DIVLJE VODE BOSANSKE , LETO 2023 (Pliva, Una, Neretva, Vodopad Kravica, Trebišnjica, Buna ,Vrelo Bosne) - 20-25. jun (25-30. jul, 8-13 septembar) 2023 / 6 DANA / 5 NOĆI SA DORUČKOM / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 229€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Bosna i Hercegovina može da se pohvali sa mnogo neverovatnih prirodnih lepota. Divlje reke, neverovatne planine i misteriozne pećine. Ali one prirodne lepote koje nas najviše oduševljavaju i od kojih zastaje dah su bez dileme na desetine neverovatno lepih vodopada, smeštenih širom zemlje, svaki lep na svoj način. Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno! Na ovoj Travel Klub avanturi vas vodimo u pohod  na najlepše prirodne oaze Bosne i Hercegovine. Program je namenjen zaljubljenicima u prirodu, koji  ce pored  odmora , kupanja i uživanja u divljim bosanskim vodama imati prilike i da se upoznaju  sa bogatim kulturno istorijskom nasleđem ove zemlje.Jajce je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini u koji se može pohvaliti činjenicom da u njemu može da se nađe gotovo sve! Od istoriskih spomenika do predivnih prirpdnih lepota. 

Travnik, je grad u centralnoj Bosni i Hercegovini, 90 km zapadno od Sarajeva.Travnik poseduje snažnu kulturnu baštinu, koja datira još iz perioda kada je ovaj grad bio sjedište vezira Osmaskog carstva. Mnoge građevine, koje potiču iz tog perioda, dobro su očuvane, kao na primjer brojne džamije, orijentalne kuće, sahat kula, te ulične česme, itd. Stari deo grada datira iz ranog 15. veka. Travnik je grad bogate istorije, grad osmanskih vizira i nobelovca Ivo Andrića.

Trebinje i Manastir Tvrdoš, Trebinje – grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Srpske, udaljen od Dubrovnika samo 27 km, a od Herceg Novog 45 km. Za Trebinje se kaže da je to grad sunca i platana, a smatra se jednim od najljepših gradova u BIH. Trebinje krase očuvani stari grad i palate mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom lepotom, a ujedno to je i grad čuvenog pesnika Jovana Dučića. U samom gradu se nalazi nekoliko pravoslavnih hramova, od kojih su najpoznatiji manastir Tvrdoš.

MOSTAR

POČITELJ
VODOPAD KRAVICA

Nacionalni park Una, prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rieke Unac, desne pritoke Une sve do Krke na zapadu.Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe

 

JAJCE, TRAVNIK, MOSTAR, JABLANICA, SARAJEVO
sa fakultativnom posetom: NP UNA, MLINČIĆI, PLIVSKO JEZERO TREBINJE, BLAGAJ, POČITELJ, VODOPAD KRAVICA   

Program putovanja:                                                                  6 dana / 5 noćenja sa doručkom / autobusom 1800km
                                                                                                                                 DNEVNA VOŽNJA

 

 1.dan  BEOGRAD – TRAVNIK-JAJCE  (PLIVSKI VODOPAD)    
Polazak iz centra Beograda u 6h. Putovanje preko Sremske Mitrovice i dalje preko Bijeljine, Doboja i Zenice do Travnika. Prošetaćemo se gradom uz razgledanje divne Šarene džamije – Sulejmanije, zadužbinu velikog vezira Sulejman-paše Skopljaka iz 18. veka. Sledi slobodno vreme, ili fakultativne aktivnosti koje obuhvataju posetu rodnoj kući Ive Andrića, Travničkoj tvrđavi i lokalitetu Plava voda. Nastavak putovanja preko Vakufa do JAJCA. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan JAJCE-MLINČIĆI (PLIVSKO JEZERO) -NP UNA (ŠTRBAČKI BUK)   
Doručak. Slobodno vreme u Jajcu ili fakultativni celodnevni izlet u Nacionalni park Una. koji  ljubomorno čuva svoje čari, gde ćete uživati u  neponovljivoj i vekovima netaknutoj prirodnoj lepoti.  U ovom mestu se nalazi najveći kompleks slapova. Obićićemo čemo Štrbački buk i uživati svežini i lepoti ovog 24m visokog vodopada.  Nakon toga cemo  ćemo običi lokalitet MLINČIĆI sa divnim sačuvanim drvenim vodenicama i predivno PLIVSKO JEZERO . Na Plivskom jezeru ,  možete uživati u vožnji katamaranom uz doplatu na licu mesta. Povratak u Jajce Noćenje .

3 dan JAJCE- JABLANICA (MOST NA NERETVI) -MOSTAR  
Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vreme ili fakulativni obilazak Jajca u pratnji strucnog vodica . Pogledaćemo  Medvjed kulu i posetiti katakombe u kojima se nalazi oltar koji kriju svoju simboliku. Obićićemo ostatake crkve Sv. Luke i tvrđavu , najvišu tačku grada, na visini od 470 m nadmorske visine. Sa tvrđave se spuštamo do kapije Mala tabija, pa kroz čaršiju i Travničku kapiju, odlazimo do vidikovca sa kojeg se pruža nestvaran pogled na čuveni PLIVSKI VODOPAD . Oko podneva polazak ka Mostaru. Vožnja uz usputni predah u JABLANICI kod memorijalnog muzeja „Bitka na Neretvi“.  Moguca je fakultativna poseta muzeju (ulaznica 4KM)  i fakultativni rucak u čuvenom restoranu sa pogledom na Neretvu -Zdrava Voda, Dolazak u MOSTAR i smestaj u hotel. Obilazak Mostara u pratnji vodiča, slobodno vreme za sevdah i uživanje pokraj starog mosta. Nocenje.

4 dan MOSTAR- MANASTIR TVRDOŠ-TREBINJE    
Doručak. Fakultativna  vožnja čamcem po Neretvi . Slobodno vreme u Mostaru ili fakultativni izlet  u Trebinje. Izlet počinjemo  posetom manastiru Tvrdoš  a nakon toga stižemo u TREBINJE. Obilazak grada krece od  Hercegovačke Gračanice  odakle se pruža bajkovit pogled na čitav grad. Obilazak Arslanagića mosta ,koji je 1574 izgradio Mehmed paša Sokolović. Odlazak u  Stari grad (Kastel) poseta zanatskim radionicama, Osman pašina i Careva džamija iz 18 veka. Šetnju nastavljamo kroz Gradski park sa mnoštvom spomenika koje je čuveni pesnik Jovan Dučić poklonio svom gradu, obilazak Saborne crkve sa početka 20 veka. Slobodno vreme. Povratak u Mostar. Nocenje

 5 dan VRELO BUNE -POČITELJ -VODOPAD KRAVICA -SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Izlet počinjemo obilaskom Blagaja i izvorišta reke Bune na kojem se nalazi stara turska, sufijska Tekija – derviški samostan. Nastavak puta ka Počitelju, jedinstvenom naselju koje se nalazi na  UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Zahvaljujući svojim jedinstvenim odlikama i arhitekturi, Počitelj je jedna od najzanimljivijih atrakcija Bosne i Hercegovine. Potom sledi odlazak do prelepih VODOPADA KRAVICA. Voda reke Trebižat na tom mestu se razuđuje i pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 matara. Ceo prizor svojom lepotom ostavlja čoveka bez daha. Slobodno vreme za, kupanje i uživanje. U poslepodnevnim časovima polazak za Sarajevo.  Po dolasku obilazak Bašćaršije i upoznavanje sa najznačajnijim objektima: Vjećnica, Trg Sebilj, Baščaršijska džamija iz XVI veka,. Smeštaj u hotel.  Noćenje

6 dan:SARAJEVO-BOSANSKE PIRAMIDE –VRELO BOSNE-BEOGRAD
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme u Sarajevu ili fakultativan odlazak do Bosanskih Piramida i Vrela Bosna. Otkrivene su slučajno, kada je čuveni arheolog i antropolog dr.sci. Semir Osmanagić dolazeći u muzej u mestu Visoko, primetio čudan oblik brda koje liče na piramide. Obićićemo podzemni  lavirint “Ravne”, koji obuhvata mrežu podzemnih tunela i prostorija.Joni omogućavaju telu da se psihički i fizički revitalizuje. Nastavak puta ka Vrelu Bosne, spomeniku prirode koji se prostire na čak 603 hektara u podnožju planine Igman. Poznata turistička atrakcija i omiljeno izletište za lokalne posetioce, sastoji se od više malih ostrvaca povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka vrela Bosne, parka u kome se nalaze patke, labudovi i preko 20 biljnih i životinjskih vrsta (ali i autohtone vrste – potočna pastrmka). Povratak u Sarajevo. Slobodno vreme biće  prilika da se probaju autentični sarajevski ćevapi, obidje kuća sevdaha , kupi autentična tucana kafa..itd. Polazak za Beograd u poslepodnevnim satima. Očekivani dolazak na mesto polaska oko ponoći.
Kraj programa. .

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program po nazivom " Divlje vode Bosanske"  je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili slicnim nazivom  kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ


CENA

20.06.-25.06.2023
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
229€
25.07.-30.07.2023
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
239€
08.09-13.09.2023
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
229€

CENA OBUHVATA :
-prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
-obilaske prema programu 
-smeštaj u Jajcu ili  okolini u na bazi 2 nocenja sa doruckom u hotelu 3* u sobama ½ ili 1/3
-smeštaj u Mostaru na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3’* u sobama 1/2 ili 1/3
-smeštaj u Sarajevu na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3’* u sobama 1/2 ili 1/3
-uslugu stručnog vodiča/ pratioca grupe 
-troškovi organizacije putovanja 
-redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom , Opštim ili Pojedinačnim aktom. 


CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM ) PRIJAVA PRILIKOM REZERVACIJE !
- razgled Travnik sa svim ulaznicama ( Rodna kuća Ive Andrića, Tvrđava i Plava voda)  10€
-
NP UNA  i Plivsko jezero  (320 km) sa ukljucenim ulaznicama i uslugom vodica 35€
- Jajce-Stari grad razgled sa stručnim vodičem i ulaznicama (ulaznice za Katakombe, Tvrđavu, Plivski vodopad) 15€
- Trebinje, Manastir Tvrdos (250km) 30€ 
- vožnja čamcem po Neretvi  ispod mostarskih mostova 10€, 
- izlet u Blagaj , Počitelj  i Vodopad Kravica sa uključenom ulaznicom  30€.
- Bosanske piramide i Vrelo Bosne ( prevoz, ulaznica , vodic) 30€
-individualni troškovi putnika

bakšiš za vodiča 

 Napomena u vezi bakšiša : Bakšiš za vodiča nije obavezan, daje se pri predaji anketnih listova u autobusu, ukoliko ste zadovolljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost , nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak, okvirna napojnica iznosi  5€ do 10€ . Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€ . Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba , vec od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba  za vašu bezbednost tokom puta. 

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1870 din (od 19-70 godina); 1242 din (do 18 godina); 3725 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

PAKET IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 150€ UMESTO 160€ 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati !

POPUSTI  I DOPLATE:  ZA 1/1 SOBU:  Doplata za sobu 1/1 110€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ bez doplate. Doplata za dodatno sedište 60€ .Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa plaća se na recepciji hotela  oko 3,00 KM ili 1,50€ po osobi po danu
NAČINI PLAĆANJA : u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA : 
Hotel Turist 98 u Jajcu 3*ili na PLIVSKOM JEZERU.  Hotel se nalazi u blizini centra grada, na obali reke Plive. Na nekoliko minuta hoda od hotela nalazi se stara tvrđava, čaršija, vodopad... Hotel poseduje: recepciju, aperitiv bar, restoran, Wi-Fi internet, mali trgovački centar, kiosk... Sobe su komforne i sve poseduju novi nameštaj, TV, klimu, kupatilo, fen za kosu.

  

Hotel Emen 3* ili sličan se nalazi u centru Starog grada Mostara i na 2 minuta hoda od čuvenog Starog mosta. Sama zgrada, u kojoj je smešten hotel, je pod zaštitom Uneska i uključuje à-la-carte restoran. Svim gostima su na raspolaganju besplatan WiFi i besplatan parking. Sve sobe su klimatizovane i imaju TV sa satelitskim kanalima. Sopstveno kupatilo opremljeno je kadom ili tušem. Pojedine sobe uključuju i balkon.

  

Hotel Walter 4* U Sarajevu ili sličan  Sve sobe su klimatizovane i sadrže LCD TV sa kablovskim i satelitskim kanalima, kao i prostor za sedenje. Kupatila su opremljena tušem, fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Ponuda hotela Walter takođe obuhvata besplatan fitnes centar i kafe bar.
 
Tačni nazivi hotela biće objavljeni najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

 U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 25 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad- TRAVEL KLUB , Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj  28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 25. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija autorskog projekta  » Divlje vode Bosanske« «  i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem BIH. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura organizacije Stari grad Travel Klub.

 

 COVID 19 : Buduci da se mere vezano za Covid 19 menjaju svakodnevno , putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o pravilima ulaska u zemlju  u koju putuje. Sve ažurirane informacije  možete naći na sajtu Ministarsva spoljnih poslova , na sledecem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA !

 

Državljani Srbije u momentu pisanja programa mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BIH . PCR  TEST NIJE POTREBAN NITI KARANTIN. Ulaz je moguć sa ličnom kartom ili pasošem 

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program po nazivom " Divlje vode Bosanske"  je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili slicnim nazivom  kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
 • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
 • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.