ISTRA 2023/2024- UKUS MALVAZIJE I TARTUFA (LOVRAN, OPATIJA, HUM, BUZET, MOTOVUN, GROŽNJAN, PULA, BRIONI, ROVINJ) - 4-7 april 2024 / 4 dana / 3 noćenja u Lovranu 3* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 199€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Istra - smirena, šarmantna regija pruža osećaj kao da ste u bajci. Čarobna zemlja drevnih gradića na brežuljcima, zamamne gastronomije, vrhunskog vina i maslinovog ulja, okružena Jadranskim morem sa svih strana čuva svoju tradiciju. Na ovom putovanju prepustićemo se posebnom svetu unutrašnjosti Istre. Upoznaćete Buzet - grad tartufa, Motovun koji oduševljava svojom vizurom, ali i pogledom koji se iz njegove lođe pruža. Prošetaćemo alejom glagoljaša koja će nas dovesti do Huma - najmanjeg grada na svetu...

HUM

Nekada davno, kada su vilenjaci, divovi i zmajevi hodali zemljom, divovi su sakupljali kamenje i gradili gradiće na zelenim brežuljcima. U njih su se vremenom naselili ljudi, a divovi su pobegli u guste šume gde se, prema legendi, i dan danas kriju. Kada su izgradili sve gradiće u dolini reke Mirne, divovi su od preostalog kamenja izgradili Hum, najmanji grad na svetu, a danas i centar kulture, istorije i gastronomije. ”Vrata se ne zatvaraju danju, noći nema u ovom gradu” poruka je dobrodošlice ispisana na velikim, bakarnim humskim vratima. Unutar zidinama ograđenog prostora kriju se kamenom popločane uličice, male natkrivene terase koje vode do kućnih vrata - tipična istarska urbana arhitektura koja se može videti na svakom koraku. Osim što je najmanji grad na svetu, Hum je nadaleko poznat i kao grad biske i centar glagoljice. Biska, lekovita rakija s imelom i nakon dve hiljade godina priprema se prema receptu humskog župnika Josipa Vidala. Njoj u čast, zadnje nedelje u oktobru organizuje se smotra rakija na kojoj se proizvođači takmiče za titulu najbolje.

BUZET

Uzdignut na brežuljku nad dolinom reke Mirne, Buzet je srednjovekovni grad koji dominira krajolikom centralne Istre. Priča o Buzetu i njegovoj istoriji začinjena je pričama i legendama o moćnim vladarima i njihovim ratovima, ponosnim kaštelima, kamenim natpisima, kulama i zidinama. Nikad ne zatvarajući svoj kameni ulaz u stari grad, Buzet vekovima priča svoju priču najrazličitijim putnicima. Zbog istorije, ali i božanstvene gastronomije, Buzet je omiljena destinacija zaljubljenicima u fini zalogaj. Nadaleko je poznat kao grad tartufa čija su lovišta smeštena upravo u šumama doline reke Mirne. U septembru, kada počinje sezona lova na beli tartuf, Buzetom se širi primamljiv i intenzivan miris tartufa. Tom prilikom se priprema velika gozba - Subotina i to je dan kada staro gradsko jezgro Buzeta oživljava i pretvara se u pozornicu na kojoj se odvija jedinstvena predstava - vraćanje u 19. vek i upoznavanje sa životom starog Buzeta.

MOTOVUN

Još jedan u nizu srednjovekovnih istarskih gradića koji dominiraju dolinom reke Mirne. Motovun je grad pun legendi, verovanja i mitskih priča. Sagrađen u obliku akropole na vrhu strmog broda, Motovun nosi ime keltskog porekla - Montona - grad u gori. Mnogo je toga što motovunski kraj čini posebnim. Burna istorija, kulturološki slojevi raznih vladara, biološke raznolikosti, bujna vegetacija i bogat biljni svet samo su deo toga. Gradske zidine, mistične i inspirisane prošlošću pružaju jedinstvene vidike na dolinu reke Mirne, pa sve do mora kod Novigrada. Motovunski zvonik, visok 27 m, dominira celom vizurom Motovuna. Čvrsta vrata i visoka kula, podignuti još u 16. veku, ispod kojih se nalaze glavna gradska vrata vode do najstarijeg dela grada. U njihovoj blizini je i lođa pod čijim se krovom zasedalo, donosile se važne odluke i presude, ali i razmenjivali zaljubljeni pogledi. Ponosno pričajući priču o plodnosti svoje zemlje, Motovun se ponosi autohtonim delicijama - tartufima, teranom, maslinovim uljem, kaldirskim voćem i medom. Onaj ko poseti ovaj gradić samo jednom, sigurno će mu se vratiti opet, jer Motovun je grad za čist hedonizam!

GROŽNJAN

Grožnjan - grad umetnika, maslina i vina. Grožnjan se smestio u središnjem delu Istre, iznad doline reke Mirne, oko 20 km od Novigrada i 17 km od Motovuna. Područje Gornje Bujštine na kojem se Grožnjan nalazi naseljeno je u rano rimsko doba, a zahvaljujući ostacima iz tog vremena, danas smo svedoci očuvane rimske i mletačke arhitekture. Nekada važno Mletačko utvrđenje i regionalno središte, Grožnjan je danas grad umetnika i jedna od najpoželjnijih destinacija za kreativni odmor. S izgradnjom pruge u 20. veku, stanovnici koji su se primarno bavili poljoprivredom okreću se ka ubrzanom razvoju trgovine i turizma. Poseta župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije je obavezna. Crkva je sagrađena 1600. godine, a u njoj se nalaze barokne korske klupe, ulje na platnu iz 17. veka s prikazom sv. Petra od Alcantare i mermerni oltari iz kasnog baroka. Osim velikog broja umetnika koji svake godine dolaze u grad, česti gosti su i gurmani i ljubitelji vina koji posećuju lokalne restorane i lokalitete agroturizma.

PULA

Pula, najveći istarski grad i luka, poznata je i kao grad parkova i letnjih festivala. O bogatoj istoriji i tradiciji ovog grada svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici iz gotovo svih razdoblja među kojima su najbrojniji oni iz antičkog perioda. Svakako najpoznatija antička građevina je čuvena Arena, po veličini šesti očuvani amfiteatar na svetu čija je izgradnja započeta za vreme vladavine cara Avgusta, a završena u vreme cara Vespazijana. Od ostalih sačuvanih antičkih spomenika ističu se još i Dvojna i Herkulova vrata - najstariji spomenik rimske arhitekture u Puli, Avgustov hram i središnji gradski trg Forum, Slavoluk Sergijevaca...Osim toga, Pula je poznata i po blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi, a uz brodogradnju i turizam, grad je poznat i po dugoj tradiciji vinarstva i ribarstva.

BRIONI

Duž zapadnoistarske obale postoji nekoliko skupina ostrva među kojima je najzanimljivija, najveća i najrazvedenija brionska skupina od 14 ostrva i ostrvaca. Četrnaest zelenih dragulja uronjenih u morsko plavetnilo poznati su i pod nazivom "Rajska ostrva", jer predstavljaju izuzetan spoj prirodnih vrednosti i kulturno-istorijske baštine. Ostrva koja pripadaju skupini Nacionalnog parka Brioni su: Veliki Brion, Mali Brion, Vanga (Krasnica), Sveti Jerolim, Kozada, Vrsar, Gaz, Pusto ostrvo (Madona), Galija, Obljak, Grunj, Supin, Sveti Marko, Supinić. Najrazvedenija ostrva su Veliki Brion (25,9 km) i Mali Brion (8,3 km).

Veliki Brion je najveće, najlepše i najposećenije brionsko ostrvo. Zauzima površinu od 561 ha, dok dužina obalne linije iznosi 25,9 km. Ovo ostrvo predstavlja izuzetan primer sklada postignutog prožimanjem prirode i ljudske ruke. Veliki Brion delom je kultivisan u skladan krajolik travnjaka i pejzažnih parkova, a osim izuzetno vrednih ostataka graditeljske baštine sadrži i očuvane vegetacijske sisteme zapadnoistarskog klimatskog tipa. Stogodišnjim šumama hrasta crnike danas bezbrižno šetaju jeleni lopatari, jeleni aksisi i mufloni uneseni na ostrvo početkom 20. veka. Područje parka, osim unesenih vrsta, naseljavaju i autohtone životinje među kojima su najbrojnije ptice. Na ostrvu se nalazi i jedno od najstarijih stabala masline na Sredozemlju zasađeno još u 4. veku koje i dan danas daje plod. Na području Nacionalnog parka Brioni evidentirano je stotinak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-istorijskih vrednosti, kao i brojni otisci stopala dinosaura koji svedoče o životu ovih reptila na našim prostorima.

ROVINJ

Nekada luka i ribarsko naselje, Rovinj je danas turistički centar Istre i jedna od najlepših i najposećenijih destinacija hrvatske obale. Prepoznatljivog izgleda, okružen je sa ukupno 20 ostrva i ostrvaca od kojih su najpoznatiji Sv. Katarina i ostrvo Sv. Andrije. Panorama Rovinja obogaćena je visokim zvonikom crkve Sv. Eufemije koji sa kipom na vrhu kao da stražari visoko iznad gradskih krovova. Rovinj je nadaleko čuven po šarmantnim uličicama starog grada izgrađenog na ostrvu koje je tek u 18. veku spojeno s kopnom. Ograničen prostor iz vremena kada je stari grad bio ostrvo uslovio je izgradnju uskih ulica, malih trgova i zbijenih visokih kuća na kojima se kriju gotski, renesansni, barokni i neoklasični detalji. Osim starog grada, Rovinj svoje posetioce osvaja i prijatnom mediteranskom klimom, pažljivo osmišljenim zelenim površinama, čistoćom i uređenošću ulica, ljubaznošću lokalnog stanovništva, kao i brojnim manifestacijama.

Program putovanja:


4 dana / 3 noći / autobusom
DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - LOVRAN - OPATIJA - LOVRAN

Sastanak putnika u 5.30h. Polazak iz centra Beograda u 6h. Dnevna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti. Dolazak u Lovran. Smeštaj u hotel. Nakon kraćeg odmora polazak na fakultativni izlet Lovran i Opatija. Krenućemo sa pešačkom turom kroz Lovran koji se nalazi u podnožju planine Učka, a ime je dobio po mirisnoj biljci lovor koja samoniklo raste na njegovom području. Na trgu se nalazi i toranj u kojem se danas nalazi galerija. Tu su i turistički atraktivna dobro očuvana gradska vrata 'Stubica' i lovranska luka Mandrać. Grad je pun izuzetnih parkova i vrtova. Okružen je odbrambenim zidinama i ima troje vrata koja su noću zatvorena. Godine 1873. sagrađen je prvi turistički objekat u Lovranu: Villa Fernandea - depandanse Belvedere. Nastavljamo autobusom duž mora. Između Ike i Lovrana nalaze se vile sa elementima gotičkog i venecijanskog stila. Medu njima su: Villa Santa Maria, Villa Frappart i Villa Nicola (sada nosi ime Villa Magnolia). Stižemo do Opatije. Slobodno vreme za šetnju Opatijom. Povratak u Lovran. Noćenje.

 

2. DAN: LOVRAN - HUM - BUZET (DESTILERIJA AURA) - MOTOVUN - GROŽNJAN - LOVRAN

Doručak. Slobodno vreme ili polazak na celodnevni fakultativni izlet do kontinentalne Istre gde cemo uživati u čarima drevnih gradića na brežuljcima, zamamne gastronomije, vrhunskog vina i maslinovog ulja.  Izlet započinjemo posetom najmanjeg grada na svetu - Hum-a,  centra  kulture, istorije i gastronomije. Šetnja kamenom popločanim ulicama ovog šarmantnog gradića i uživanje u tipičnoj istarskoj urbanoj arhitekturi koja se može videti na svakom koraku. Put nastavljamo ka Buzetu gde ćemo posetiti destileriju Aura i imati  degustacijiu tri vrste pića. Nastavak puta ka Motovunu, još jednom u nizu srednjovekovnih istarskih gradića koji dominira dolinom reke Mirne. Sagrađen u obliku akropole na vrhu strmog broda, Motovun nosi ime keltskog porekla - Montona - grad u gori. Motovunski zvonik, visok 27 m, dominira celom vizurom Motovuna. Ponosno pričajući priču o plodnosti svoje zemlje, Motovun se ponosi autohtonim delicijama - tartufima, teranom, maslinovim uljem, kaldirskim voćem i medom. Izlet završavamo posetom Grožnjana . Na vrhu brda, sa prelepim pogledom na okolinu, i duhom umetnika, ovaj stari gradić je bajka koja živi. Ali, malo je falilo da bude potpuno napušten. Šezdesetih godina XX veka, ubrzanom industrijalizacijom, ljudi su prestali da veruju u bajke i napuštali su Grožnjan. Tadašnje vlasti Istre rešile su da intervenišu, i prazne kuće ponudili su umetnicima, za galerije, studije… I tako je bajka oživela. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.  

3. DAN: LOVRAN - PULA - BRIONI (FAŽANA) - LOVRAN

Doručak. Slobodno vreme ili polazak na celodnevni fakultativni izlet. Dolazak u Pulu, najveći istarski grad i luku, poznat i kao grad parkova i letnjih festivala. O bogatoj istoriji i tradiciji ovog grada svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici iz gotovo svih razdoblja među kojima su najbrojniji oni iz antičkog perioda. Svakako najpoznatija antička građevina je čuvena Arena, po veličini šesti očuvani amfiteatar na svetu čija je izgradnja započeta za vreme vladavine cara Avgusta, a završena u vreme cara Vespazijana. Obilazimo još i Dvojna i Herkulova vrata - najstariji sačuvan spomenik rimske arhitekture u Puli, Slavoluk Sergijevaca, središnji gradski trg Forum i Avgustov hram...Slobodno vreme u Puli ili fakultativni odlazak do Fažane i NP Brioni (Veliki Brion). Po dolasku u Fažanu sledi ukrcavanje na brod i vožnja u trajanju od 15-ak minuta do ostrva Veliki Brion. Program obilaska započinje na istočnoj strani ostrva, u centralnoj brionskoj luci, gde nas dočekuje lokalni vodič. Deo izleta osmišljen je kao jednosatna vožnja turističkim vozom uz obalu do severa ostrva gde je smešten Safari-park. Usput ćemo videti teren za golf, kaštel i objekte sagrađene početkom 20. veka u doba austrijske porodice Kupelwieser, kao i Mali Brion, drugo ostrvo po veličini koje se nalazi severno od Velikog Briona. Po dolasku u Safari-park, površine približno 9 ha, upoznaćemo i 80-ak biljojeda, uglavnom iz Afrike i Azije, a u poslednje vreme sve je više i autohtonih vrsta. Pauza predviđena za druženje sa životinjama ili odmor u café-baru Sony i Lanka. Nastavak panoramske vožnje po zapadnoj strani ostrva tokom koje ćemo u daljini videti još dva brionska ostrvca - Vrsar i Vanga. Sledi šetnja ostrvom Veliki Brion. Deo programa uključuje i posetu brojnim izložbama. Šetnja se nastavlja do mediteranskog vrta čime se izlet polako privodi kraju. Pauza za osveženje u café-baru Školjka i kupovinu suvenira. Polazak ka Puli i povratak u Lovran. Noćenje.

 

4. DAN: LOVRAN - ROVINJ - BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme u Lovranu ili fakultativni izlet u Rovinj, nekadašnju luku i ribarsko naselje, a danas turistički centar Istre i jedna od najlepših i najposećenijih destinacija na hrvatskoj obali. Prepoznatljivog izgleda, grad je okružen sa ukupno 20 ostrva i ostrvaca od kojih su najpoznatiji Sv. Katarina i ostrvo Sv. Andrije. Razgledanje grada: Balbijev luk, Stari grad prepun uskih uličica, malih trgova i zbijenih visokih kuća na kojima se kriju gotski, renesansni, barokni i neoklasični detalji, crkva Sv. Eufemije čiji visoki zvonik dominira prepoznatljivom panoramom grada...Slobodno vreme za šetnju i uživanje u specifičnoj atmosferi grada. Polazak za Beograd u ranim podnevnim satima. Dolazak na mesto polaska oko ponoci.

Kraj programa.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Istra - ukus malvazije i tartufa" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.


TERMIN PUTOVANJA


USLUGA


SMESTAJ


CENA
05.10.-08.10.2023
NOĆENJE SA DORUČKOM
HOTEL 3*
199€
09.11.-12.11.2023
NOĆENJE SA DORUČKOM
HOTEL 3*
199€
07.03.-10.03.2024
NOĆENJE SA DORUČKOM
HOTEL 3*
199€
04.04.-07.04.2024
NOĆENJE SA DORUČKOM
HOTEL 3*
219€

 

CENA  OBUHVATA:

- prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- obilaske prema programu
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Lovranu  u sobama 1/2 ili 1/2+1
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- pripremu i organizaciju putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U TRAVEL KLUBU !):

- izlet Lovran i Opatija 10
- izlet Kontinentalna Istra - Hum, Buzet, Motovun, Grožnjan (uključena karta za lokalni prevoz do starog gradskog jezgra Motovuna) 35
- poseta destileriji u Buzetu sa degustacijom 3 vrsta pića i džemom  10€
- izlet Pula (180 km) 35
- NP Brioni - Veliki Brion (Pula - Fažana - Pula 20 km) (uključeni ulaznica, brod, panoramski voz, vođenje, prevoz) 40€


Napomena: Izlet u NP Brione se organizuje iz Pule, stoga je obavezno uz izlet na Brione uplatiti i izlet u Pulu.


- izlet Rovinj 30
- bakšiš za vodiča

Napomena u vezi bakšiša: Bakšiš za vodiča nije obavezan. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 150€ umesto 160€

NAPOMENA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati.

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 90€. Doplata za dodatno sedište 80€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 1,5€ po osobi po danu.

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Lovran 3* je smešten u bujnom parku direktno pored mora, u centru srednjovekovnog grada Lovrana. Objekat se sastoji od 2 vile koje su sagrađene početkom 20. veka. Udobne sobe uključuju divan pogled na Kvarnerski zaliv, TV sa satelitskim kanalima i moderan nameštaj. Najbliža autobuska stanica se nalazi u Lovranu, na samo 100 metara od hotela.

https://www.hotel-lovran.hr/en/

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

 

 

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 25 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Istra - ukus malvazije i tartufa" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
 • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
 • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

 

PRAVILA PONAŠANJA:

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.