Toskana 2023 - renesansa, čempresi i ukus vina - PROLECE 2023 / 6 dana / 5 noćenja u hotelu 4* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: USKORO!!! / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Istinski ljubitelji putovanja slažu se u oceni da je jesen najlepša u Toskani. Istovremeno magična i dramatična donosi bogatstvo emocija i budi strast i razigranost svih čula. Izlasci sunca i spektakularni crveni zalasci. Duh renesanse se oseti na svakom koraku i brzo osvoji dušu svakog posetioca. Na vrhovima toskanskih brežuljaka nalaze se prave male turističke oaze. Posetićemo mesta u vinogradarskoj oblasti Kjanti i uputiti se do većih gradova poput Firence, Sijene, Areca. Istorija vinarstva je ovde impresivna i seže u daleku prošlost. Toskana, uzlet ljudskog duha, uzbuđenje...ne propustite!

ARECO

Areco je grad smešten u središnjem delu Italije - nalazi se jugoistočno od Firence i severozapadno od Peruđe. Ovaj grad od 99.000 stanovnika je glavni grad provincije Areco koja se nalazi u Toskani. U antičko doba, ovaj grad je bio naseljen etrurskim narodom, a arheološki nalazi datiraju još iz 4. veka. Kako se Areco nalazi na uzbrdici, grad je podeljen na donji i gornji deo, pri čemu je gornji grad pretežno istorijski, a donji deo moderan. Kao turističko odredište, Areco ima centralnu lokaciju i nalazi se na razumnoj udaljenosti od nekih od najlepših italijanskih gradova uključujući Firencu, Pizu i Peruđu. Osim toga, sam grad se može pohvaliti bogatom istorijom i izvanrednim građevinama kao što su Duomo San Donato i Teatro Petrarca. U Arecu je 1304. godine rođen čuveni italijanski pesnik Frančesko Petrarka.

SIJENA

Sijenu opisuju kao grad prepun lepote po meri čoveka. One ambijentalne lepote u kojoj vas nosi osećaj da ste dobrodošli u grad kojeg čine zgrade izgrađene najvećim delom od crvene opeke. U središnjem delu Italije, u regiji Toskana, na samo 50 kilometara južno od Firence smešten je bajkoviti grad Sijena (Saenna Julia) koju su osnovali Rimljani na mestu gde je nekada bilo etrursko naselje. Znamenitosti u Sijeni su brojne. Dovoljno je reći da je celokupan stari deo grada očuvan kao urbana sredina sa mnogobrojnim kulturnim i umetničkim vrednostima. Balkoni, strme ulice, fasade, arhitektura ukomponovana sa pejzažima od kojih zastaje dah, italijanska kuhinja i toskanska vina...sve to će učiniti da nikada ne poželite da odete iz Sijene ili barem da se u nju svakako ponovo vratite.

SAN ĐIMINJANO

U blizini Sijene i na samo 51 kilometar južno od Firence, u srcu najlepše čizme sveta, stoji San Điminjano - ponosan "grad kula". Kule u ovom gradu su veoma dobro očuvane, a ceo istorijski centar je od 1990. godine zaštićen kao kulturna baština UNESCO-a. San Điminjano je nastao i razvijao se oko dva glavna trga - Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo. Na trgu Piazza della Cisterna, sa bunarom u sredini, u prošlosti se nalazila pijaca, a danas se na ovom trgu održavaju brojni festivali i lokalna kulturna i zabavna dešavanja. Piazza del Duomo je bio centar religioznog i političkog života srednjovekovnog San Điminjana, a danas se na njemu nalaze svi javni i privatni spomenici. Pored brojnih znamenitosti, najbolji sladoled na svetu se decenijama pravi upravo u San Điminjanu, a sladoledžija koji pravi ovaj sladoled je dobio nekoliko svetskih priznanja za to. San Điminjano je, takođe, poznat i po proizvodnji belog vina Vernačija di San Điminjano, sorti koja poseduje zaštićeno geografsko poreklo.

KORTONA

Kortona je mali grad na uzvišenju koji se nalazi u provinciji Areco u Toskani. Bio je toliko važan etrurski centar da je postojanje antičkih naselja i danas vidljivo, posebno u dva kilometra dugačkim zidinama koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Ovaj gradić je posebno živopisan zbog svoje tipično srednjovekovne arhitekture koja se sastoji od drevnih palata, uskih kaldrmisanih ulica, malih zanatskih radnji i klasičnih toskanskih tratorija. Ime grada potiče od etrurske reči "kurtun" koja je ispisana na bronzanom zavetnom natpisu iz 3. veka pre nove ere koji se nalazi tačno u sredini grada.

 

TOSKANA U BOJAMA JESENI - RENESANSA, ČEMPRESI I UKUS VINA

Trst, Ferara, Areco, Udine sa fakultativnim obilascima:

VINARIJA KANTALIĆI (KJANTI), SIJENA, SAN ĐIMINJANO, KORTONA, MONTEPULĆANO, PIJENCA, FIRENCA

 

Program putovanja:

                                                    6 dana / 5 noći / autobusom

                                                                                             DNEVNA VOŽNJA

 

 

1. DAN: BEOGRAD - TRST - VENETO

Polazak iz centra Beograda u 5.30h (sastanak putnika u 5h). Dnevna vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica. Dolazak u Trst. Obilazak Trsta u pratnji vodiča: Ponte Roso, San Antonio Nuovo, srpska crkva Sv. Spiridona, Trg ujedinjenja Italije...i kraće slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja do oblasti Veneto (Noventa di Piave ili sl.). Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: FERARA - ARECO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Ferari. Grad je okružen renesansnim zidinama iz 15. i 16. veka i u okviru njih smeštena je zaostavština porodice d'Este. Po dolasku razgledanje grada: Castello Estense - simbol Ferare, nalazi se u samom centru grada, u njegovoj blizini smeštena je Gradska većnica, katedrala, pozorište. Nakon razgledanja slobodno vreme za ručak. Natavak puta prema Arecu, jednom od najlepših toskanskih gradova. Obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Grande koji predstavlja najlepši deo Areca, čuven i po tome što je poslužio kao scenografija za poznati film "La Vita e Bella" (Život je lep), Duomo - prelepe katedrale, crkva Sv. Franje, Petrarkina kuća u kojoj je rođen čuveni pesnik...Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

3. DAN: VINARIJA KANTALIĆI (OBLAST KJANTI) - SIJENA - SAN ĐIMINJANO

Doručak. Celodnevni fakultativni izlet ka živopisnim predelima oblasti Kjanti, svetski poznatim po proizvodnji vrhunskih vina. Poseta vinariji Kantalići uz degustaciju 4 vrste vina. Imaćete priliku da čujete priču kako su dva brata Daniele i Carlo Cantalici nakon godina života u vinogradima Chianti Classico odlučili da započnu sa organskom proizvodnjom vina. U pravom toskanskom ambijentu, u podrumu ćete naći veliku porodicu ljudi koji rade kako bi predstavili toplinu, gostoprimstvo i, naravno, ukuse toskanskog vina. Nastavak put ka Sijeni, kraljici Toskane. Šetnja gradom uz razgledanje (eksterijerno): Duomo - jedna od najlepših katedrala Italije, znameniti trg Kampo na kome se održava jedna od najživopisnijih gradskih fešti - "Palio", na trgu se nalazi veličanstvena palata Publico sa tornjem Manđija, kontrade puža, pantere, akvile...Slobodno vreme. Sledi poseta malom, srednjovekovnom gradiću San Điminjano koji je očuvao svoj istorijski centar i ambijent iz 13. i 14. veka. Grad je poznat po nadimku "grad tornjeva" i turisti u njemu vole da kupe čuvena toskanska vina, začine, domaće proizvode sa toskanskih farmi, ali i da probaju čuveni, svetski poznat sladoled. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. DAN: KORTONA - MONTEPULĆANO - PIJENCA (Val d'Orcia)

Doručak. Polazak na celodnevni fakultativni izlet. Dolazak u prelepi mali gradić Kortonu. Obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Republike - srce grada, palata Komune - sedište uprave grada, palata Kasali, trg Sinjoreli, Teatar Sinjoreli, DuomoSlobodno vreme. Nastavak puta ka Montepulćanu koji se nalazi između Val di Chiana i Val d'Orcia koji je danas veoma cenjen i poznat po proizvodnji vina. Odlazak do glavnog gradskog trga Piazza Grande i slobodno vreme. Šetnjom kroz zadivljujuće ulice možete svoje slobodno vreme iskoristiti po interesantnim prodavnicama ili fakultativnoj poseti jednom od vinskih podruma smeštenih ispod grada u steni. Nakon toga, tura se nastavlja u gradu Pijenca koji je zaštićen od strane UNESCO-a. Kraći obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Pija II sa prelepom Katedralom, Korzo Roselino - glavna trgovačka zona grada, palata Pikolomini - nekadašnja rezidencija pape Pija II, palata Amanati...Na samom vrhu ove lokacije možete uživati u spektakularnom pogledu koji se pruža na Val d'Orcia. Istražićemo lepote ovog grada, diviti se predivnim glavnim trgovima i istorijskim građevinama. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5. DAN: FIRENCA - VENETO

Doručak. Odjava iz hotela. Dolazak do mesta Sesto Fiorentino i fakultativni odlazak vozom do centra Firence - SM Novella. Po dolasku sledi razgledanje centra grada u pratnji vodiča: bazilika San Lorenco sa kapelama Medičijevih, trg Duomo, Đotov zvonik, katedrala Cvetne Bogorodice, Krstionica, Stari most (Ponte Vecchio), trg Sinjorija (svojevrsni muzej na otvorenom sa brojnim skulpturama, remek-delima renesanse: Čelinijev "Persej", Đanbolonjina "Otmica Sabinjanki", Amanatijev "Neptun"…), Stara palata - nekadašnje sedište moći Fjorentinske Republike, statua Mikelanđelovog "Davida" (kopija čuvenog "heroja renesanse"). Slobodno vreme za ručak, posete muzejima, individualne aktivnosti. Nastavak puta ka oblasti Veneto. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

6. DAN: UDINE - BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak ka UdinamaFakultativni obilazak istorijskog centra grada u pratnji vodiča: trg Slobode, Duomo, Municipio, Kastelo...Slobodno vreme za ručak. Polazak za Beograd oko 14h. Dolazak na mesto polaska oko ponoći.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Toskana  - renesansa, čempresi i ukus vina" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

TERMIN PUTOVANJA

USLUGA

HOTEL

 

REDOVNA CENA

 

 

SPECIJALNA PONUDA ZA RANE PRIJAVE

 

25.11-30.11.2022

noćenje sa doručkom

HOTEL 4*

279€

269€* do 31.10.2022

*ograničen broj soba

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u oblasti Veneta u sobama 1/2 ili 1/3
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Arecu u sobama 1/2 ili 1/3
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove organizacije putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U TRAVEL KLUBU !):

- pešačka tura Trstom sa vodičem - 5€
- pešačka tura Arecom sa vodičem - 5€
-
Vinarija (Kjanti), Sijena i San Điminjano (cena uključuje uslugu vodiča, prevoz - 280km, posetu vinariji sa degustacijom 4 vrste vina i snekom, troškove parkinga i check point-a (ZTL)) - 50€
- Kortona, Montepulćano i Pijenca (cena uključuje uslugu vodiča, prevoz - 170km, troškove parkinga (ZTL)) - 30€
-
degustacija vina Nobile u Montepulćanu - 15€
- Firenca (cena uključuje uslugu pratioca grupe, uslugu lokalnog vodiča, povratnu voznu kartu, troskove parkinga (ZTL)) - 20€
- pešačka tura Udinama sa vodičem - 5€
- bakšiš za vodiča

Napomena u vezi bakšiša: Bakšiš za vodiča nije obavezan. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1870 din (od 19-70 godina); 1242 din (do 18 godina); 3725 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 120€ umesto 130€

 

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, putarina, vodiča, ulaznica, organizacije...Travel Klub ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa - cena je podložna promeni. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Organizator usluga na odredištu je inopartner.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 90€. Doplata za dodatno sedište 80€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 1,5€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: dinarski po srednjem kursu NBS na dan uplate za efektivu, 40% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 40% avans, poslednja rata 2 meseca posle putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Base Hotel to Work 4* (Noventa di Pjave) nudi moderne sobe, besplatan WiFi, teretanu i velnes centar. Smešten je u blizini izlaza sa autoputa A4 u mestu Noventa di Pjave. Zvučno izolovane i klimatizovane sobe sadrže mini-bar, plazma TV sa satelitskim kanalima i kvalitetan audio-sistem. Gosti tokom boravka mogu koristiti hotelsku teretanu, kao i frizerski i kozmetički salon.

https://www.basehotel.it/

  

Hotel Continentale 4* u Arecu ili sl. se nalazi na 5 minuta hoda od bazilike San Frančesko i nudi nameštenu terasu na krovu sa pogledom na istorijski centar. Poseduje luksuzne sobe i apartmane sa klima-uređajem, drvenim podovima i mini barom. Vaš dan u hotelu Continentale počinje velikim doručkom na bazi švedskog stola koji uključuje tradicionalnu toskansku hranu.

https://www.hotelcontinentale.com/

  

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA:

Otkazna politika definisana je članom 8. Pravilnika o izvođenju tura - Opštih uslova putovanja:
Član ima pravo da odustane od putovanja o čemu je dužan da pisanim putem izvesti Udruženje - organizatora putovanja. Datum kada je Udruženje primilo pismenu odluku o otkazivanju od strane putnika predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru putovanja, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cenu putovanja, i to:
10 % ako se putovanje otkaže do 30 dana pre objavljenog polaska,
20 % ako se otkaže 29 do 20 dana,
40 % ako se otkaže 19 do 15 dana,
80 % ako se otkaže 14 do 10 dana,
90 % ako se otkaže 9 do 6 dana,
100 % ako se otkaže 5 do 1 dana pre objavljenog polaska na putovanje ili u toku samog putovanja.

Član je u obavezi da organizatoru nadoknadi samo učinjene troškove ukoliko je do otkaza došlo zbog: bolesti člana (COVID-19), smrti bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, brata ili sestre, poziva na vojnu vežbu člana, elementarne nepogode (zvanično proglašene). Za navedene slučajeve član je obavezan da dostavi Udruženju dokaz kojim se ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu privremene sprečenosti za rad (potvrdu lekara opšte medicine, umrlicu ili poziv za vojnu vežbu). 

U slučaju bolesti putnika izazvane COVID-19 virusom važe isti Uslovi definisani Pravilnikom o izvođenju tura.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 30. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd.) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno Zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insolventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste predstavljanje toskanske regije i njenih vina. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Organizacije Stari grad - Travel Klub.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Toskana u bojama jeseni - renesansa, čempresi i ukus vina" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
 • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
 • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
 • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
 • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.