ZANZIBAR -AFRIKA EGZOTIKA 2021/2022 - INDIVIDUALNI POLASCI / 10 dana -avio-takse-transferi-hotel

CENA: / / SPECIJALNA PONUDA: od 890€

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Zanzibar putovanje je namenjeno avanturistima koji žele da pođu putem Afrike i otkriju blagodeti prirode i kulture sa južne hemisfere! Da li si ti jedan od njih?

Za sve one koji traže predivne bele peščane plaže, toplo tirkizno more, netaknutu prirodu, fantastične lokacije za ronjenje i bogato kulturno nasleđe - pravi izbor jeste putovanje na Zanzibar, a različiti Zanzibar aranžmani koje organizujemo periodično, više puta u toku godine, pružaju mogućnost da izabereš pravo vreme za odmor u Indijskom okeanu, kao i dužinu putovanja na ovo tanzanijsko ostrvo.

Najlepše plaže u kombinaciji sa ritmom Afrike, preukusnom hranom i divnim ljudima... Egzotičan raj! Upoznajte Stone Town, krenite tragovima Freddie Mercury-ja, uživajte u mirisima i ukusima frame začina, zaronite u najlepše tirkizno more, popijte koktel u čuvenom baru The Rock i još mnogo toga. Tropska priča koja nema kraja!
Zanzibar je najveći grad istoimenog ostrva u Indijskom okeanu, uz istočnu obalu Afrike i sastavni je deo Tanzanije. Sam grad broji 205.780 stanovnika.
Zanzibar se sastoji od dva dela koja su podeljena ulicom Creek Road. Stari deo, tzv. “Kameni grad” istorijsko je središte grada i nekadašnja prestonica Zanzibarskog sultana. Zbog svoje jedinstvene arhitekture od 2002. godine nalazi se na UNESKO-voj listi Svetske baštine. Novi deo grada nastao je nakon revolucije 1964.godine i uglavnom ga čine stambene i poslovne zgrade.

Zanzibar je sve do 1830. godine i izgradnje prvih kamenih građevina bio selo-luka, a već 1840. godine Sultan Said premestio je ovde svoju prestonicu. Zanzibar je ostao glavni grad istoimenog ostrva i tokom kolonijalnog doba, a kada je 1964. godine došlo do revolucije i smene Sultana, socijalistička vlada Afro-širazi stranke je proterala arapske i indijske stanovnike sa ostrva i ujedinila se sa Republikom Tanzanijom.

“Kameni grad” nudi mnogo toga turistima na razgledanje zato obavezno obiđite: Kuću čuda iz 1833. godine, Staru tvrđavu iz XVII veka, Staru ambulantu (najukrašenija zgrada u gradu), Sultanovu palatu iz XIX veka i Persijsko kupatilo Hamamni.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

1. OPŠTI PODACI:

Tanzanija

Glavni grad: Dodoma

Površina: 945.087 km²

Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 130 plemena

Jezik: swahili i engleski

Veroispovest: 30-40% hrišćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija.

Lokalno vreme: UTC + 3

Osnivanje: 26. april 1964.

Nezavisnost: Tanganjika 1961, Zanzibar 1963.

Valuta: tanzanijski šiling

*Zanzibar

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Veroispovest: 99%  muslimanskog stanovništva

 

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Što se fotografija tiče, nekada ih traže prilikom dobijanja vize, nekada ne, ali je bolje imati ih kod sebe za svaki slučaj. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 meseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi pasoška kontrola i dobija viza za Zanzibar, bez doplate. Sve navedeno važi za državljane Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, ali je neophodno proveriti vizni režim za Tanzaniju u matičnoj ambasadi.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Takođe ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju pasoša (za svaki slučaj)

Može se dogoditi da Vam umesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće dešava ako putujete direktno na Zanzibar).

3. VREMENSKA ZONA je GMT +3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Tanzanije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na letnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Za ulaz u Tanzaniju nije potreban PCR test .

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak u Tanzaniju.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o vome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da zante da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Tanzanija i Zanzibar su bezbedne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zanzibar je bezbedno ostrvo u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Noću je preporučljivo kretati se u grupi. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima i vole da se druže i upoznaju nove ljude. Šta više, većina lokalaca je spremna da Vam sama pomogne oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa.  Pažnju treba obratiti na ulične prodavce koji često mogu da budu naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su da neumorno prate turiste, što može nekome da bude neprijatno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i rade kao obezbeđenje pri hotelima i suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima interesantno ako se oblače kao Masai ratnici, i često pokušavaju da prodaju ilegalne supstance. Svako korišćenje opojnih supstanci je zakonski zabranjeno i treba izbegavati bilo kakve ponude. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

*Počev od 01.06.2019. svi putnici koji putuju u Tanzaniju ne smeju sa sobom imati bilo kakve plastične kese, jer se od ovog datuma primenjuju velike novčane kazne za kršenje ovog pravila. Korišćenje, proizvodnja ili unošenje plastičnih kesa je ilegalno. Savetuje se da svi posetioci izbegavaju pakovanje u bilo kakve plastične kese, kako u čekiranom, tako i u ručnom prtljagu. Proizvode koji su kupljeni na aerodromu i zapakovani u plastične kese, moraju se ukloniti pre ulaska u avion. Takođe, sve "zip kesice" koje putnici koriste za pakovanje tečnosti, ne smeju se uneti u Tanzaniju, i ukoliko su ih putnici koristili tokom letenja, moraju ostati u avionu. Molimo sve putnike da izbegavaju pakovanje ili nošenje bilo koje vrste plastičnih kesa na ovu destinaciju.

6. KLIMA

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica.

Ukoliko putujete u periodu od oktobra do decembra i u periodu od marta do maja možete da očekujete kratkotrajne pljuskove, te Vam savetujemo da poneste kabanicu i kišobran.  Ukoliko putujete u periodu od januara do marta i u periodu od maja do septembra, možete da očekujete suvu sezonu, ali nije na odmet da budete spremni i za iznenadnu kišu.

Plima i oseka na Zanzibaru– budite spremni da se naviknete na velike razlike između plime i oseke i to na celom ostrvu (pogotovo na jugu i istoku) i tokom cele godine. Na svakih 6 sati dolaziće do smenjivanja „low tide“ i „high tide“, pa treba znati da kada se povuče more, nažalost u to vreme nije moguće kupanje u njemu. Naravno, ovo vreme možete provesti u opuštanju u hotelu ili odlasku na nekiod izleta koji će Vam omogućiti da destinaciju upoznate i iz drugog, bližeg ugla.

7. HRANA:

Pijte isključivo flaširanu vodu i njom i perite zube, izbegavajte led a što se hrane tiče, možete jesti šta želite, samo kada jedete voće i povrće obavezno ih operite flaširanom vodom ili oljuštite. Hrana na Zanzibaru je bazirana na pirinču, začinima poput karija, muškatnog oraščića u kombinaciji sa mesom, ribom, hobotnicom i jastozima. Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane). Cene obroka na Zanzibaru mogu varirati, prosečna cena obroka u restoranu na Zanzibaru iznosi od 15-18$. Cene doručka su obično nešto jeftinije od ručka ili večere.

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću i na Zanzibaru.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za izlet na Materuni vodopade ponesite udobnu obuću za treking kroz džunglu, kabanicu, pantalone, kupaći.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna letnja garderoba i odeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u selo, i obilazak Stone Town gde se morate pristojno obući, posebno za vreme Ramazana, jer se radi o mestu gde je većinsko stanovništvo islamske veroispovesti). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto straije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete da hodate kroz vodu (zbog oštrih korala, algi, ježeva).

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2320 TZS, 1$ = 2180 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopšte nećete imati mrežu.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kafu sa Kilimandžara, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...

12. DRUGE NAPOMENE:

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj stanici, ili u Stone Town ako želite da vozite po celom ostrvu.

 

Lep provod, želi Vam

TRAVEL KLUB

 

 

 

 

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Tanzanija

1. OPŠTI PODACI:

Tanzanija

Glavni grad: Dodoma

Površina: 945.087 km²

Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 130 plemena

Jezik: swahili i engleski

Veroispovest: 30-40% hrišćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija.

Lokalno vreme: UTC + 3

Osnivanje: 26. april 1964.

Nezavisnost: Tanganjika 1961, Zanzibar 1963.

Valuta: tanzanijski šiling

*Zanzibar

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Veroispovest: 99%  muslimanskog stanovništva

 

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Što se fotografija tiče, nekada ih traže prilikom dobijanja vize, nekada ne, ali je bolje imati ih kod sebe za svaki slučaj. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 meseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi pasoška kontrola i dobija viza za Zanzibar, bez doplate. Sve navedeno važi za državljane Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, ali je neophodno proveriti vizni režim za Tanzaniju u matičnoj ambasadi.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Takođe ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju pasoša (za svaki slučaj)

Može se dogoditi da Vam umesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće dešava ako putujete direktno na Zanzibar).

 

3. VREMENSKA ZONA je GMT +3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Tanzanije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na letnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak u Tanzaniju.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o vome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da zante da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Tanzanija i Zanzibar su bezbedne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zanzibar je bezbedno ostrvo u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Noću je preporučljivo kretati se u grupi. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima i vole da se druže i upoznaju nove ljude. Šta više, većina lokalaca je spremna da Vam sama pomogne oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa.  Pažnju treba obratiti na ulične prodavce koji često mogu da budu naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su da neumorno prate turiste, što može nekome da bude neprijatno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i rade kao obezbeđenje pri hotelima i suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima interesantno ako se oblače kao Masai ratnici, i često pokušavaju da prodaju ilegalne supstance. Svako korišćenje opojnih supstanci je zakonski zabranjeno i treba izbegavati bilo kakve ponude. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

*Počev od 01.06.2019. svi putnici koji putuju u Tanzaniju ne smeju sa sobom imati bilo kakve plastične kese, jer se od ovog datuma primenjuju velike novčane kazne za kršenje ovog pravila. Korišćenje, proizvodnja ili unošenje plastičnih kesa je ilegalno. Savetuje se da svi posetioci izbegavaju pakovanje u bilo kakve plastične kese, kako u čekiranom, tako i u ručnom prtljagu. Proizvode koji su kupljeni na aerodromu i zapakovani u plastične kese, moraju se ukloniti pre ulaska u avion. Takođe, sve "zip kesice" koje putnici koriste za pakovanje tečnosti, ne smeju se uneti u Tanzaniju, i ukoliko su ih putnici koristili tokom letenja, moraju ostati u avionu. Molimo sve putnike da izbegavaju pakovanje ili nošenje bilo koje vrste plastičnih kesa na ovu destinaciju.

 

6. KLIMA

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica.

Ukoliko putujete u periodu od oktobra do decembra i u periodu od marta do maja možete da očekujete kratkotrajne pljuskove, te Vam savetujemo da poneste kabanicu i kišobran.  Ukoliko putujete u periodu od januara do marta i u periodu od maja do septembra, možete da očekujete suvu sezonu, ali nije na odmet da budete spremni i za iznenadnu kišu.

Plima i oseka na Zanzibaru– budite spremni da se naviknete na velike razlike između plime i oseke i to na celom ostrvu (pogotovo na jugu i istoku) i tokom cele godine. Na svakih 6 sati dolaziće do smenjivanja „low tide“ i „high tide“, pa treba znati da kada se povuče more, nažalost u to vreme nije moguće kupanje u njemu. Naravno, ovo vreme možete provesti u opuštanju u hotelu ili odlasku na nekiod izleta koji će Vam omogućiti da destinaciju upoznate i iz drugog, bližeg ugla.

 

7. HRANA:

Pijte isključivo flaširanu vodu i njom i perite zube, izbegavajte led a što se hrane tiče, možete jesti šta želite, samo kada jedete voće i povrće obavezno ih operite flaširanom vodom ili oljuštite. Hrana na Zanzibaru je bazirana na pirinču, začinima poput karija, muškatnog oraščića u kombinaciji sa mesom, ribom, hobotnicom i jastozima. Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane). Cene obroka na Zanzibaru mogu varirati, prosečna cena obroka u restoranu na Zanzibaru iznosi od 15-18$. Cene doručka su obično nešto jeftinije od ručka ili večere.

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću i na Zanzibaru.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za izlet na Materuni vodopade ponesite udobnu obuću za treking kroz džunglu, kabanicu, pantalone, kupaći.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna letnja garderoba i odeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u selo, i obilazak Stone Town gde se morate pristojno obući, posebno za vreme Ramazana, jer se radi o mestu gde je većinsko stanovništvo islamske veroispovesti). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto straije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete da hodate kroz vodu (zbog oštrih korala, algi, ježeva).

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2320 TZS, 1$ = 2180 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopšte nećete imati mrežu.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kafu sa Kilimandžara, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj stanici, ili u Stone Town ako želite da vozite po celom ostrvu.

Na turi Tanzanija i Zanzibar postoji celodnevna vožna od Mošija do Dar es Salaam, koja traje oko 10 sati (zavisno od gužve, može trajati i do 12 sati). Vozimo se lokalnim autobusima.

Predlog programa putovanja:     

Predlog programa putovanja:     

1. dan BEOGRAD  Individualni polazak sa aerodroma Nikola Tesla u dogovoreno vreme .Let sa usputnim presedanjem.

2. dan ZANZIBAR  Dolazak na Zanzibar- ostrvo začina i misterijeIako je danas deo Tanzanije, Zanzibar je uvek bio svet za sebe. Transfer do smeštaja.  Slobodno vreme za odmor.Noćenje.
3. dan /pretposlednji dan   ZANZIBAR Slobodni dani za uživanje u rajskim plažama i svršenoj egzotici ili odlasci na fakultativne izlete. Pretposlednji dan nam ostaje da dokupite još koji suvenir, popijete još neki koktel i pripremite se za put. Opraštamo se od ovog magičnog ostrva. Odjava iz hotela i obogaćeni novim iskustvom i napunjenih baterija krećemo prema aerodromu.
Poslednji dan: BEOGRAD  Sletanje u Beograd. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo isčekujemo novo putovanje u organizaciji Travel Kluba.  Hakuna Matata !

Kraj programa.                        

                                      TERMIN, HOTEL, BROJ NOĆENJA BIRATE VI                               

HOTEL / Kategorija

Lokacija                                            

 Mesto/plaža

Tip sobe/

Usluga

Broj dana /

noćenja

Termin i cena po osobi u

dvokrevetnoj sobi

Ndame Beach Lodge 3* BUDGET

PAJE

NOĆENJE-DORUČAK

10 /7

na upit

890 €

Kajibange  guesthouse 3*BUDGET

NUNGWI /KENDWA

NOĆENJE-DORUČAK

10/7

na upit

990€

Nungwi Dreams  4-5* COMFORT

NUNGWI /KENDWA

NOĆENJE-DORUČAK

10/7

na upit

1290€

Essque Zalu Zanzibar 4-5* COMFORT

NUNGWI /KENDWA

POLUPANSION

10/7

na upit

1490€

Royal Zanzibar Beach Resort  5*
 PREMIUM DE LUX

NUNGWI /KENDWA

ALL INCLUSIVE

10/7

na upit

1790€

  • Ponuda je informativnog karaktera i sačinjena je prema trenutoj raspoloživosti i dostupnim tarifama na letovima, kao i prema trenutnoj rasoloživosti u hotelima.
  • Cena može da se promeni u svakom trenutku i zagarantovana je samo uplatom

UPLAĆUJE SE PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE                                                                                                       NAPOMENA: Na upit se mogu menjati smeštajni objekti i dužina boravka. .                                                                                                                                                                               

U CENU JE URAČUNATO:

-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Zanzibar-Beograd sa presedanjem – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, rucnim prtljagom od 8kg i čekiranim do 20kg.
-Transferi po programu putovanja (aerodrom-hotel-aerodrom)  
-Smestaj sa uslugom i kategorizacijom iskazan u tabeli
-Troškove organizacije putovanja.

U CENU NIJE URAČUNATO:

-Viza za Tanzaniju- plaćanje prilikom ulaska u zemlju (50 USD)
-Individualne troškove
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
- PCR test ukoliko je potreban za zemlje u tranzitu.( u momentu pisanja programa PCR TEST NIJE POTREBAN ZA ZANZIBAR ).
VAŽNA NAPOMENA : Budući da se informacije oko ulaska u strane zemlje stalno menjaju OBAVEZA JE ISKLJUČIVO PUTNIKA da se informiše u uslovima ulaska u zemlju u koju putuje usled COVID 19

FAKULTATIVNI IZLETI: :
Izlet br. 1:  STONE TOWN I PRISON ISLAND 45 EUR  
Izlet br. 2: FARMA ZAČINA-JOZANI ŠUMA-PAJE 45 EUR
Izlet br.3 : SAFARI BLUE 60 EUR 
Cena fakultativnih izleta zavisi od broja prijavljenih putnika. Izvršilac usluga i pomoći turistima u mestu odredišta je inopartner . Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:Plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Gotovinski, ili preko računa - uplata 100% od ukupne cene aranžmana, prilikom rezervacije. Troškovi međunarodnog zdravstveno osiguranje se u celosti uplaćuju 5 dana pre početka korišćenja aranžmana
POPUSTI: Umanjenje za dete 2-12 godina na pomoćnom ležaju 10%. DOPLATA za sobu 1/1 na upit.
POSEBNI USLOVI OTKAZA UGOVORA :
Rezervacije su NON-REFUNDABLE-bez povracaja novca. Moguce su uplate Covid 19 osiguranja od otkaza.


OPIS SMESTAJNIH OBJEKATA: 

Cocoa Guest House  3* smešten u Nungviju, nudi smeštaj sa besplatnim bežičnim internetom i TV-om ravnog ekrana, kao i vrt i terasu. Kontinentalni doručak je dostupan svakog dana u noćenju sa doručkom. Pored smeštaja su plaža Nungvi, Vorld Vide Supermarket i Supermarket.

Mnarani Beach Cottages 3*-4*
Objekat Mnarani Beach Cottages gleda na severne plaže na obali Zanzibara, na 1,5 km od mirnog ribarskog sela Nungvi. Neke od koliba na plaži izgrađenih u tradicionalnom stilu nalaze se na samo nekoliko koraka od tirkizno plavog Indijskog okeana. Sve smeštajne jedinice nude klima-uređaj i sopstveno kupatilo. Neke nude rezbarene krevete od drveta sa baldahinom, balkone sa pogledom na more ili kompletno opremljenu čajnu kuhinju i dnevni boravak. Sveži lokalni Svahili specijaliteti od morskih plodova služe se svakodnevno u à-la-carte restoranu, pored internacionalnih i vegetarijanskih jela. Bar na plaži nudi pića, igre i muziku sa visećim ležaljkama za relaksiranje. Objekat poseduje i veliki bazen okružen tropskim stablima palmi i kolibu za masažu sa pogledom na greben. Gostima su dostupni sadržaji za sportove na vodi, ležaljke i peškiri za plažu. Gosti mogu da uživaju u predivnom pogledu na Indijski okean sa drvene terase opremljene ležaljkama, visećim ležaljkama i ljuljaškama.WiFi na raspolaganju u zajedničkim prostorijama

Nungwi Dreams  4-5* se nalazi na manje od 1 km od svetionika Ras Nungvi (Hog Point) i 12 minuta hoda od akvarijuma Mnarani (jezero za očuvanje morskih kornjača) i nudi smeštaj sa bazenom na otvorenom i besplatnom WiFi mrežom. Ovaj hotel sa 5 zvezdica ima vrt kao i recepciju koja radi non-stop. Sve sobe u ovom hotelu imaju radni sto, flat-screen TV i sopstveno kupatilo, sve su klimatizovane i imaju garderober.Svakog jutra služe se doručak na bazi švedskog stola, kontinentalni doručak i pun engleski/irski doručak.U blizini objekta možete da uživate u aktivnostima kao što je gnjuranje.

Essque Zalu Zanzibar 4-5* je smešten pored bujne šume u mestu Nungvi (Nungwi) i nudi pogled na Indijski okean, veliki otvoreni bazen i spa centar. Objekat pruža direktan pristup plaži. Svi apartmani tipa "suite" su uređeni u kombinaciji savremenog i Svahili stila i smešteni su ispod tradicionalnog pletenog Makuti krova. Svaka smeštajna jedinica obuhvata balkon ili terasu sa pogledom na okean ili vrt. Gostima su takođe na raspolaganju klima-uređaj, mini-bar, prostrana spavaća soba, dnevni boravak i sopstveno kupatilo sa bideom i tušem. Gosti odmarališta Zalu mogu da se opuste uz raznovrsne masaže i tretmane za ulepšavanje, kao i u sauni i pod hidro tuševima. Ostali sadržaji objekta Essque Zalu Zanzibar obuhvataju fitnes centar, galeriju, dečiji klub, sadržaje za sastanke i biletarnicu. U okviru objekta i okolini možete da se bavite raznovrsnim aktivnostima kao što su jedrenje na dasci, ronjenje i gnjuranje

Royal Zanzibar Beach Resort  5* smešten je na peščanoj beloj plaži sa koralnim grebenom. Poseduje tropske vrtove, 4 otvorena bazena i sadržaje za vodene sportove. Gosti mogu da se opuste uz masažu u spa centru.Dizajn ovog odmarališta karakteriše moderan zanzibarski stil. Sve sobe imaju veliki balkon i veliki krevet, okružen mrežom protiv komaraca. Kupatilo je opremljeno kadom, tušem i besplatnim toaletnim priborom. Odmaralište obuhvata 2 restorana i u oba se služi raznovrsna hrana, od internacionalnog doručka u restoranu Spices do sveže, lokalne morske hrane u restoranu Samaki. U baru Coco služe se lagani obroci i pića tokom dana. Na raspolaganju je igraonica sa sadržajima za pikado i stoni tenis, a gosti mogu vežbati u teretani.

 

 

VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Što se fotografija tiče, nekada ih traže prilikom dobijanja vize, nekada ne, ali je bolje imati ih kod sebe za svaki slučaj. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 meseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi pasoška kontrola i dobija viza za Zanzibar, bez doplate. Sve navedeno važi za državljane Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, ali je neophodno proveriti vizni režim za Tanzaniju u matičnoj ambasadi.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Takođe ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, nemaju svoje ambasade.

Napomene za individualno putovanje: KORISNICIMA ĆE BITI PONUDJENE POJEDINAČNE USLUGE AVIO PREVOZA HOTELSKOG SMEŠTAJA   I DRUGIH USLUGA PO ŽELJI I VAŽE OPŠTI USLOVI REZERVACIJE  (ODABRANE AVIO KOMPANIJE I HOTELA). KORISNIKU SE NAKON UPLATE ODMAH IZDAJU AVIO KATA , HOTELSKI ILI TRANSFER VAUČER  

OPŠTE NAPOMENE

- Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, čiji su sastavni deo napomene, uslovima plaćanja i osiguranja.

- Za sve informacije date usmenim ili telefonskim  putem koje nisu u skladu ili su u suprotnosti sa objavljenim programom putovanja, ne mogu biti predmet prigovora putnika za neispunjenje obaveze organizatora. Validan je samo pisani program putovanja koji je sastavni deo ugovora o putovanju.

- Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.

- Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 6 meseci od dana povratka sa putovanja.

- Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u državu u koju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu pre polaska na putovanje u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili kradje pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.

- Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.

- Potpisnik ugovora o putovanju je dužan da pismenim putem (putem maila) obavesti organizatora putovanja ukoliko dodje do promene putne isprave bilo kog putnika sa ugovora o putovanju. U suprotnom, smatraće se da je putna isprava koju organizator ima u svojoj evidenciji važeća i organizator neće snositi odgovornost izdavanja aviokarte ili vize sa pogrešnim podacima.

- Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredvidjenih okolnosti.

- Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.

- Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.

- Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.

- Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.

- Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.

- Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).

- U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.

- Obilazak gradova u okviru programa putovanja je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom…

- Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.

- Putnik je dužan da poštuje satnice određene od strane organizatora. Ukoliko putnik ne poštuje satnicu i ne pojavi se na dogovorenom mestu polaska u dogovoreno vreme polaska,  predstavnik agencije će smatrati da je putnik svojevoljno odlučio da ostane na destinaciji, što mu daje za pravo da isključi putnika sa putovanja i nastavi sa realizacijom programa, ne snoseći nikakvu odgovornost za taj potez.

- U slučaju nedoličnog ponašanja putnika,  ometanja vodiča ili vozača u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.

NAPOMENE VEZANE ZA PREVOZ

- Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom do 12 godina. Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu organizator dodeli bez prava na žalbu.

- Organizator ili inopartner odredjuje mesta polaska i dolaska prevoznog sredstva, mesta za pauze i njihovu dužinu. Uobičajena mesta za pauze u zemlji i inostranstvu su neke od pumpi sa odmorištima na maršuti, kao i motel, u trajanju od 20 – 60 minuta. Ukoliko pratilac grupe proceni da je transfer u zakašnjenju ili je gužva na graničnim prelazima veća od uobičajne, može doneti odluku, a u vezi sa Zakonom propisanim uslovima prevoza putnika u drumskom saobraćaju, da ne napravi, ili skrati, predvidjene pauze.

- Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.

- Sva mesta u autobusu se popunjavaju uključujući i poslednja sedišta u zadnjem delu autobusa.

- Toaleti u turističkim autobusima nisu u upotrebi.

- U prevoznim sredstvima je zabranjeno pušenje cigara, cigareta, elektronskih cigareta, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.

- Organizator zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere (javni gradski prevoz, iznajmljena vozila I sl.) i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće. Prenos prtljaga do smeštajne jedinice putnici obavljaju sami.

- Napomene za grupno putovanje: Putnici se mole za razumevanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i mora se imati u vidu da se osećaj toplote i hladnoće različito doživljava. Za ovakvu vrstu putovanja je potrebno razumevanje i tolerancija među putnicima.

- Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.

- Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i organizator ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.

- Organizator ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.

- Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.

NAPOMENE VEZANE ZA SMEŠTAJ

- Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su uredni i prilagođeni svim generacijama. Takođe, svi smeštajni objekti koji se nalaze u širem centru grada, smešteni su u blizini autobuske stanice ili metroa.

- Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati najkasnije 15 dana pred početak putovanja za daleke destinacije i 7 dana za ostale destinacije.

- Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika.

- Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni), double (veliki francuski ležaj), krevet na sprat ili spratni ležaj, kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.

- Samo putnicima koji su doplatili 1/2 sobu u slučajevima gde je to omogućeno agencija garantuje da neće ni u kom slučaju biti spojeni sa drugim putnicima iz grupe.

- Putnici koji putuju sami će biti spojeni sa nekim drugim putnikom iz grupe, ne plaćaju nikakvu doplatu i prihvataju da se spoje sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, organizator apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

- Ako je u programu putovanja naveden smeštaj koji podrazumeva zajedničko kupatilo, za putnike koji doplate 1/2 sobu ne znači da će u istoj imati sopstveno kupatilo.

- Dimenzije francuskih ležajeva mogu da variraju od zemlje do zemlje.

- U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.

- Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.

NAPOMENE VEZANE ZA FAKULTATIVNE IZLETE

- Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.

- Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

- Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih partnera i organizator nije  u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa organizatora vezane za samu realizaciju izleta.

- Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

NAPOMENE VEZANE ZA VIZIRANJE

- Za ulazak na Zanzibar (na teritoriju Tanzanije) državljanima Republike Srbije su potrebne vize koje se izdaju u važnosti do 90 dana boravka.

-Nije potrebno podnositi dokumentaciju već samo popuniti formular i platiti taksu od 50 USD pri sletanju na destinaciju.

- Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemalja u koje putuju i kroz koje prolaze.

NAPOMENE VEZANE ZA COVID - 19

- Ovaj program putovanja sačinjen je na osnovu uslova koji su na snazi u trenutku objavljivanja, što znači da, usled okolnosti koje su uzrokovane epidemijom ili pandemijom Covid -19, ili iz drugih objektivnih razloga može doći do promena, na koje organizator putovanja ne može uticati, a koje se tiču raspoloživosti smeštajnih kapaciteta, načina usluživanja obroka, odsustva pojedinih sadržaja u hotelu, važećih pravila za pojedine vrste prevoza, pravila za prelazak granica, radnog vremena objekata i lokaliteta i sl. što molimo da imate u vidu. U slučaju navedenog, organizator putovanja zadržava pravo promene smeštajnog kapaciteta na licu mesta, u okviru uslova predviđenih Zakonom.

- Imajući u vidu specifičnost novonastale situacije usled pandemije Covid-19, obaveza je putnika da se precizno upozna sa zdravstvenim i svim drugim propisanim uslovima, koji su važeći u periodu realizacije putovanja, kako u RS tako i u tranzitnim i odredišnim destinacijama, te date uslove striktno poštuje, kao i da sledi propisana pravila ponašanja i uputstva nadležnih u svim segmentima putovanja.

- Organizator putovanja nema bilo kakvih ingerencija niti mogućnosti da predviđena pravila i uslove menja, niti da svoje putnike amnestira od eventualnih posledica kršenja obvezujućih normi.

- Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku i rukavice. S obzirom na novonastalu situaciju, procedure na graničnim prelazima kao i na mogućnost nastupanja nepredviđenih situacija, i u toku putovanja, organizator putovanja ne može garantovati predviđenu satnicu dolaska na destinaciju i povratka, te iz istih razloga zadržava pravo promene rute putovanja (granični prelaz ili pak zemlja tranzita) može biti promenjena, kao i pravo promene redosleda odvijanja pojedinih sadržaja iz programa putovanja. U zavisnosti od trenutne situacije i radi potpune i bezbedne realizacije programa, molimo da putnici imaju razumevanja i za eventualna kašnjenja, na koja organizator putovanja u datoj situaciji, nije u mogućnosti da utiče.