Baden-Virtemberg AVIONOM, Nemačka 2024 - bajkoviti zamci i prestižni univerziteti (Karlsrue, Baden-Baden, Hajdelberg, Štutgart, Tibingen) - 10-14 jun , 11-15 novembar ( Dan primirja) , 02-06 decembar (Bozicni marketi) 2024 / 5 dana / 4 noćenja u Karlsrueu u hotelu 3* / AVIO PREVOZ !

CENA: od 699€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Baden-Virtemberg je Nemačka pokrajina koja se nalazi na jugozapadu zemlje. Geografski gledano ova pokrajina se nalazi na teritoriji istorijskih pokrajina Vojvodstva Baden, Kraljevine Virtemberg i pruske teritorije Hoencolern. Danas je Baden-Virtemberg treća pokrajina u Nemačkoj po broju stanovnika i površini sa Štutgartom kao glavnim gradom.

KARLSRUE

Karlsrue ili u prevodu Karlovo odmorište je univerzitetski grad u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Nalazi se na istočnoj obali reke Rajne na granici Nemačke sa Francuskom. Izgrađen 1715. godine, grad je lepezasto počeo da se širi južno od dvorca koji se nalazi u centru. Grad se nalazi u gornjoj dolini Rajne, a kroz njega protiču još dve manje rečice Pfinc i Alb, dok se na istoku graniči sa severnim obroncima Švarcvalda. Poznat kao univerzitetski centar, Karlsrue je sedište jednog od najstarijih tehničkih univerziteta i istraživačkih centara u zemlji.

BADEN-BADEN

Baden-Baden ili banja luksuza. Na jugozapadu Nemačke, na zapadnim obroncima Švarcvalda i obalama reke Os, zauzeo je svoje mesto grad Baden-Baden, odnosno svetski poznata banja, mineralno lečilište, planinsko letovalište koje je, takođe, i domaćin poznatom šahovskom turniru. U samom gradu postoji 14 termalnih izvora temperature između 14 i 66 stepeni celzijusa koji dnevno izbace 3,5 miliona litara vode. Mnoštvo klinika, hotela, parkova i lekovitih izvora ovu banju čine idealnom za oporavak ili odmor u svakom pogledu. Grad se ističe baroknom arhitekturom i mnoštvom simpatičnih kafića, galerija i antikvarnica.

HAJDELBERG

Hajdelberg je grad u nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg i nalazi se na pola puta između Frankfurta i Štutgarta u dolini reke Nekar. Prvi put se pominje 1196. godine, a iznad starog grada se izdiže zamak iz srednjeg veka podignut na ostacima ranije tvrđave. Danas je Hajdelberg mešavina srednjovekovnog i modernog doba i jedan je od napoznatijih univerzitetskih centara u Evropi koji su, između ostalog, pohađali i Jovan Ristić, Jevrem Grujić, Ljubomir Nenadović i još neki poznati Srbi.

ŠTUTGART

Štutgart je glavni grad nemačke savezne države Baden-Virtemberg i politički centar te pokrajine. Štutgart se nalazi na sat vremena od Švarcvalda u plodnoj dolini reke Nekar, okružen gustim šumama i vinogradima. Grad obiluje mnoštvom muzeja i galerija među kojima se ističe stara državna galerija koja čuva dela velikih umetnika poput Rembranta, Rubensa i Monea. Štutgart je, takođe, grad koji je bogat sakralnom arhitekturom što i ne čudi s obzirom na to da je sedište dve konfesije i to Evangelističke biskupije i Rimokatoličke biskupije.

TIBINGEN

Tibingen je još jedan u nizu poznatih univerzitetskih gradova u Nemačkoj. U ovom gradu godišnje živi oko 25.000 studenata i Tibingen predstavlja grad sa najnižom stopom starosti od svih gradova u Nemačkoj. Univerzitet u Tibingenu je osnovan 1477. godine i ubraja se među najstarije u Evropi. Zbog velikog udela studentske populacije, Tibingen je šezdesetih godina prošlog veka bio jedan od glavnih centara studentskih pokreta i studentskih pobuna.

BADEN-VIRTEMBERG, NEMAČKA 2024 - BAJKOVITI ZAMCI I PRESTIŽNI UNIVERZITETI

KARLSRUE sa fakultativnom posetom: BADEN-BADEN, HAJDELBERG, ŠTUTGART, TIBINGEN

 

Program putovanja:                                                  5 dana / 4 noćenja sa doručkom / AVIO PREVOZ !

 

1. DAN: BEOGRAD - KARLSRUE


Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla dva-tri sata pre leta. Let low cost avio kompanijom Wizz Air - direktan let W6 4109 u 12.30h iz Beograda za Karlsrue. Sletanje u Karlsrue 14.30h. Po obavljanju graničnih i carinskih formalnostima, sledi transfer do hotela (bus + voz). Dolazak i smeštaj u hotel u večernjim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

2. DAN: KARLSRUE - BADEN-BADEN - KARLSRUE

Doručak. Fakultativni obilazak centra Karlsruea u pratnji vodiča. Karlsrue je jedan od najvećih gradova pokrajine Baden-Virtemberg, a za Nemačku je posebno značajan jer se u njemu nalazi Federalni Ustavni Sud. Grad je izuzetan primer dobre urbanističke prakse, pa se po svojim zrakastim ulicama, koje se šire od gradskog dvorca u centru, u narodu zove i "grad-točak" - 32 ulice vode od centra, a sve njih povezuju polukružni bulevari. Poznat je i po svojoj neoklasičnoj arhitekturi koja mu daje poseban šarm i otmenost, a nedavno je od UNESCO-a dobio laskavu titulu kreativnog grada multimedijalnih umetnosti o čemu možete saznati više u njegovim brojnim muzejima. Takođe, u gradu je moguće posetiti botaničku baštu koja je, iako ne tako raskošna kao pre Drugog svetskog rata, i dalje omiljeno mesto za šetnju i razonodu građana Karlsruea, kao i posetilaca. Nakon obilaska centra grada, sledi slobodno vreme u Karlsrueu ili fakultativna poseta obližnje mondenske banje Baden-Baden koja je među najpoznatijim nemačkim i centralnoevropskim banjama. Kratka vožnja vozom iz Karlsruea do badenske stanice, a potom i kratka vožnja do centra Baden-Badena lokalnim autobusom. Od 2021. godine Baden-Baden se našao na UNESCO-voj listi Svetske baštine na koju je uvršten kao jedan od velikih evropskih banjskih gradova. Ovo lečilište podno planine Švarcvald poznato je još od rimskog doba i do danas održava tradiciju banjskog turizma po kojoj je poznat u celoj Nemačkoj i šire. U Baden-Badenu se svake godine bira najlepša ruža na svetu, na čuvenom festivalu cveća čiji je grad domaćin. Više od 60% gradskog područja pokriveno je šumom što ga čini posebno atraktivnim za odmor u prirodi i daje posebno visok kvalitet vazduha. Obilazimo centralne atrakcije oko Kurparka: Trinkhale, kazino, teatar, izvor Zintenštajn brune… Slobodno vreme za uživanje u banji i eventualno posetu nekom od poznatih kupališta kao što su Fridrihsbad rimsko kupatilo ili Karakaline terme… Povratak u Karlsrue po dogovoru. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3. DAN: KARLSRUE - HAJDELBERG - KARLSRUE

Doručak. Slobodan dan u Karlsrueu ili fakultativna poseta Hajdelbergu. Kratka vožnja lokalnim vozom od stanice u Karlsrueu do Hajdelberga. Najpoznatiji i najstariji nemački univerzitetski grad do danas je jedan od najznačajnijih obrazovnih centara ne samo na teritoriji Nemačke, već i cele Evrope. Pored svog uvaženog univerziteta iz 1386. godine koji privlači mnoštvo studenata i naučnika, grad je poznat i kao jedna od najromantičnijih destinacija u Nemačkoj. Njegov položaj na reci Nakar, stari srednjovekovni most, čuveni Hajdelberški zamak, vinogradi, barokni stari grad i poznate staze za šetnju po okolnim šumama ("staze filozofa") doprinose da ga svake godine poseti stotine hiljada posetilaca iz celog sveta od kojih mnogi dolaze brodom preko plovnog sistema Rajna-Nakar… Prošetaćemo njegovim slikovitim ulicama, uživati u dobroj hrani, diviti se lepoj arhitekturi i istraživati njegovu kulturnu ponudu u nekom od mnogih muzeja... U večernjim časovima povratak u Karlsrue. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4. DAN: KARLSRUE - ŠTUTGART - TIBINGEN - ŠTUTGART - KARLSRUE

Doručak. Slobodan dan u Karlsrueu ili fakultativna poseta Štutgartu. U jutarnjim satima odlazak vozom (oko 1h vožnje) iz Karlsruea u Štutgart. Glavni grad države Baden-Virtemberg okružen je voćnjacima, vinogradima i šumovitim brežuljcima. Na dnu ove bogate doline nalazi se reka Nekar i stari grad sa svojim istorijskim građevinama. Osim što je važan istorijski grad, sedište jedne od tradicionalnih nemačkih kraljevina koje su osnovale ujedinjeno Nemačko carstvo 1871. godine, Štutgart je, takođe, poznat i kao kolevka nemačke automobilske industrije i dom je Mercedes-Benca i Poršea. Po dolasku na glavnu stanicu pozdraviće nas jedan od gradskih simbola - veliki rotirajući Mercedesov znak na staničnom tornju. Prošetaćemo centralnim pešačkim ulicama i proći čuvene Dvorske vrtove Virtemberških palata… Slobodno vreme u Štutgartu ili fakultativna poseta Tibingenu. Vožnja vozom od oko 1,5h. Grad Tibingen izgleda kao kulisa nekog Diznijevog filma. Slikoviti stari grad i šarene zgrade urednih fasada na reci Nekar, drvoredi stabala čije krošnje procvetaju svakog proleća podsećaju na neka davno minula vremena… Osim po bajkovitom okruženju, arhitekturi i uređenju, ovaj grad poseban je po još nečemu - može se bez problema smatrati zelenom prestonicom Nemačke, pa čak i Evrope. Stanovništvo je jako mlado (najmlađe u Nemačkoj!) i obrazovano, grad ima jak univerzitet i gotovo svaki treći od 90.000 stanovnika je studentskog uzrasta. Iako izgleda kao da pripada nekoj od bajki Braće Grim, grad ima izuzetno napredne politike vezane za zeleni razvoj, socijalističke prakse i sve ono što jedan napredni grad u 21. veku može da ima... Slobodno vreme. Povratak za Štutgart u večernjim časovima i dalje za Karlsrue. Slobodno vreme. Noćenje.

 

5. DAN: KARLSRUE - BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme u Karlsrueu do polaska na aerodrom. Odlazak na aerodrom dva-tri sata pre povratnog leta. Popodnevni let W6 4110 u 15.05h. Planirano vreme sletanja u Beograd u 17.00h. 

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Baden-Virtemberg - bajkoviti zamci i prestižni univerziteti" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.


TERMIN PUTOVANJA


USLUGA


SMEŠTAJ


CENA
10.06.2024-14.06.2024
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€
11.11.2024-15.11.2024

DAN PRIMIRJA
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€
                02.12.2024-06.12.2024

             BOZICNI MARKETI
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
699€

 

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

 

CENA OBUHVATA:

- avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd - Karlsrue - Beograd low cost avio kompanije Wizz Air u ekonomskoj klasi sa ručnim prtljagom (ranac ili torba bez točkića) dimenzija 40x30x20 cm - max 10 kg
- 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Karlsrueu
- povratni prevoz aerodrom - hotel - aerodrom
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove pripreme i organizacije putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U TRAVEL KLUBU !):

- obilazak Karlsruea u pratnji vodiča 15€
- izlet u Baden-Baden (uključena povratna karta za lokalni prevoz (voz, autobus), usluga vodiča) 40€
- izlet u Hajdelberg (uključena povratna karta za lokalni prevoz (voz, autobus), usluga vodiča) 50€
- izlet u Štutgart (uključena povratna karta za lokalni prevoz (voz, autobus), usluga vodiča) 60€
- izlet Štutgart - Tibingen (uključeni povratna vozna karta, usluga vodiča) 50€
- doplata za čekirani prtljag - na upit !
- doplata za prekoračenje prtljaga - plaća se na aerodromu !
- ostale nepomenute troškove
- napojnica za vodiča

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€. 

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 200€ umesto 215€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i izvode se lokalnim prevozom (voz, autobus). Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice lokalnog prevoza, već u takvom slučaju može samo da nađe najbolju moguću alternativu u interesu svojih putnika.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 - na upit. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1 bez doplate. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 2,5€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put. 
 

Cene low cost aranžmana podložne su promenama i cena nije zagarantovana do momenta formiranja grupe tj. kupovine avio karata. Kupljene avio karte low cost avio kompanijom se mogu menjati za drugo ime samo uz doplatu, ne može se pomerati datum i nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 

Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost kompanijom važe uslovi avio kompanije. U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge, putnik može aktivirati garanciju putovanja.

         Zašto je kod većine AVIO tura organizacija izleta lokalnim prevozom:

  • odlična povezanost gradova / vecina evropskih gradova je povezana zeleznicom
  • ušteda vremena / železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
  • utapanje u sredinu lokalnog stanovnistva / kada imate angažovan autobus i servis od tacke A do racke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
  • upoznavanje kulture, obicaja , navika, jezika i svakodnevnice stanovnistva
  • kohezivnost i mobilnost grupe
  • predivni pejzazi
  • komotitet /vozovi su prostrani, komforni , najčešće sa punjačem za telefon a uvek sa toaletom
  • manje grupe /organizacija puta sa manjim brojem ljudi , minimum 10, za privatne transfere potrebne su vece grupe preko 25 putnika
  • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl a preporuka je da na put krenete sa rucnim prtljagom od 8kg

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Astoria 3* ili sličan se nalazi nedaleko od centra Karlsruea, u blizini svih glavnih atrakcija. Hotel se nalazi u blizini Glavne železničke stanice u Karlsrueu, zoološkog vrta i Štatgartena (opštinskog parka). Smešten je na kratkoj pešačkoj udaljenosti od Trga Marktplac, palate u Karlsrueu i univerziteta. Pored hotela je smeštena tramvajska stanica odakle se lako stiže do svih delova Karlsruea. Gostima hotela na raspolaganju je besplatan pristup internetu.

https://www.hotelastoria-karlsruhe.de/

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 10 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Baden-Virtemberg - bajkoviti zamci i prestižni univerziteti" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama

 

OPŠTE NAPOMENE:

-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.