PEK -RAJKOVA PEĆINA- MAJDANPEK - na upit

CENA: na upit / SPECIJALNA PONUDA: 0

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Rajkovu pećinu otkrio je krajem XIX veka naš poznati geograf Jovan Cvijić. Prema onome što je do sada poznato,hodnici Rajkove pećine dugački su preko dva kilometra i podeljeni u rečni i suvi horizont. Betonska staza vodi kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja, Obešenog hajduk Rajka do Dvorane kada. Zatim su tu i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Zimska bajka i Kristalna dvorana.

Novom rekonstrukcijom Rajkove pećine povezana su dva horizonta tako da se posetiocima ove pećine pruža mogućnost kružnog obilaska.

Reka Pek, koja protiče kroz Kučevo pominje se u mnogim hronikama , putopisima i knjigama i dobro je poznata naučnicima, istraživačima i ljubiteljima prirode. Ovakav publicitet Pek opravdano nosi, jer u svom koritu skriva neobično bogatstvo - sitne čestice zlata. Zbog zlata u Peku i okolnim brdima, Kučevo ponekad zovu i gradom u zlatnoj dolini. Feliks Kanic, poznati putopisac i naučnik iz XIX veka, beleži da se Kučevo u stara vremena zvalo Chrisovehia (Starozlatija).Odvajkada je oblast u dolini Peka važila za predeo bogat zlatom. Intenzivna eksploatacija zlata iz rečnih nanosa počela je dolaskom Rimljana u ove krajeve - posebno u periodu vladavine cara Hadrijana ( II vek nove ere ), da bi je u Srednjem veku nastavili srpski kraljevi.
Posle oslobađanja od Turaka, eksploatacija zlata obnovljena je krajem XIX veka u vreme Kraljevine Srbije, a zatim i u Kraljevini Jugoslaviji. U tu svrhu korišćeni su specijalni bageri za vađenje zlatonosnog peska.Da bi se tradicionalni način ispiranja zlata sačuvao od zaborava i turistički promovisao,  na obali Peka se vrši i demonstriranje ispiranja zlatonosnog peska Ispitakom, na isti način kako se to radilo i u davna vremena.

Majdanpek je od davnina bilo rudarsko mesto jer uska dolina reke Mali Pek nija podesna za poljoprivredu. Rudarstvo na tom prostoru postoji oko 7.000 godina, a naselje se prvi put pominje 1560. godine u turskim dokumentima, ali pod nazivom Medani Pek(med je stari srpski naziv za bakar, a pek je na starogrčkom ovčije runo). Taj naziv naselje će nositi sve do prve polovine XVIII veka, kada se preuzima turska reč Majdan (rudnik) i dodaje mu se hidronim Pek.

    Polazak u 8h (tačno vreme i mesto polaska biće poznato 2 dana pre puta). Vožnja pored Požarevca i Kučeva. Dolazak do Rajkove pećine – spomenik prirode balkanskog značaja. Uređenim pešačkim stazama unutar pećine dostupna su oba horizonta – Suvi i Rečni, koji su prepuni iskričavo belim pećinskim nakitom, zanimljivim travertinskim kadama najraznovrsnijih veličina, boja, oblika... Put dalje vodi ka nesvakidašnjem i neponovljivom iskustvu – do „najzlatonosnije“ reke Pek gde će biti organizovana prezentacija, traženje – ispiranje čestica zlata pomoću tradicionalnih drvenih ispitaka. U nastavku dana, odlazak do grada Majdanpeka - tipičan rudarski grad u kome rudarstvo ima tradiciju oko 7000 godina sa dužim ili kraćim prekidima. U Majdanpeku je  planiran obilzaka cuvenog rudnika bakra (panorama, pogled na rudnik) gde će biti prilike da se upoznate kroz priču  sa savremenim načinima dobijanja bakra i zlata. U centru Majdanpeka ćemo posetiti crkvu Sv. Apostola Petra i Pavla koja se zbog svoje arhitekture svrstava u veoma neobične pravoslavne crkve. Sama crkva je izgrađena 1856. godine u tzv. „švajcarskom stilu“. Slobodno vreme za ručak. 

        U kasnim popodnevnim satima polazak za Beograd. Dolazak u večernjim časovima. Kraj programa.

Cena aranžmana obuhvata:
- prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
- obilaske po programu
- usluge pratioca grupe (predstavnik agencije)
- prezentacija ispiranja zlata
- troškove organizacije putovanja

Cena aranžmana ne obuhvata:
- individualne troškove
- ulaznicu za Rajkovu pećinu 350,00 din-prijava u agenciji
- organizovani ručak 800 rsd

***Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni.

OPŠTE NAPOMENE :            

Organizator putovanja Bike & Travel doo ORGANAK TRAVEL KLUB   licenca OTP 117/2016 od  27.12.2016. Ovaj program putovanja važi sa cenovnikom br. 2/SR-17 od 11.12.2017 . Program će biti realizovan u slučaju 40  prijavljenih. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana od strane organizatora je najkasnije 3 dana pre datuma polaska. Opšti uslovi putovanja agencije TRAVEL KLUB   sastavni su deo ovog programa. U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator ima garanciju putovanja u visini 300.000.- eura kojom su putnici osigurani za slučaj insolventnosti i od odgovornosti organizatora turističkog putovanja po osnovu polise  broj  70005272  od  06.12.2017  zaključene kod kompanije “Dunav Osiguranje” a.d.o. koja se  može  aktivirati pozivom na broj telefona 0800 386 286  ili na email kontaktcentar@dunav.com .

  • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
  • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen

                                                 Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB , Strahinjića bana 2
                                                   PIB: 109673254, RAČUN: 205-236655-66 Komercijalna banka
                                                                                    Licenca OTP 117/2016

 PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 40 PUTNIKA

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

  • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
  • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen

                                           Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB , Strahinjića bana 2
                                                   PIB: 109673254, RAČUN: 205-236655-66 Komercijalna banka
                                                                                    Licenca OTP 117/2016