ŠVEDSKA AVIONOM 2024 - Putovanje u zemlju kraljeva i vikinga (STOKHOLM, UPSALA, SIGTUNA, PALATA DROTNINGHOLM, MUZEJ VASA) - 25-28. maj (08-11. jun, 24-27. avgust, 14-17. septembar) 2024 / 4 dana / 3 noćenja u Stokholmu / AVIO PREVOZ !

CENA: od 659€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Doživite duh kraljevskih i vikinških vremena okruženi netaknutom prirodom Skandinavije. Istražite sa nama kraljevske palate, drevne zamkove, mistiku runskog pisma... Kao naslednica drevne Nordije, Švedska danas predstavlja pravi biser Skandinavskog poluostrva. Poznata po brojnim šumama, divljim predelima i prirodom koja ostavlja bez daha, Švedska svojim posetiocima nudi i doživljaj urbanih gradova severa poput Stokholma, Upsale i Sigtune.

STOKHOLM

Osnovan u 13. veku, Stokholm je glavni i najveći grad Kraljevine Švedske. Izgrađen na 14 ostrva međusobno povezanih sa više od 50 mostova, Stokholm je poznat pod nazivom „Venecija severa“. Osim toga, poznat je i kao kraljevski grad, grad muzeja, kulture i lepih prirodnih površina. Opšte je poznato da je Stokholm sedište Kraljevske akademije nauka koja dodeljuje Nobelovu nagradu u čast švedskog naučnika Nobela. Najstariji i najlepši deo grada je Gamla Stan koji je uvršćen u Ginisovu knjigu rekorda kao jedno od najstarijih netaknutih gradskih jezgara na svetu. Gamla Stan se prostire na tri ostrva - Stadsholmen, Riddarholmen i Helgeandsholmen i odlikuju ga uske kaldrmisane ulice i renesansne zgrade obojene u žutu, narandžastu i crvenu boju. Ovaj deo grada obilazi se pešaka i za mnoge turiste predstavlja prvu stanicu na putu istraživanja Stokholma.

VASA MUZEJ

Otvoren 1990. godine, pomorski muzej Vasa je najposećeniji muzej u Skandinaviji. Nalazi se na ostrvu Jurgorden u Stokholmu i unutar njega se nalazi veliki ratni brod Vasa koji predstavlja najbolje očuvani brod iz 17. veka na svetu i jedinstveno umetničko blago. Brod Vasa krenuo je na prvu plovidbu 1628. godine, međutim, potonuo je svega nekoliko minuta nakon isplovljavanja. Na dnu stokholmske luke ležao je čak 333 godine, sve do 1961. godine kada je pronađen i izvučen. Restauracija je trajala čitavih 17 godina nakon koje je oko broda izgrađena zgrada koja predstavlja današnji muzej. Tri jarbola na krovu muzeja prikazuju visinu originalnih jarbola broda.

DROTNINGHOLM PALATA

Drotningholm palata (u prevodu "Kraljičino ostrvo"), poznata i kao "švedski Versaj", nalazi se na ostrvu Loven, 10 km zapadno od Stokholma, i predstavlja najbolje očuvanu kraljevsku palatu u Švedskoj. Palata je stalna rezidencija kraljevske porodice od 1981. godine za čije su članove rezervisane prostorije u južnom delu palate. O važnosti palate Drotningholm govori i činjenica da je bila prvo mesto u Švedskoj stavljeno na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine 1991. godine, a danas je jedna od svega tri lokacije svetske kulturne baštine u Stokholmu. Izgrađena je u 17. veku po francuskom prototipu prema projektu arhitekte Nikodema Tesina Starijeg koji je izrađen po nalogu kraljice Hedvig Eleonore. Od tada su mnoge kraljevske ličnosti ostavile svoj trag u palati. Palata se sastoji iz veličanstvenih salona iz 17, 18. i 19. veka, prelepog parka, jedinstvenog dvorskog pozorišta koje predstavlja najbolje očuvano pozorište iz 18. veka u Evropi i jedino u svetu koje i dalje koristi originalnu scensku mašineriju i Kineskog paviljona.

UPSALA

Upsala, četvrti po veličini grad u Švedskoj smešten severno od Stokholma, predstavlja važan univerzitetski grad poznat i kao "švedski Kembridž". Oko 20% stanovništva Upsale čine studenti koji gradu daju mladalačku i živahnu energiju. Univerzitet u Upsali osnovan je davne 1477. godine i najstariji je univerzitet u nordijskom regionu! Za grad Upsalu se vezuje zanimljiva legenda prema kojoj su svakih devet godina tokom ere Vikinga, ljudi iz cele Skandinavije hrlili u hram Upsale kako bi prineli svoje žrtve nordijskim bogovima. Gradski pejzaž i okolinu krase istorijski značajne, vekovima stare znamenitosti poput Upsala katedrale, najveće u Skandinaviji, u kojoj su sahranjeni neki od članova švedske kraljevske porodice, npr. kralj Gustav Vasa koji je umro 1560. godine, ili Upsala zamka u kojem se danas nalaze dva muzeja: Muzej umetnosti i Vasaborgen koji predstavlja ostatke prvobitnog zamka iz 16. veka, koji svojim posetiocima nudi nezaboravne priče o kraljevima, kraljicama, prinčevima, princezama i zloj, strašnoj i iznenadnoj smrti. Osim toga, Upsala je poznata i po mnoštvu šarmantnih prodavnica i kafića, ali i kao dom jednog od najistaknutijih svetskih botaničara i naučnika Karla fon Linea koji je za sobom ostavio prelepe bašte, istorijske zgrade i izletničke staze širom, ali i izvan granica Švedske.

SIGTUNA

Sigtuna - tamo gde je nastala Švedska, prvi je švedski grad osnovan 980. godine. Grad je osnovao Erik Pobednički, prvi kralj Švedske. Tragovi prošlosti vidljivi su na svakom koraku i nijedno drugo mesto na svetu nije toliko bogato runskim kamenjem kao što je Sigtuna. Smešten između Stokholma i Upsale, ovaj grad leži na severnoj obali jezera Melaren. Blizina vode, prelepa i raznolika priroda, magični zamkovi, crkve, ruševine, runsko kamenje i drugi ostaci Vikinga samo su neki od razloga zbog kojih posetioci hrle da posete Sigtunu. Plan ulica grada skoro je identičan kao i pre hiljadu godina. Kaldrmisane ulice sa šarmantnim drvenim kućama vode ka skoro 1.000 godina staroj glavnoj ulici - Stora Gatan u kojoj mnogobrojne prodavnice sa rukotvorinama, restorani i kafići doprinose jedinstvenoj atmosferi grada. Prvi novčić u Švedskoj iskovan je upravo u Sigtuni, a ovde je rođena i princeza Ingegerd, prva švedska ženska svetica.

ŠVEDSKA AVIONOM 2024 - PUTOVANJE U ZEMLJU KRALJEVA I VIKINGA
STOKHOLM sa fakultativnom posetom: MUZEJ VASA, KRALJEVSKA PALATA DROTNINGHOLM, UPSALA I SIGTUNA

 

Program putovanja:                                                  4 dana / 3 noćenja sa doručkom* / AVIO PREVOZ !

 

1. DAN: BEOGRAD - STOKHOLM - MUZEJ VASA (OSTRVO JURGORDEN)

Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla dva-tri sata pre leta. Direktan let low cost avio kompanijom Wizz Air iz Beograda za Stokholm u ranim jutarnjim časovima. Transfer lokalnim prevozom od aerodroma do centra Stokholma (vožnja oko sat i po vremena). Po dolasku u grad, sledi fakultativni (eksterijerni) pešački razgled Stokholma u pratnji vodiča. Posetićemo Gamla Stan (Stari grad): trg Stortorget - glavni gradski trg na kojem se nalazi Nobelov muzej, Kraljevska palata - zvanična rezidencija i glavna kraljevska palata švedskog monarha, Jarnpojken (poznat i kao „Gvozdeni dečak“ ili „Dečak koji gleda u mesec“) - najmanja skulptura u gradu veličine svega 15 cm, Finska crkva, Vikinško runo ispisano na kamenu iz 11. veka, Marten Trotzigs - najuža ulica u gradu široka svega 90 cm, trg Jarntorget..., a usput ćemo videti i Gradsku kuću u kojoj se održava svečani banket nakon dodele Nobelove nagrade, crkvu Ridarholm... Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativna panoramska vožnja trajektom* do ostrva Jurgorden i poseta Vasa muzeja, najposećenijeg muzeja u Skandinaviji. U muzeju se čuva veliki ratni brod Vasa koji predstavlja najbolje očuvani brod iz 17. veka na svetu i jedinstveno umetničko blago. Tokom panoramske vožnje prvo ćemo uočiti tri jarbola na krovu muzeja koja prikazuju visinu originalnih jarbola broda. Nakon posete muzeju sledi kraće slobodno vreme. Smeštaj u hotel. Noćenje.

*Napomena: Ukoliko vremenske prilike to ne dozvole, umesto vožnje trajektom do ostrva Jurgorden ćemo stići javnim gradskim prevozom.

 

2. DAN: STOKHOLM - PALATA DROTNINGHOLM (OSTRVO LOVEN) - STOKHOLM

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativna poseta kraljevske palate Drotningholm koja se nalazi na ostrvu Loven, 10 km zapadno od Stokholma. Najlepši mogući način dolaska do palate jeste vožnja istorijskim brodom po slikovitom jezeru Melaren okruženom prelepom prirodom (vožnja 2h - 1h po smeru). Poznata i kao "švedski Versaj", palata Drotningholm (u prevodu "Kraljičino ostrvo") predstavlja najbolje očuvanu kraljevsku palatu u Švedskoj i stalnu rezidenciju kraljevske porodice za čije su članove rezervisane prostorije u južnom delu palate. O važnosti palate Drotningholm govori i činjenica da je bila prvo mesto u Švedskoj stavljeno na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine 1991. godine, a danas je jedna od svega tri lokacije svetske kulturne baštine u Stokholmu. Posetićemo veličanstvene salone iz 17, 18. i 19. veka, videti jedinstveno dvorsko pozorište koje predstavlja najbolje očuvano pozorište iz 18. veka u Evropi i jedino u svetu koje i dalje koristi originalnu scensku mašineriju i prošetati prelepo uređenim kraljevskim parkom do Kineskog paviljona. Nakon obilaska palate sledi povratna vožnja brodom do centra Stokholma i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

3. DAN: STOKHOLM - UPSALA I SIGTUNA - STOKHOLM

Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet do Upsale i Sigtune. Vožnja lokalnim prevozom (oko 40 minuta) do Upsale, četvrtog po veličini grada u Švedskoj, smeštenog severno od Stokholma. Upsala predstavlja važan univerzitetski grad, poznat i kao "švedski Kembridž", u kojem studenti čine oko 20% stanovništva. Pešački (eksterijerni) razgled grada u pratnji vodiča: Upsala katedrala, najveća katedrala u Skandinaviji u kojoj su sahranjeni neki od članova švedske kraljevske porodice, Upsala zamak u kojem se danas nalaze dva muzeja: Muzej umetnosti i Vasaborgen koji predstavlja ostatke prvobitnog zamka iz 16. veka, Upsala Univerzitet, najstariji univerzitet u nordijskom regionu osnovan davne 1477. godine... Slobodno vreme za individualne aktivnosti i uživanje u mladalačkoj i živahnoj atmosferi ovog studentskog grada. Lokalnim prevozom (vožnja oko sat vremena) nastavljamo put ka Sigtuni, prvom švedskom gradu osnovanom 980. godine, smeštenom između Stokholma i Upsale, na severnoj obali jezera Melaren. Blizina vode, prelepa i raznolika priroda, magični zamkovi, crkve, ruševine, runsko kamenje i drugi ostaci Vikinga samo su neki od razloga za posetu. Nijedno drugo mesto na svetu nije toliko bogato runskim kamenjem kao što je Sigtuna. Tragovi prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Nakon pešačkog (eksterijernog) razgleda grada sa vodičem sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti, šetnju kaldrmisanim, skoro 1.000 godina starim ulicama, sa šarmantnim drvenim kućama, prodavnicama, restoranima, kafićima i upijanje jedinstvene atmosfere ovog grada. U večernjim satima povratak lokalnim prevozom do Stokholma (vožnja oko sat vremena). Noćenje.

 

4. DAN: STOKHOLM - BEOGRAD

Odjava iz hotela u ranim jutarnjim časovima i transfer lokalnim prevozom do aerodroma dva-tri sata pre povratnog leta. Jutarnji direktan let za Beograd.

Kraj programa.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Švedska - putovanje u zemlju kraljeva i vikinga" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
25.05.2024-28.05.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM*
HOTEL 3*
699€
08.06.2024-11.06.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM*
HOTEL 3*
659€
24.08.2024-27.08.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM*
HOTEL 3*
679€
14.09.2024-17.09.2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM*
HOTEL 3*
679€

 

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

 

CENA OBUHVATA:

- avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd - Stokholm - Beograd low cost avio kompanije Wizz Air u ekonomskoj klasi sa ručnim prtljagom (ranac ili torba bez točkića) dimenzija 40x30x20 cm - max 10 kg
- 3 noćenja sa doručkom* u hotelu 3* u Stokholmu
*Napomena: Zbog jutarnjeg povratnog leta i napuštanja hotela u ranim jutarnjim časovima, poslednjeg dana nije uključena usluga doručka.
- povratni lokalni prevoz aerodrom - hotel - aerodrom
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove pripreme i organizacije putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- vođena pešačka tura Stokholmom 15€
-
Muzej Vasa i ostrvo Jurgorden (uključeni ulaznica za muzej, povratna panoramska vožnja trajektom/povratna karta za javni gradski prevoz na relaciji Gamla Stan - ostrvo Jurgorden, usluga vodiča) 60€
-
Kraljevska palata Drotningholm sa posetom Kineskom paviljonu i dvorskom pozorištu (uključeni ulaznica za palatu, povratna vožnja brodom na relaciji Stokholm centar - ostrvo Loven (trajanje vožnje 1h po smeru), usluga vodiča) 95€

- izlet u Upsalu i Sigtunu (uključene karte za lokalni prevoz (voz, autobus) na relacijama Stokholm - Upsala, Upsala - Sigtuna, Sigtuna - Stokholm, usluga vodiča) 70€
-
doplata za čekirani prtljag - na upit !
- doplata za prekoračenje prtljaga - plaća se na aerodromu !
- ostale nepomenute troškove
- napojnica za vodiča

Napomena u vezi nepojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

NAPOMENA: Plaćanje u Švedskoj se u većini slučajeva obavlja isključivo karticom. Plaćanje gotovinom uglavnom nije moguće.

 

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 230€ umesto 240€

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i izvode se lokalnim prevozom (metro, voz, autobus, brod...)Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati ! Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice lokalnog prevoza, već u takvom slučaju može samo da nađe najbolju moguću alternativu u interesu svojih putnika.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 2,5€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA: u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put.

 

Cene low cost aranžmana podložne su promenama i cena nije zagarantovana do momenta formiranja grupe tj. kupovine avio karata. Kupljene avio karte low cost avio kompanijom se mogu menjati za drugo ime samo uz doplatu, ne može se pomerati datum i nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 

Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost kompanijom važe uslovi avio kompanije. U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove. Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja.

   

        Zašto je kod većine AVIO tura organizacija izleta lokalnim prevozom:

  • odlična povezanost gradova / vecina evropskih gradova je povezana zeleznicom
  • ušteda vremena / železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
  • utapanje u sredinu lokalnog stanovnistva / kada imate angažovan autobus i servis od tacke A do racke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
  • upoznavanje kulture, obicaja , navika, jezika i svakodnevnice stanovnistva
  • kohezivnost i mobilnost grupe
  • predivni pejzazi
  • komotitet /vozovi su prostrani, komforni , najčešće sa punjačem za telefon a uvek sa toaletom
  • manje grupe /organizacija puta sa manjim brojem ljudi , minimum 10, za privatne transfere potrebne su vece grupe preko 25 putnika
  • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl a preporuka je da na put krenete sa rucnim prtljagom od 8kg

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Fridhem 3* ili sličan se nalazi pored metro stanice Fridhemsplan u Kungsholmenu, na 20 minuta hoda od centralne stanice u Stokholmu. Sve sobe imaju flat-screen TV i besplatan internet. Hotel nudi kontinentalni doručak. Centralna lokacija hotela omogućava lak pristup kulturi, kupovini i restoranima. Velike zelene površine Ralambshovsparken-a udaljene su oko 5 minuta hoda.

https://www.hotelfridhem.se/

        

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 10 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Švedska - putovanje u zemlju kraljeva i vikinga" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

- Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
- Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
- Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
- Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje, načinu viziranja, ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
- Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja. U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja. 
Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obično kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, dužan je da plati troškove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
- Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane).
- Travel Klub ne odgovara za kašnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak, već isključivo avio kompanija.
- Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
- Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
- Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
- Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
- Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
- Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
- Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
- Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check-in ili check-out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
- Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
- Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
- Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
- Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
- Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad i posebne napomene iskazane u programu putovanja.