog dela grada. Poseban šarm daje stari deo grada građen u tipičnom mediteranskom stilu sa uskim krivudavim ulicama i drvvenim kapacima na prozorima. Posebno glamurozan jeste novi deo grada kojim dominira čuveno Englesko šetalište gde su poređani najluksuzniji hoteli i vile.

KAN

Kan je grad u Francuskoj na Azurnoj obali koji je od malog ribarskog sela prerastao u jedan od najluksuznijih gradova sveta.Najveća vrednost ovog grada jeste peščana plaža La croazet duga 2 kilometra i široka 20 metara. Pored ove plaže tu je i plaža La Napul dužine 12 km i prekrivena crvenim peskom što čini da bude jedinstvena na obalama mediterana. Ono što Kan ističe jeste luksuzna luka za jahte koja predstavlja najluksuznije pristanište u celoj Francuskoj.

ANTIB

Antib je još jedan grad koji spada u grupu onih luksuznih koji zajedno sa Žuan le Pinom čini jednu celinu na Azurnoj obali. Lociran je između Kana i Nice dok mu je najbliži veći grad Marsej na 175 kilometara udaljenosti.

MONAKO I MONTE KARLO

Kneževina Monako je druga najmanja država sveta i nalazi se na Azurnoj obali Sredozemnog mora. Naziv potiče od hrama Heraklita Monakiosa koji su podigli grčki doseljenici. Danas Monako predstavlja jednu od najbogatijih država sveta i poznat je po glamuru i brojnim kazinima koji se nalaze u glavno gradu Monte Karlu. Državom vlada dinastija Grimaldi, a trenutni Knez jeste Knez Albert II inače sin slavne glumice Grejs Keli, čij se grob takođe može obići u Monte Karlu.

MENTON

Menton ili grad na granici je grad na Jugu Francuske koji je uvek imao status pograničnog grada. Nalazi se na međi regije Provansa-Alpi-Azurna obala i regije Đenova. Referendumom 1860. godine postaje sastavni deo Francuske. Poznat po svojim raznovrsnim bašta od kojih je najpoznatija Jardin Serre de la Madonna ili Madonin staklenik, Menton sa pravom nosi titulu Biser Francuske. Menton može da ponudi prelepe plaže, a za ljubitelje umetnosti tu su Bazilika Svetog Arhangela Mihaila i muzej Bastion.

GRAS I EZ

Gras i Ez su gradovi u regionu Alpi-Provansa-Azurna obala u departmenu Primorski Alpi koji pripadaju prefekturi Nica.

NICA-AVIO
AZURNA OBALA , SVETSKA POZORNICA MEDITERANA
FRANCUSKA RIVIJERA, PROVANSA  2023/24     
sa fakultativnom posetom
EZ, KAN, ANTIB, ŽUAN LE PEN, MONAKO, MONTE KARLO
 MENTON, GRAS

   

           Program putovanja:                                                                                                       5 dana / 4 noćenja sa doručkom

                                                                                                                                                                                AVIO PREVOZ                                                            
1. DAN  BEOGRAD-NICA
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla“  Beogradu u 17:30h. Poletanje za Nicu u 20.10h (let W6 4025). Sletanje u Nicu u 22:45. Transfer lokalnim prevozom do hotela. Smeštaj. Noćenje. 

2. DAN NICA-EZ
Doručak. Dan predviđen za obilazak Nice, najvećeg grada Rivijere . Ime je dobila po grčkoj boginji pobede Nike (Nikaia). Krase ga brojni istorijski spomenici, iz grckog, rimskog, srednjevekovnog, renesansnog  i baroknog doba. Nica je najtopliji  grad na čitavoj Azurnoj obali, sa blagom klimom i u toku zimskih meseci pa uživa status najpoželjnije destinacije i van letnje sezone. Zahvaljujući ovim klimatskim karakteristikama, posebno tokom zimskih meseci, Nica je još od XVIII veka postala veoma posećena destinacija, posebno omiljena među engleskom visokom klasom uključujući i kraljicu Viktoriju.  Zanimljivo je da je u njoj rođen jedan od „očeva“ italijanske nacije - Đuzepe Garibaldi, a svoje vreme provodili su i veliki slikari kao što je Ogist renoar, Amedeo Modiljani. U Nici su živeli i radili Pikaso, Matis, Hemingvej a Luj Armstrong je imao svoje koncerte u Palati Mediterane. Fakultativni pešački razgled Nice u pratnji vodiča: zaliv anđela, izlazak na Englesko šetalište, hotel Negresko, Trg Masena, vrtovi princa Alberta , palata “Lascaris“ , trgovačka ulica Žan Medsen. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. U poslepodnevnim satima biće organizovana fakultativna poseta jednom od najlepših srednjovekovnih sela Ez. Obilazak sela u pratnji vodiča . Ovo selo se nalazi na liticama visoko iznad Mediteranskog mora , zbog čega ga i zovu „orlovo gnezdo“. Ez potiče iz perioda Feničana, a naziv je dobio po egipatskoj boginji Isis. Kada krenete da koračate kaldrmisanim ulicama imate osećaj da se vraćate u prošlost. Gde god da pođete i šta god da vidite, deluje nestvarno. Sve zgrade su stare po nekoliko stotina godina, dok je najstarija zgrada crkva, koja se nalazi pored botaničke bašte “Jardin Exotique“ ( ulaznica nije uključena u cenu izleta i plaća se na licu mesta ). Unutar bašte se nalaze egzotične biljne vrste, ali i fenomenalni pogled na Azurnu obalu. U ovom selu je nastao najprodavaniji parfem na svetu- Šanel broj 5 a slavnog filozofa Ničea je ovo selo nadahnulo da napiše svoj klasik „ Tako je govorio Zaratustra“. Povratak u Nicu u večernjim satima. Noćenje.

3. DAN KAN-ANTIB -ŽUAN LE PEN
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet u Kan , Antib i Žuan Le Pen.  U Kan stižemo lokalnim prevozom. U srednjem veku na mestu današnjeg grada nalazilo se malo ribarsko selo. To je potrajalo sve do 19. veka kada imućni Francuzi počinju tu da grade vile, letnjikovce a ubrzo i prve hotele. Kan postaje omiljeno  mesto bogatih ljudi što se prirodno zadržalo i do današnjih dana. Sledi obilazak ovog mondenskog mesta poznatog po čuvenom filmskom festivalu i prelepom šetalištu: Kroazeta, Filmska palata, Srpska ulica hotel Karlton, stari grad. Slobodno vreme za obilazak i ručak. Nastavak putovanja ka Antibu , rajskom drevnom gradu Mediterana. Unutar kamenih bedema stari grad Vieil Antibes izgleda kao da se nije mnogo menjao kroz vekove. To je lavirint uskih kaldrmiranih ulica, prepunih zgrada pastelnih boja sa jarko obojenim prozorima. Stari grad obuhvata zanimljive kafiće i restorane pomešane sa prodavnicama koje prodaju domaće stvari poput bele pamučne odeće, staklenog pribora, lokalnih umetničkih dela i bilja. Sa 1800 usidrenih jahti i čamaca, Port Vauban, najveća marina Mediterana , danas je puna nekih od najskupljih jahti na svetu. U ovom gradu možete obići i Pikasov muzej, tvrđavu, pijacu Marche Provancal. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Preporuka je da odete do poznatog letovališta Žuan Le Pen koje je spojeno šetalištem uz obalu sa Antibom. Ovde možete uživati na jednoj od najlepših plaža Azurne obale , Grande Beach koja se osim prelepog peska i čiste vode može pohvaliti i pogledom na Kanska ostrva i planinu Esterel. Duž plaže se nalaze restorani, puno kafića i lokala.  Povratak u Nicu u večernjim časovima. Noćenje.

4. DAN MONAKO-MONTEKARLO-MENTON .
Doručak. Organizovani fakultativni izlet sa obilascima grada  Menton i Kneževine Monako (Monako i Monte Karlo). Odlazak lokalnim prevozom do Monaka, druge najmanje države na svetu. Monako je grad/država sa najvećim procentom milionera koji žive u njoj.  Obilazak Monaka u pratnji vodiča : Okeanografski muzej, botanički vrt princeze Grejs, crkva Sv. Nikole u kojoj su krunisani svi vladari Monaka i u čijim kriptama počivaju princeza Grejs Keli i princ Renije III, Tvrdjava Monaka, Prinčev dvor...  Odlazak u Monte Karlo, nadaleko poznatom po kazinima, kockanju, luksuznim hotelima, zbog čega ga rado posećuju i poznate i bogate ličnosti. Kompleks kazina sagrađen je krajem 19. veka, a u gradu se nalaze i opera, baletska dvorana, otmeni hoteli i klubovi. Slobodno vreme za uživanje . Nastavak puta ka Mentonu bajkovitom mestašcu smeštenom u zalivu sunca koje se nalazi na samoj granici Italije i Francuske. Menton je poznat po zlatnim peščanim plažama i festivalu limuna. Obilazak grada u pratnji vodiča. Atrakcije grada su staro gradsko jezgro i bazilika svetog arhangela Mihajla, stara luka, promenada Sunca sa raskošnim mediteranskim drvoredom, egzotičnim vrtovima i palatama. Povratak u Nicu u večernjim satima. Noćenje.

5. GRAS-BEOGRAD
Doručak i izlazak iz soba, ostavljanje stvari u luggage room-u. Slobodan dan do polaska na aerodrom (oko 18:00) ili fakultativno Grasa, svetske prestonice parfema. U unutrašnjosti Grassa, na nultoj udaljenosti su šume i brda, kanjoni i reke Beyonda. Gras je popularna turistička destinacija već nekoliko vekova, sa mirisom cveća i čistim vazduhom. Nadmorska visina grada je 300-400 m, a okolna brda stvaraju svežiju klimu u odnosu na priobalje. Stari grad („Vieille ville“) je veliki, zaista star i zanimljiv. Zakrivljene ulice i dalje lelujaju između XVII i XVIII veka, u njima se čuje eho drevnih koraka. Glavni trg je Place aux Aires sa fontanom. Donedavno (2004) ovo mesto je bilo dnevna pijaca cveća i regionalne hrane, danas je nažalost nema. Negde dole u starom selu nalazi se Place du Petit Puy i  Notre Dame du Puy katedrala i njena ogromna sat kula iz XVIII veka. U centru su i tri muzeja na svega 50 m jedan od drugog: umetnosti, parfema  i provanske mode. Pešački razgled u pratnji vodiča. Nakon toga slobodno vreme za uživanje . Povratak u Nicu u poslepodnevnim  satima. Preuzimanje stvari iz hotela i polazak za aerodrom. Let za Beograd (na liniji W6 4026)  u 21.20h.  Sletanje na Bg aerodrom u 23:10.
Kraj programa.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Azurna obala, svetska pozornica mediterana"  je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMINI  PUTOVANJA


USLUGA


SMEŠTAJ


CENA

18.09.-22.09.2023
LETO 2023
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
559€
23.10.-27.10.2023

JESEN 2023
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
359€
11.12.-15.12.2023
ADVENT
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
359€
01.01.-05.01.2024

NOVOGODISNJI PRAZNICI
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
499€
12.02-16.02.2024
SRETENJE
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
459€
18.03-22.03.2024

PROLEĆE 2024
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
359€


 

CENA OBUHVATA:     

-avio prevoz na relaciji Beograd–Nica– Beograd kompanijom WizzAir (redovna linija) u ekonomskoj klasi , sa ručnim prtljagom ranac dimenzije 40x30x20 cm
-aerodromske takse
-povratni lokalni prevoz (tramvaj /bus) aerodrom–hotel–aerodrom
-4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Nici
-uslugu vodiča na srpskom jeziku
-redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom , Opštim ili Pojedinačnim aktom.
-pripremu i  organizaciju putovanja

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM)
-vođenu pešačku turu  /Nica 10€
- izlet selo Ez 25€ ( lokalni prevoz,  usluga vodica)
- izlet Kan, Antib, Žuan Le pen 40€  (lokalni prevoz,  usluga vodica)
- izlet Monako, Monte Karlo, Menton 40€ (prevoz lokalni prevoz,  usluga vodica)
- izlet Gras 45€ (prevoz lokalni prevoz, usluga vodica)
- doplata za cekirani prtljag - na upit !
- doplata za prekoračenje prtljaga- plaća se na aerodromu !
- ostale nepomenute troškove
- bakšiš za vodiča ( nije obavezan )

Napomena u vezi bakšiša: Bakšiš za vodiča nije obavezan. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. 

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU: 150€  umesto 160€

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska.  Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa, i izvode se lokalnim prevozom (voz, autobus..) . Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati.  Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice lokalnog prevoza već u tom slučaju može samo da nađe najbolju moguću alternativu u interesu svojih putnika


POPUSTI  I DOPLATE:  Doplata za sobu 1/1 -na upit . Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ bez doplate. Boravišna (gradske taksa) se plaća  na recepciji hotela oko 2€ po osobi po danu .

NAČINI PLAĆANJA u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora
(ukoliko prelazi visinu avansa),  ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put
 

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ : Kod aranžmana koji uključuju prevoz  low cost komapnijom važe uslovi avio kompanije. U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i  cena nije zagarantovana  do momenta formiranja grupe tj.  kupovine avio karata.  Kupljene avio karte low cost kompanijom  mogu se menjati za drugo samo ime uz doplatu, ne može se pomerati datum i nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !


OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA : Ibis Nice Centre Gare  3* se nalazi u centru Nice, na samo 180 metara od železničke stanice Nica-Vil i na 1 km od Engleske promenade. Hotel nudi otvoreni bazen i besplatan bežični internet. Sobe hotela imaju televizor sa ravnim ekranom i kablovskim i satelitskim kanalima. Svaka soba ima radni sto i sopstveno kupatilo. Doručak na bazi švedskog stola sastavljen od slatkih i slanih jela kao što su jaja, voćna salata, jogurti i sokovi se služi svakog dana. U ponudi su i peciva pečena na licu mesta i sveže francuske torte Madeleine, kao i topli napitak i komad voća za poneti.  

  
Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 
Važno : Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

                                                                     

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 10 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad- TRAVEL KLUB , Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj  28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Azurna obala, svetska pozornica mediterana" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:


-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.