ZIMA NA PEŠTERU - SKI CENTAR ŽARI 2023 (SRETENJE) - 15-19. februar, 8-12. mart 2023 / 5 dana / 4 POLUPANSIONA HOTEL 3* / BUS DNEVNA VOŽNJA

CENA: 199€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Zamislite da se nađete na jednoj od najvećih visoravni u čitavoj Evropi gde se prostire Specijalni rezervat prirode "Peštersko polje". Ako ste ljubitelj narodnih predanja, zanimljive tradicije i šetnji na svežem vazduhu, ovo je pravo mesto za vas. Ne samo da ćete se popeti na najviši vrh, razgovarati sa pravim pešterskim stočarima, čuti priču o Svetom Đorđu i aždaji, možda zaplesati u kolu u najluđoj noći, videti retke vrste ptica, već ćete naučiti i da skijate! Zato krenite sa nama u novu zimsku avanturu i osetite neprolaznu magiju Peštera. Ski centar Žari udaljen je svega 6 km od centra Sjenice i predstavlja idealno mesto za rekreaciju na snegu tokom zimskog perioda.

SJENICA

Sjenica predstavlja jedno od najviših mesta u Jugoslaviji (uz Žabljak i Šavnik). Nalazi se u kotlini Grabovičke reke na visini od 1030 mnv. Centar je i jedne od prostorno najvećih opština u Srbiji (1056 km2). Čitavo područje Sjeničko-pešterske visoravni je planinskog karaktera i posebno je pogodna za zimske sportove. Visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200 m, okružuju planine: Jadovnik (1734 mnv), Zlatar (1627 mnv), Giljeva (1617 mnv), Javor (1520 mnv) i Golija (1833 mnv). Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica od kojih se formira Sjeničko jezero.

Ovaj grad raspolaže i sportskim terenima idealnim za zimske sportove, a posebno za alpske i nordijske sportove koji se nalaze na Radišića brdu, Babinjači i Jadovniku. Sjenički nordijci jedni su od najboljih u zemlji i osvajači su priznanja sa mnogih domaćih i međunarodnih nordijskih takmičenja.

SKI CENTAR ŽARI

Ski centar Žari izgrađen je 2015. godine i udaljen je 6 km južno od centra Sjenice, na svega nekoliko minuta vožnje od grada kvalitetnim asfaltnim putem. Sa stazama za nordijsko skijanje i biatlon, kao i stazom za alpsko skijanje, predstavlja idealno mesto za rekreaciju na snegu.

Jedan deo ski centra Žari predstavlja staza za nordijske discipline u ukupnoj dužini od 5,5 km i kompletno opremljeno strelište za Biatlon. Ovo je jedina takva staza u regionu i nosi titulu Nacionalnog biatlon centra "Žari" i na njemu se održavaju najznačajnija nacionalna i regionalna takmičenja. 2,5 km staze je pokriveno asfaltnom podlogom, pa se sezona nordijskog trčanja nikada ne zaustavlja ni leti ni zimi. Leti takmičari koriste roller skije.

Posebna atrakcija jeste potpuno nova staza za alpsko skijanje na obronicima planine Koritnik (1471 mnv) koja je otvorena u sezoni 2014/2015. Staza predstavlja drugi deo ski-centra Žari i omiljeno je mesto za rekreativce. Staza ukupne dužine 850 m sa visinskom razlikom od 270 m opremljena je žičarom i obezbeđuje komforno skijanje uz neponovljiv pogled na Sjeničko polje i Peštersku visoravan. Staza je otvorena svakog dana u periodu od 09 do 16.30h u toku zimske sezone.

PROGRAM PUTOVANJA:

 

                                                       SRBIJA   5 dana / 4 polupansiona / autobusom 750 km

 

1. DAN: SJENICA - UVAC

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima. Vožnja preko Čačka do Sjenice. Dolazak u Sjenicu i smeštaj u hotel. Odlazak na fakultativni izlet na Uvac. Vožnja lokalnim kombijima do vidikovca gde će ogromni lešinari leteti ispod vas, a meandri Uvca će vam se ukazati u svoj svojoj lepoti. Poseta i predah u etno selu Molitva uz rakiju, čaj, kafu, po želji i ručak - nisu uključeni u cenu izleta ! Večera i slobodno vreme za individualne aktivnosti i odmor. Noćenje.

 

2. DAN: SJENICA - SKI CENTAR ŽARI I (ILI) PEŠTERSKO POLJE

Nakon doručka, odlazak do ski servisa po ski opremu (za one koji iznajmljuju), a potom transfer do ski centra Žari. Organizovana škola skijanja ili borda ili slobodne aktivnosti. Za neskijaše slobodne aktivnosti na snegu ili organizovani izlet pešačka tura "Magija Peštera". Na samom početku rezervata, u mestu Karajukića Bunari gde je izmerena najniža temperatura u Srbiji od -39C, nalazi se Peštersko jezero koje je prava oaza za boravak ptica, pa samim tim pruža pravi užitak posetiocima. Na jezero se nadovezuje reka Boroštica koja je bogata ne samo ribom, već se u njoj nalazi deset vrsta slatkovodnih školjki. Nakon razgledanja jezera krećemo preko Tuzinja i Krnje jele do Trojana 1.430 mnv gde ćete čuti priču o Trojanu. Pešačka tura se nastavlja do jedinog izvora na Pešteru koji nikada ne presušuje i nikada se ne zaledi tj. do izvora Đurđevica. Povratak u Sjenicu. Slobodno vreme i večera. Noćenje.

 

3. DAN: SJENICA - SKI CENTAR ŽARI I (ILI) TUTIN

Nakon doručka u smeštaju, transfer do ski centra Žari. Celodnevno skijanje uz Dj-a na snegu i prateći program. Za neskijaše slobodne aktivnosti na snegu ili fakultativni izlet u Tutin. Na putu za Tutin prolazimo preko pešterske visoravni gde ćete uživati u nestvarnim predelima. Dolazak u Tutin, obilazak centra grada. Po želji putnika u Tutinu može biti organizovan ručak u etno restoranu Sahat kula gde se mogu probati pešterski specijaliteti (ručak nije uključen u cenu izleta !). Tutin je jedan od najmlađih gradova u Evropi. U njegovoj prelepo očuvanoj okolini se nalazi džamija sa najvećim minaretom u Evropi. Lepote ovog grada se nižu jedna za drugom, a kako se mnogima čini, nigde priroda nije očuvala svoju pravu lepotu kao ovde. Povratak u Sjenicu. Slobodno vreme i večera. Noćenje.

 

4. DAN: SJENICA - SKI CENTAR ŽARI I (ILI) IZVOR REKE VAPE

Nakon doručka u smeštaju, transfer do ski centra Žari. Celodnevno skijanje uz prateći program. Za neskijaše slobodne aktivnosti na snegu ili izlet do sela Gradac i izvora reke Vape. Ovde možete ručati savršenu pastrmku uz zvuke gusala i izvorne pesme (ručak nije uključen u cenu izleta !). Ovde ćemo videti i ostatke bogumilske crkve. Nastavak puta ka selu Štavalj, poseta seoskom domaćinstvu uz degustaciju sira i rakije. Povratak u Sjenicu. Večera. Noćenje.

 

5. DAN: NOVI PAZAR - BEOGRAD

Nakon doručka, napuštanje hotela i odlazak u Novi Pazar. Po dolasku u Novi Pazar sledi obilazak grada u pratnji vodiča: Petrova Crkva, gradska tvrđava sa kulom Motrilja, pešačka zona, Sebilj česma, Altun-alem džamija, stari hamam...Ukoliko vreme dozvoli obićićemo i manastir Sopoćane kojeg je zbog svoje izuzetne vrednosti UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine 1979. godine. Novi Pazar je grad sa jedinstvenim spojem Istoka i Zapada, islama i hrišćanstva, starog i novog, grad ljubaznih i gostoprimljivih domaćina. Nakon ručka u Novom Pazaru, polazak za Beograd. Dolazak u Beograd u večernjim satima.

Kraj programa.

 

VAŽNA NAPOMENA: Ski centar Žari nema veštačko osnežavanje. Rad ski centra zavisi isključivo od vremeskih prilika. U proteklih nekoliko godina skijanje je bilo sigurno od januara do sredine marta, međutim, organizator putovanja ne može imati uticaj na vremenske uslove u nastupajućoj sezoni. U slučaju nedostatka snega, skijaši se mogu pridružiti izletima koji će biti organizovani tokom boravka u Sjenici. Takođe, i u slučaju nesmetanog skijanja, skijaši se mogu prijaviti na izlete koji će u tom slučaju biti organizovani u popodnevnim satima.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Zima na Pešteru" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

TERMIN PUTOVANJA

 

USLUGA

 

HOTEL

 

REDOVNA CENA

       SPECIJALNA PONUDA ZA RANE PRIJAVE

18.01.2023-22.01.2023

RASPUST

4  POLUPANSIONA

HOTEL LANE 3*

199€

            189€*

15.02.2023-19.02.2023
SRETENJE

4  POLUPANSIONA

HOTEL LANE 3*

199€

            189€*

08.03.2023-12.03.2023

4  POLUPANSIONA

HOTEL LANE 3*

199€

            189€

 


Važna napomena: Ski centar Žari nema veštačko osnežavanje. Rad ski centra zavisi iskljucivo od vremenskih prilika.
U proteklih nekoliko godina skijanje je bilo sigurno od januara do sredine marta, međutim organizator putovanja ne može imati uticaj na vremenske uslove u nasupajucoj sezoni. U slucaju nedostaka snega, skijasi se mogu pridruziti izletima koji ce biti organizovani tokom boravka u Sjenici.  Takođe i u slucaju nesmetanog skijanja, skijasi se mogu prijaviti na izlete koji ce u tom slucaju biti organizovani  u popodnevnim satima.

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz na relaciji Beograd - Sjenica - Novi Pazar - Beograd
- transfer do ski centra Žari i nazad do Sjenice
- 4 noćenja (u zavisnosti od termina) sa uslugom polupansiona u Hotelu Lane 3* (večera 31.12. nije uključena u cenu !)
- izlet u Novi Pazar
- DJ i druge aktivnosti u Sjenici ili ski centru Žari u vreme raspusta i sretenjskih praznika
- uslugu vodiča/predstavnika Travel Kluba, kao i lokalnog vodiča/domaćina
- bakšiš za vodiča 

Napomena u vezi bakšiša: Bakšiš za vodiča nije obavezan. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovan od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.


- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- organizaciju programa i pratioca programa

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U TRAVEL KLUBU !):

- izlet na Uvac - 1200 din
-
pešačka tura "Magija Peštera" (uključena ulaznica za rezervat prirode Peštersko polje) - 1000 din
- izlet Tutin - 1500 din
-
izlet izvor reke Vape, selo Gradac i Štavalj - 800 din
- SKI OPREMA KOMPLET RENTA (skije, štapovi, pancerice ili bord daska i cipele) - 950 din/dan
- SKI ŠKOLA - 900 din/dan (PRIJAVA U TRAVEL KLUBU)
- SKI PASS - 800 din/dan* (CENA JE PODLOŽNA PROMENI, PLAĆA SE NA LICU MESTA !)
- troškove koji nisu navedeni u programu

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati.

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 8000 din. Doplata za dodatno sedište 6000 din. Doplata za izbor sedišta 1500 din. Raspored sedenja u autobusu se pravi na osnovu datuma prijave i ne može se menjati osim uz doplatu za izbor sedišta. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela 100 din po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Lane 3* u Sjenici nudi restoran, recepciju koja radi non-stop i besplatan WiFi. Hotelske sobe sadrže radni sto, flat-screen TV, sopstveno kupatilo, posteljinu i peškire. Pojedine sobe poseduju čajnu kuhinju sa pločom za kuvanje. Sve sobe su opremljene garderoberom. U hotelu Lane se služi kontinentalni ili halal doručak. Gosti mogu da uživaju u raznim aktivnostima u Sjenici i okolini, uključujući skijanje.

https://lane-sjenica.worhot.com/

  

 

OTKAZNA POLITIKA:

Otkazna politika definisana je članom 8. Pravilnika o izvođenju tura - Opštih uslova putovanja:
Član ima pravo da odustane od putovanja o čemu je dužan da pisanim putem izvesti Udruženje - organizatora putovanja. Datum kada je Udruženje primilo pismenu odluku o otkazivanju od strane putnika predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru putovanja, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cenu putovanja, i to:
10 % ako se putovanje otkaže do 30 dana pre objavljenog polaska,
20 % ako se otkaže 29 do 20 dana,
40 % ako se otkaže 19 do 15 dana,
80 % ako se otkaže 14 do 10 dana,
90 % ako se otkaže 9 do 6 dana,
100 % ako se otkaže 5 do 1 dana pre objavljenog polaska na putovanje ili u toku samog putovanja.

Član je u obavezi da organizatoru nadoknadi samo učinjene troškove ukoliko je do otkaza došlo zbog: bolesti člana (COVID-19), smrti bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, brata ili sestre, poziva na vojnu vežbu člana, elementarne nepogode (zvanično proglašene). Za navedene slučajeve član je obavezan da dostavi Udruženju dokaz kojim se ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu privremene sprečenosti za rad (potvrdu lekara opšte medicine, umrlicu ili poziv za vojnu vežbu). 

U slučaju bolesti putnika izazvane COVID-19 virusom važe isti Uslovi definisani Pravilnikom o izvođenju tura.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Zima na Pešteru" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
 • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
 • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

 

PRAVILA PONAŠANJA:

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.