Termalni izvori i krajolici Balatona 2024 - Cvetanje lavande (Spa & Wellness Banja Heviz, Pečuj, Dvorac Helikon, Tihanj festival lavande, Balatonfured, Pećina Tapolca) - 27-30. jun CVETANJE LAVANDE 2024/ 4 dana lekovitog odmora / 3 noćenja SPA HOTEL 4* / DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 299€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Priroda nije poštedela guste šume, termalne izvore i planinske padine za Mađarsku, ali i dalje se glavnim ukrasom zemlje može sigurno nazvati jezero Balaton. Ovo putovanje odvešće vas do najudobnijeg i najživopisnijeg okruženja jezera: degustiraćete lekovitu mineralnu vodu u odmaralištu Balatonfured, posetiti staru opatiju i živopisne zanatske radnje u gradiću Tihanj, razgledati palatu porodice Feštetić u Kesthelju i naravno, kupati se u svetski poznatom termalnom jezeru Heviz… A sve vreme će vas pratiti idilični krajolici Balatona i kaleidoskop mađarskih pejzaža.

PEČUJ

Pečuj je jedan od najlepših i najvećih gradova u Mađarskoj. Nalazi se na jugozapadu države i sedište je Baranjske županije. Brojni su spomenici iz burne istorije duge nekoliko hiljada godina, od praistorije do savremenog doba. Smenjivali su se i ovde ostajali Kelti, Rimljani, Avari, Sloveni, Mađari, Turci, Nemci, Jevreji. Gradsko jezgro Pečuja je prava riznica starina i to je samo jedna znamenitost. Ono što nije u "muzeju pod otvorenim nebom" čuva se i izlaže u brojnim i bogatim muzejima. Za mnoge je Pečuj najpoznatiji po Žolnai porcelanu i keramici, a takođe, i po vinu koje se ovde proizvodi skoro 2000 godina, kao i po pečujskom pivu jake gorčine.

BANJA HEVIZ

Banja Heviz je centar koji je izgrađen iznad najvećeg prirodnog termalnog i lekovitog biološki aktivnog jezera u svetu - jezera Heviz. Najveća dubina jezera je 38 m. Leti je temperatura jezera 37°C, a zimi se ne spušta ispod 24°C. Dno jezera pokriva radioaktivno lekovito blato. Veliki broj izvora bez prestanka izbacuje toplu vodu, tako da se sva voda jezera promeni za 3 dana. Na sredini jezera nalazi se kupatilo izgrađeno u 18. veku. Heviz se razlikuje od ostalih termalnih izvora jer leži na tresetnom dnu koji sadrži veliki broj minerala, a mulj na dnu udvostručuje lekovitost vode i koristi se za blatne obloge u lečenju kožnih oboljenja, reume, povrede zglobova, artritisa i nervnih oboljenja.

DVORAC FEŠTETIĆ (HELIKON)

Porodica Feštetić igrala je značajnu ulogu u mađarskoj istoriji s političke, kulturne i ekonomske tačke gledišta. Najznačajnija zadužbina koju je ova porodica ostavila za sobom jeste dvorac Feštetić (Helikon) izgrađen u baroknom stilu koji predstavlja jednu od najvećih takvih građevina u Mađarskoj. Gradnju dvorca započeo je Kristof Feštetić još 1745. godine koji je ujedno doprineo i razvoju grada Kesthelja koji se nalazi u zapadnom delu jezera Balaton. Iako je i Kristofov sin imao planove vezane za proširenje dvorca, tek je unuk Georg Feštetić bio taj koji je 1792. godine nastavio s preuređenjem i proširivanjem. Dvorac je svoj konačni oblik poprimio tek 1880-ih godina. Unutar dvorca, u ni manje ni više nego 18 dvorana, prikazan je aristokratski stil života u 18 i 19. veku u originalnim i u duhu vremena rekonstruisanim sobama.

TIHANJ

Tihanj se nalazi na čarobnom poluostrvu koje deli Balaton na dva dela. Poluostrvo je nastalo vulkanskim aktivnostima, a bogata krečnjačka brda i vrhovi usled brojnih delovanja gejzira. Godine 1952. Tihanjsko poluostrvo proglašeno je zaštićenim predelom. Istovremeno, grad Tihanj ponosi se velikom istorijom. Kralj Andraš I 1055. godine odlučio je da ovo bude mesto njegovog večnog počinka. Lavanda je imala značajnu ulogu u istoriji ovog grada, a njen uzgoj i prerada imaju veliku tradiciju koja je očuvana i negovana do današnjih dana. Jedna od glavnih atrakcija Tihanja jeste benediktinski samostan sa crkvom čiji se tornjevi vide nadaleko, a panorama sa crkvom jedna je od najpoznatijih u Mađarskoj.

PEĆINA TAPOLCA

Nedaleko od Balatona, nalazi se i gradić Tapolca, čuven po povezanom pećinskom sistemu ispod centralnog gradskog jezgra i kao suza bistrom jezercetu koje je moguće obići čamcima. Čitav splet pećinskih hodnika, dug oko 20 kilometara, otkriven je 1903. godine i do početka osamdesetih godina prošlog veka bio je velika turistčka atrakcija, budući da je posetiocima bilo dozvoljeno da se u podzemnom jezercetu kupaju i rone. Mađarsko Ministarstvo zdravlja je, međutim, 1981. godine, potvrdilo da je dugotrajan boravak u pećini lekovit zbog gotovo savršenih mikroklimatskih parametara. Lekari je preporučuju obolelima od astme, bronhitisa, bolesti pluća i disajnih puteva i alergija, a poslednjih godina i kao odlično mesto za borbu protiv stresa.

TERMALNI IZVORI I KRAJOLICI BALATONA 2024 - KUPANJE U LOKVANJIMA

SPA & WELLNESS BANJA HEVIZ, PEČUJ sa fakultativnom posetom DVORAC HELIKON, TIHANJ, BALATONFURED, PEĆINA TAPOLCA

 

Program putovanja:                                                  4 dana / 3 noćenja / autobus DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - NOVI SAD - PEČUJ - BANJA HEVIZ

Sastanak putnika u 5.30h. Polazak iz centra Beograda u 6h i iz Novog Sada oko 7h. Vožnja kroz Vojvodinu prema Mađarskoj. Dolazak u Pečuj i pešački obilazak grada: Sečenji trg, Džamija, Katedrala, Županijska i Gradska kuća, Nacionalno pozorište... Slobodno vreme za ručak. Nastavak putovanja ka jezeru Balaton i Banji Heviz. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: BANJA HEVIZ - DVORAC FEŠTETIĆ (HELIKON) - BANJA HEVIZ

Doručak. Fakultativni obilazak impozantnog dvorca Feštetić (Helikon) u Kesthelju. Muzej-dvorac Feštetić (Helikon) koji je sa svojih 100 soba četvrti po veličini dvorac u Mađarskoj, izgrađen je u baroknom stilu 1745. godine. Danas svojom postavkom prikazuje život aristokratije toga vremena. Povratak u Heviz. Slobodno vreme za uživanje, spa program u okviru hotela, kupanje u termalnom jezeru ili wellness program na jezeru, druge individualne aktivnosti u banji. Noćenje.

 

3. DAN: BANJA HEVIZ - TIHANJ I BALATONFURED - BANJA HEVIZ

Doručak. Fakultativni polazak za Tihanj i Balatonfured. Prvo ćemo obići Tihanj, mali, ali veoma šarmantan gradić na Balaton jezeru koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovde će vas dočekati kuće s igračkama, pokrivene slamom, s muzejima, zanatskim radnjama i restoranima. Ovde ćemo posetiti staru opatiju i naučiti o životu benediktinskih isposnika, a nakon toga ćete imati vremena za šetnju gradom, fotografisanje kamenih kuća od lave s krovovima od trske i kupovinu keramike Tihany i poznate čipke. Tihanj je poznat i kao grad lavande zbog lila polja koja ga okružuju i koja ga na leto učine najlepšim na jezeru. Ovde možete probati i sladoled od lavande, kupiti razne sapunčiće i suvenire ljubičastih nijansi. Napomena za junski termin: Lavanda od davnina ima istaknutu ulogu u životu Tihanjskog poluostrva. Ovde se svake godine organizuje akcija „Uberi sam“ u okviru Festivala lavande koji uvek privlači mnoštvo posetilaca. Put nastavljamo ka jednom  od najboljih mađarskih odmarališta - Balatonfuredu koje privlači ljubitelje čudesnih krajolika, odmora na plaži i plovidbe. Šetaćete nasipom i slikovitim bulevarom Tagore, diveći se glatkoj površini jezera Balaton. Takođe, naučićete tajnu lokalnih izvora uglja i možete piti mineralnu vodu čija je lekovita snaga poznata još iz doba starih Rimljana. Povratak u hotel. Slobodno vreme za Spa i Wellness program. Noćenje.

 

4. DAN: BANJA HEVIZ - TAPOLCA - BANJA HEVIZ - BEOGRAD

Doručak. Fakultativni odlazak u Tapolcu koja se nalazi severno od jezera Balaton, u idiličnom okruženju sastavljenom od zelenih brda i vinograda. Dozvolite sebi da vas ponese osećaj dok plovite kroz tirkizne vode uzbudljivih pećinskih prolaza, a zatim u Centru za posetioce jezerske pećine Tapolca naučite sve o divnom svetu kraških područja. Stenovite formacije koje skrivaju pećinu nastale su od sedimenata iz nekadašnjeg Sarmatskog mora na kraju miocena, pre približno 13,7 miliona godina. Povratak u Heviz i polazak za Beograd. Dolazak u Novi Sad i Beograd u večernjim časovima.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Termalni izvori i krajolici Balatona" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
04.04.2024-07.04.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
299€-POPUNJENO !
01.05.2024-04.05.2024 
PRVI MAJ 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
299€-POPNJENO !
27.06.2024-30.06.2024 
CVETANJE LAVANDE 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
319€

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu prijave

Napomena :  Kalkulacija je rađena na bazi minimum 15 putnika. Tura se najčešće izvodi lux kombijem od 20 mesta ili VIP autobusom od 30 mesta . Nema dabl-dekera. Nudimo moderan koncept putovanja, male grupe i dnevnu komfornu vožnju.  Putovanje je moguće izvesti i za manji broj ljudi uz korekciju cene ( zatvorene , vip grupe ili grupe prijatelja).  U tom slučaju prevoz može biti i kombijem  8+1, a vaš vodič je ujedno i vozač. 

- obilaske prema programu 
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Hevizu u sobama 1/2 
- korišćenje wellness centra (fun bath, đakuzi, finska sauna, bio aroma sauna, parno kupatilo, korišćenje bade-mantila, fitness sale)
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove pripreme i organizacije putovanja

 

CENA NE OBUHVATA:

- ulaznica za termalno jezero - 4500 HUF (3h), 7500 HUF (dnevna karta) (cene su podložne promeni !)

FAKULTATIVNI PROGRAM:

- pešačka tura Pečujem 10€
- izlet dvorac Feštetić (Helikon) sa ulaznicom i vođenjem (2,5h trajanje) 25€
- izlet Tihanj i Balatonfured (200 km - 6h trajanje) 40€
- izlet Tapolca sa uključenom ulaznicom za pećinu (80 km - 4h trajanje) 30€
- napojnica za vodiča

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 100€ umesto 105€

NAPOMENA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati !


POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 150€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1 bez doplate. Doplata za dodatno sedište 60€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 2€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Bonvital Wellness and Gastro Hotel Heviz 4* se nalazi na 250 metara od termalnog jezera i ima besplatan spa i wellness centar sa saunom. Wifi je besplatan. Sve sobe su opremljene flat-screen TV-om sa kablovskim kanalima, kao i sefom za laptop. Privatna kupatila su opremljena tušem i sadrže fen za kosu i ogrtače, kao i besplatne toaletne potrepštine. Hotel ima medicinski centar na 2 sprata sa visokokvalitetnim medicinskim uslugama. Gosti takođe mogu koristiti besplatnu salu za fitnes u okviru objekta. Usluge lepote i masaže dostupne su uz doplatu. Od septembra 2018. Bonvital Hotel Heviz prima samo goste starije od 14 godina.

https://bonvital.hu/

  

      

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 15 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023
 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Termalni izvori i krajolici Balatona" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.