KUBA HAVANA I VARADERO -LETUJTE NA KARIBIMA 2020 !!! - INDIVIDUALNI POLASCI TOKOM CELE GODINE !

CENA: / / SPECIJALNA PONUDA: od 1350€

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Zamišljate neko ostrvo? Prva misao – tišina i oblaci iznad palmi nenaseljenog ostrva Kariba. Onda se pojavljuje nasmejan narod kome su dovoljni salsa, mohitosi i tompusi za jedan čaroban život. Kuba!
Kubu je teško opisati, ona je nešto što moraš doživeti. Svako mesto je specifično na svoj način, ali ono što ovo ostrvo na sunčanim Karibima čini tako posebnim jeste njegova atmosfera. Zaista nigde nećeš upoznati ovakve ljude. Oni su srdačni, topli, večito raspoloženi za salsu, makar to bilo na sred ulice i bez obzira na njihov broj godina. To je sušta suprotnost u odnosu na zapadnjački svet koji stalno negde žuri. Putovanje na Kubu je vreme kada treba da se opustite, usporite i bar na kratko prihvatite njihov jedinstveni način života.
Kako da Kubanci ne budu tako veseli kada su sa svih strana okruženi čistim Karipskim morem, peščanim plažama i skoro pa savršenom klimom? Temperatura je tokom cele godine iznad 25 stepeni, a broj sunčanih dana je znatno veći u odnosu na kišne. Zato se kod njih čini kao da je vreme stalo, da si otišao u neko prošlo vreme, u doba španskog kolonijalizma.. Kuba nudi jedan san i spokojstvo koje je preko potrebno kada želimo da odmorimo od svakodnevnih briga, a i tu je da nas podseti na prave vrednosti koje, svakako, nisu materijalne.

Ostrvo cigara, nadaleko poznatog Havana Club ruma, starih rustičnih automobila u raznoraznim bojama i sa najrazličitijim sirenama, zemlja revolucije, čarobnog mirisa kafe, muzike, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“.

Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji, gde je stres sveden na minimum obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prelepim karipskim plažama. Zato posetite Kubu dok se još nije promenila, jer će vas ovo putovanje naučiti da se radujete životu,važno je samo da se prepustite i preplaviće vas neverovatan osećaj vedrine.

Neodoljivi šarm Havane oldtajmeri drečavih boja, ulični svirači, kohibe, rezidencija Ernesta Hemingveja, salsa u kućama muzike , muzej revoucije, cabaret tropicana, plantaže najkvalitetnijeg duvana – Pinar del Rio.

Nestvarno lepe plaže VaraderaMarina park, plivanje sa delfinima.

 Trinidad– jedan od najautentičnijih gradova Srednje Amerike; zalazak sunca i mohitosi na plaži Ancon, kupanje na El Nicho vodopadima, jahanje konja,

 

Santa Clara i memorijalni kompleks Če Gevara i još mnogo doživljaja koji ne mogu rečima da se opišu...

Upoznajte Kubu , upoznajte Karibe,  krenite na put u prošlost. Avantura i iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života!

Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare.Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

S tim u vezi dajemo vam nekoliko saveta i informacija koji će vas pripremiti za vaš put na Kubu. Gde naći Wifi, gde prenoćiti, kakvo je stanovništvo, da li je sigurno putovati sam, i najbitnije: kakve su cene?

ODNOS EVRA SA KUBANSKIM NOVCEM

Postoje dve vrste kubanskog novca, jedan je kubanski pezos (CUP), a drugi je kubanski dolar (CUC). Turisti na ostrvu mogu koristiti samo CUC valutu, dok je CUP za lokalce.

CUC ima istu vrednost kao i dolar, dakle 1CUC = 1$, a 1CUC= 26,5 CUP. Razlike u valuti postoje da bi lokalcima olakšale preživljavanje, jer Kuba je jedna zaista siromašna zemlja. Njihova plata se kreće između 25 i 40$.

Odnos kubanskog dolara u odnosu na evre je sledeći 1EUR = 1,3 CUC.

Najbolje je promeniti novac na samom aerodromu i baratati sa kešom. Kartice se prihvataju jedino u luksuznim restoranima, te je zato najbolje da novac stalno nosite sa sobom, kako ne biste rizikovali da ne možete da platite račun.

Novac možete preuzeti na bankomatima, ali uzmite u obzir da se samo u Havani nalazi svega par bankomata, uz to pripremite se na velike provizije i dugačke redove. Nažalost, zabranjeno je iznošenje kubanskog novca iz zemlje, pa ne postoji mogućnost da sačuvate njihove novčanice kao suvenir.

NEMA BESPLATNOG WIFIJA

Interneta na Kubi ima, ali ne u tolikoj meri kao u ostatku sveta. Ali iz godine u godinu situacija po pitanju interneta je sve bolja. Wifi signal postoji u hotelima, ponekim restoranima, postoje čak i javne mreže u parkovima.

Ipak ono što je svima zajedničko jeste da za internet ovde morate da platite. Da biste se priključili na Wifi morate kao turista da kupite Wifi kartice, gde ćete dobiti šifru Jedna kartica traje onoliko koliko sati uplatite, a jedan sat košta 1 CUC. Što je sasvim dovoljno da se javite prijateljima i porodici da ste sigurno doputovali i da izbacite par slika i podelite utiske sa putovanja na društvenim mrežama.

Cena interneta je obično od 2 do 5 CUC po satu, zavisi od toga gde ste kupili karticu. U hotelima i restoranima je obično skuplje nego u parkovima.

SKINITE MAPE PRE NEGO ŠTO SLETITE NA KUBU

Već smo napomenuli da pristup internetu nije toliko lak, što znači da nećete biti u mogućnosti da koristite Google Maps, ili bilo koj drugi oblik elektronskih mapa. Postoje naravno i štampane mape, ali je i uz njihovu pomoć veoma lako izgubiti se u uskim uličicama kubanskih gradova.

Zato skinite mape svih mesta koje planirate da posetite pre nego što odete na Kubu. Preporučujemo vam da koristite aplikaciju Maps.me jer je tačnija od Google Maps-a. Pored toga, postoji i aplikacija Galileo koja se naplaćuje, ali zaista vredi, s obzirom na to da imate mogućnost da vam se prikažu putanje od vaše tačke do odredišta i u oflajn režimu, što će svakako biti od pomoći kada ste bez interneta.

TAKSI VOZILA

Kao i novac i taksi na Kubi je podeljen za turiste i za lokalce. Postoji klasična vrsta taksija, tačnije, oldtajmera, koji turistima nude veoma visoke cene, ali koje će vas odvesti tačno do vašeg odredišta. Dobra stvar je to što možete da se cenjkate sa taksistima i smanjite cene.

Ako želite da uštedite na prevozu imajte na umu da su Kubanci toliko ljubazni da će vas bez problema odvesti do vašeg odredišta, naravno uz određenu nadoknadu. Dakle, možete stopirati bilo koji automobil i zamoliti ih da vas odvezu.

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznate sa lokalcima, koji su uvek raspoloženi za priču (naročito kad čuju da ste sa područja bivše Jugoslavije).

CENE PIĆA I HRANE

Primetićete u njihovim prodavnicama da svaka roba ima dve cene, jedna je CUC, druga je CUP, naravno, cena izražena u CUC je uvek skuplja od CUP. Isto tako, njihovi marketi imaju svega par marki, a ni jedna od njih vam sigurno neće biti poznata.

SAD je posle Kubanske revolucije uvela embargo na trgovinu u Kubi, što je dovelo do toga da Kubanci nemaju toliko mogućnosti da uvoze robu, pa je sva hrana od domaćih uzgajivača i proizvođača.

Cena hrane i pića se razlikuje od toga da li jedete u restoranima ili u kubanskim kućama lokalaca. Imajte na umu da za vas, s obzirom na to da ste turista, cene hrane će biti slične kao i bilo gde u zapadnjačkim zemljama. Cena kafe je oko 3 do 5 CUC, ručak u restoranu je u proseku od 7 do 10 CUC.

KAKVA JE KUBANSKA KUHINJA?

Kubanska kuhinja predstavlja neočekivano dobar spoj španske, afričke i karipske kuhinje. Glavni uticaj svakako dolazi iz Španije, pa se u njihovoj tradicionalnoj kuhinji koristi slična vrsta začina.

Ipak, s obzirom na to da je Kuba ostrvo, ne može se zanemariti ni broj morskih specijaliteta. Jedan od najspecifičnijih kubanskih obroka je jelo sa jastogom. Kod njih, takođe, često možete na meniju naći različite vrste ribe ili lignje (koja je preukusna kada se griluje).

Tipično jelo na Kubi se obično sastoji od pirinča, proprženog mesa i povrća. Još jedan nezaobilazan sastojak u kubanskim jelima jeste pasulj. Pasulj se obično kuva sa pirinčem i na ostrvu to jelo zovu moros ili congri.

BEZBEDNOST NA OSTRVU

Kuba ima jednu od najmanjih stopa kriminala na svetu. To znači da ćete ovde biti poprilično sigurni čak i u ulicama koje vam baš i ne deluju tako. Naravno, čisto iz predrostrožnosti obraćajte pažnju na novčanik i sve bitne dokumente, naročito u gužvama. To pravilo je isto gde god da putujete.

Uzmite u obzir da je ovaj narod poprilično siromašan, pa će kao turistu pokušati da vam uzmu novac na razne načine. Žene sa bebama u naručju obično traže novac da kupe detetu mleko, dok neki prodavci pokušavaju da vam prodaju „najkvalitetnije“ kubanske tompuse. Imajte u vidu da prave tompuse možete kupiti samo u specijalizovanim radnjama. Neki će vas zaustavljati i nuditi vodičke i slične usluge, ali neće biti previše naporni ako ih odbijete.

Generalno gledano, Kubanci su veoma srčan i topao narod. Uvek će biti tu za vas da vam pomognu, naročito ako već znate da govorite španski.

ŠTA NE SMETE DA PROPUSTITE U HAVANI?

Havana je prestonica Kube i samim tim predstavlja jedno od najzanimljivijih mesta velikom broju turista. Havani ćete imati priliku da naučite mnogo toga zanimljivog o istoriji i kulturi Kube, probate domaći duvan i rum, zaplešete salsu na ulici, a uz to upoznate njene stanovnike koji su jednostavni i srčani i koji zaista znaju šta je lepota življenja.

Sklopili smo listu stvari koje ne treba da propustite kada se nađete u Kubi kako bismo vam pomogli da ovaj grad upoznate iz što više različitih uglova. Neke turističke destinacije su već izvikane i lako ih je naći, a neke druge su poznate samo lokalnom stanovništvu.

1)    KUBANSKA FABRIKA UMETNOSTI

Ovo je jedno od kultnih mesta u Havani koje morate obići ako vas zanima umetnost ili ako želite bolje da upoznate kulturu njihovog naroda. Ranije je ova građevina bila fabrika ulja. Zanimljivo je da je i danas ostala fabrika, ali ona gde živi kubanska umetnost.

U suštini, to je galerijski prostor gde se konstantno održavaju izlužbe kubanskih umetnika. Ipak, fabrika umetnosti je daleko više od toga.

U njoj se redovno održavaju umetnički performansi, predstave, prikazuju se filmovi. Uveče postaje i mesto za izlaske gde možete naručiti najukusnije voćne koktele.

2)    VOŽNJA OLDTAJMERIMA

Oldtajmeri su postali sinonim za celu Kubu. To su automobili stari preko pedeset godina na kojima je promenjeno mnogo delova i koji su prošli kroz bezbroj prepravki. I pored svega toga oni izgledaju fenomenalno, daju taj retro stil, a povrh svega su i funkcionalni.

Možete iznajmiti oldtajmer na sat vremena, ali će vas to koštati oko 50 CUC (iliti 50$), što nije ni malo jeftino. Na turističkim destinacijama ima vozača sa oldtajemrima koji će vas provesti pored najvažnih obeležja ovog šarenog grada.

Vožnja ovim automobilom će zasigurno biti nesvakidašnje iskustvo. Prvenstveno zato što se danas više ne proizvode takvi automobili, pa ćete imati osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu. Generalno, čitava Kuba pruža takvo iskustvo.

3)    HAVANA STARI GRAD

Stariji deo Havane ste sigurno već negde videli na internetu. To je ujedno i njen deo koji je izuzetno posećen od strane turista. Zašto? Baš zbog tog osećaja da ste se našli negde u pedesetim godinama prošlog veka.

U staroj Havani ćete videti trošne kolonijalne građevine koje ne prelaze visinu drveća. One su ofarbane pastelnim bojama; međutim, danas su te boje pomalo izlizane. Šetaćete pored trošnih kuća, te ćete nažalost videti samo deo njihovog nekadašnjeg sjaja.

Ipak, to ne znači da izgled ovih građevina ne prija očima. Kuće su prelepe, raznobojne i vesele. Ispred kuća ćete naići na njihove vlasnike kako piju rum, igraju šah i puše cigarete.

Ovde je uvek mirna i opuštena atmosfera, što pruža iluziju da letnje nedeljno popodne traje večno.

4)    NACIONALNI MUZEJ LEPIH UMETNOSTI

Ako ste ljubitelj umetnosti nikako nemojte propustiti Nacionalni muzej lepih umetnosti u Havani (Museo Nacional de Bellas Artes). U njemu se nalazi impresivna kolekcija internacionalne i kubanske umetnosti.

Dve velike zgrade pripadaju muzeju, u jednoj su izložena umetnička dela iz ostatka sveta (Grčke, Egipta, Španije, Latinske Amerike i Azije), a u drugoj možete videti značajna dela kubanske umetnosti. Zgrade posvećenoj kubanskoj umetnosti ima stilove i teme podeljen u različite prostorije.

Tako je jedna sala posvećena religioznim predmetima, druga kolonijalizmu, treća savremenijim pravcima, a četvrta kostumbrizmu u kome se slikovito i realistično prikazuje svakodnevnica običnog kubanskog čoveka. Takođe, u salama su istaknuta i dela poznatih kubanskih umetnika kao što su Rene Portokarero, Vifredo Lam, Giljermo Kolazo, Federiko Beltran Mases i mnogi drugi.

5)    CEMENTARIO DE CRISTÓBAL COLÓN

Groblje Kristobal Kolon je od velike istorijske važnosti za Kubu. Postoji još od 1876. godine, a naziv je dobilo po Kristoferu Kolumbu. Na groblju su sahranjene neke od najbitnijih ličnosti ove države: vojnici, doktori, naučnici, umetnici.

Preporučujemo da ga posetite ako zaista želite da upoznate njihovu istoriju i kulturu. Unajmite vodiča koji bi vam mogao ukratko ispričati ponešto o najvažnijim ličnostima.

Razlog zašto treba posetiti ovo groblje ne leži samo u njegovoj kulturno-istorijskoj važnosti, nego i lepoti.

Svaka grobnica ima čiste bele statue koje zadivljuju svojom umetničkom lepotom. Statue su toliko lepe da ćete hteti da zastanete ispred svake od njih i tu ćete potrošiti mnogo više vremena nego što ste očekivali.

Savetujemo da ga posetite rano ujutro, kako biste izbegli mogućnost od udara sunčanice. Ovde nema mesta gde biste se mogli sakriti od sunca, a temperatura u toku dana može otići iznad 35 stepeni Celzijusa.

Na ovom groblju nećete naići na grob Fidela Kastra, ako ste to očekivali. Njegov pepeo je zakopan na groblju u gradu Santiago de Kuba.

6)    MUSEUM DE LA REVOLUTION

Revolucija je pored oldtajmera, tompusa i ruma jedan od osnovnih sinonima za Kubu. Upravo je ona najviše obeležila njenu istoriju, kao i sadašnjost. Revolucija čiji su glavni akteri Fidel Kastro i Če Gevara je ovu po površini malu državu učinila trnom u oku velikoj imperijalističkoj sili – Sjedinjenim Američkim Državama. Sve to je razlog da posetite ovaj muzej.

Smešten je u nekadašnjoj palati diktatora Flugencija Batiste, koji je revolucijom zbačen s vlasti. Muzej revolucije hronološki prikazuje stanje u državi pre, tokom i nakon revolucije.  Tu ćete naići na rekvizite kao što su meci koji su ispaljeni pri neuspešnom studentskom atentatu na Flugencija Batistu u martu 1957. godine.

U dvorištu se nalazi ogromna jahta Granma Memorial sa kojom se Fidel Kastro sa svojim sledbecima vratio na Kubu iz svog progonstva u Meksiku. U dvorištu se nalaze i brojna druga vozila koja su se koristila tokom same revolucije.

7)    MALEKON ŠETALIŠTE

Malecon Esplanade je deo puta i šetalište dugačko osam kilometra koje se nalazi na obali mora. Ovaj deo Havane je prilično živopisan. Saobraćaj je gust i ima dosta ljudi na šetalištu. Sa druge strane se nalaze raznobojne stare kućice koje su tipične za čitavu Kubu.

Ovo je jedno od najlepših mesta gde možete dočekati zalazak sunca i zato se smatra i prilično romantičnim. Možete sesti u obližnji bar i restoran i uživati u pogledu na more, ili šetati duž staze.

Prirpemite i fotoaparat, jer ćete sigurno hteti da uslikate mnoštvo slika ovog fotogeničnog mesta. Uz to imaćete priliku da uhvatite i svakodnevnicu Kubanaca: ribari pecaju, deca se igraju sa starim loptama, a parovi dolaze da uživaju u romantičnom zalasku sunca. Čitav doživljaj će upotpuniti neki hladni koktel.

8)    ZAIGRAJTE SALSU NA ULICI

Kuba je jedno od retkih mesta na svetu gde nije ni malo neobično da se zaigra neki ples na sred ulice. Njima ples služi da izraze svoje emocije, a prilično često predstavlja igru zavođenja.

Istina, neki će igrati na ulici kako bi zabavili turiste i zaradili nešto novca, ali to ne znači da oni ne vole da igraju. To ćete najpre primetiti ako im se pridružite. Rado će vam pokazati korake i zaigrati sa vama.

Ako imate želju možete otići i na časove salse na Kubi, mada se neretko časovi održavaju i spontano u javnosti.

Upravo je ta opuštenost i spontanost ono što ovu državu čini sve popularnijim turističkim mestom. Ljudi koji ovde žive zaista nemaju puno novca, ali im je puno srce i to pokazuju najviše svojom ljubaznišću i osmehom.

“MUST TRY” NA KUBI

Koliko god da je neko od prijatelja ko je već posetio ovu zaista čarobnu zemlju pokušao da vam dočara utiske, jednom kada se i sami nađete tamo, shvatićete da je zapravo Kuba sasvim drugačija od onoga kako ste je zamišljali. U isto vreme je i gore i bolje od toga: gore, jer ma koliko da ste bili spremni na skroman život i siromaštvo, niste očekivali tako nešto; a bolje, jer taj osećaj koji ova zemlja, ljudi, stvari, boje i način života stvaraju je zaista jedinstveno iskustvo koje prosto morate sami doživeti i proživeti.
Na Kubi ima puno „fensi“ hotela, kompleksa iz kojih uglavnom većina turista nikada i ne izađe. Ali takav provod možete dobiti svuda od Crne Gore do Maldiva. Kubu treba osetiti u dušu. Provozati se njihovim taksijima, prenoćiti u tipičnoj kubanskoj kući, prošetati Havanom ili Trinidadom u suton, ući u makar jednu od njihovih prodavnica u kojima praktično jedva da ima šta da se kupi. I da, tu je čuveno sveto kubansko trojstvo, tri stvari u kojima svaki Kubanac uživa: Cuba Libre (rum-kola, koji bi se takođe mogao nazvati i rum sa mrvom kole), kubanske cigarete (koje Ameri toliko kupuju pa onda odlaze u Dominikansku republiku kako bi nalepili njihove markice na njih jer im je zabranjen unos kubanskih stvari u SAD) i kubanski ples (salsa, baćata, merenge, son).

O rum-koli i cigaretama nema posebne priče, probajte i odlučite jel vam se sviđa ili ne. Što se muzike tiče, tačnije plesa, koliko god da vam se ona dopada ili ne, shvatićete da ona predstavlja njihov način života, shvatićete koliko im je taj ples važan uvek i svuda i shvatićete da muzika ne zna za godine, razliku u godinama, pristojnost ili nepristojnost. Osmeh na licu kubanskih plesača će vam reći sve.

Obavezno posetite neki od autentičnih klubova kojih ima na svakom koraku (prepoznaćete ih po tome što je u njima puno domaćeg stanovništva, a malo turista, i naravno što veća gužva to je klub bolji), popijte po neki Kuba libre, a onda vam možda noge i same zaplešu u ritmu…Kad ste već na Kubi.

 

    avio+transferi+hotel

Program putovanja:                                                                                                                                                                     

 BEOGRAD  Individualni dolazak na aerodrom "Nikola Tesla" dva sata pre poletanja aviona . Individualna prijava za let, predaja prtljaga. Let za Havanu sa usputnim presedanjima. Putovanje kroz vreme je počelo… Dolazak u Havanu ( Ne zaboravite da pomerite časovnik, kubansko vreme je 6 sati iza našeg. ). Transfer do smeštaja.  Nocenje

HAVANA  .Slobodno vreme za utapanje u kubansku šarenu prestonicu, upoznavanje grada i lokalne culture. Stari američki automobili iz 50-ih godina, i, nasmejani i dobroćudni ljudi, energija grada koja se rečima ne može opisati. Obilazak Havane sa lokalnim vodičem (fakultativno) – kulturni i istorijski centar grada: Capitolio – kopija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro, kao i omiljeno šetalište lokalaca Malecon – Avenija pored mora. Kao i srce starog grada, gde se nalazi nekoliko prelepih starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja i pešačka zona Obispo, prelepi Vedado kao i Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Kastro držao svoje govore, kao i četvrt Mira Mar, kao i zamak Tres Reyes del Moro.

Tokom boravka u Havani možete otići na celodnevni fakultativni obilazak doline Vinjales- koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Videćemo kako žive i rade ljudi van velike prestonice i upoznati se sa pojedinostima po kojima je Kuba svetski poznata. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima. Pauza za ručak, nakon koje odlazimo do neverovatnog murala Praistorije – nasilkan 60-tih godina prošlog veka na liticama poznatih Mogotesa (džinovski ostenjaci – planine) jedan je od najvećih murala na svetu. U povratku svraćamo na plantažu duvana na kojoj ćemo videti kako se gaji, suši i ručno mota duvan od koga se proizvode čuvene kubanske cigare. Povratak u Havanu u večernjim satima.  

VARADERO Napuštanje Havane i transfer  do Varadera . Dolazak u Varadero, najveće i najpopularnije letovalište ne samo na Kubi nego na čitavim Karibima. To nije slučajno. Plažu dugu 20 kilometara, sa belim peskom i tirkiznim morem, mnogi smatraju jednom od najlepših na svetu. Varadero ima da ponudi još mnogo toga. Osetite ukus kubanske kulture u brojnim galerijama, kabareima, barovima, pijacama…uz živu muziku, cigaru i čašu ruma. Slobodni dani za uživanje, odmor i upijanje energije Kariba. Varadero je jedno od najpoznatijih odredišta turista na Kubi, a u njegovom najbližem okruženju nalazi se i nekoliko desetina malih ostrva, sa lepim plažama finog belog peska, u hladu tropskih palmi. Najpoznatije medju njima je Cayo Blanco, na kojemožete otići fakultativno . Do i od ostrva vozi nas katamaran, na kome takodje imamo otvoreni bar nacionalnih pića uključen u cenu. Kapetan i posada priredjuju i posebne animacije – naučite da igrate salsu kao pravi pirati sa Kariba.

VARADERO Napuštanje smeštaja. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa usputnim presedanjima.
BEOGRAD Dolazimo u Beograd nasmejani i puni energije do sledeće avanture Travel Kluba.

Kraj usluga

       USLUGA /PO OSOBI

 

       HAVANA

 

      VARADEO

 

          CENA

 

    DOPLATA  1/1

   

PAKET ARANŽMAN HAVANA VARADERO
10 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj  

Casa Particolar –privatni smestaj-usluga 4 noćenja u starom delu Havane

 

            SUN BEACH 3*
    6 NOĆI ALL INCLUSIVE

 

       1350€

    Na upit

PAKET ARANŽMAN HAVANA VARADERO
10 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj  

Casa Particolar –privatni smestaj-usluga 4 noćenja u starom delu Havane

HOTEL PUNTARENA  4*

6 NOĆI ALL INCLUSIVE

1490€

    Na upit

PAKET ARANŽMAN HAVANA-VARADERO

 10 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj  

HOTEL PLAZA 4*

4 NOĆI Bed & Breakfast

GRAND MEMORIES VARADERO 5*

       6 NOCI ALL INCLUSIVE

1690€

   Na upit

PAKET ARANŽMAN HAVANA-VARADERO

 10 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj

    HOTEL NACIONAL  5*  4 NOCI

  Bed & Breakfast

PARADISUS VARADERO RESORT & SPA 5*

6 NOCI ALL INCLUSIVE

1990€

Na upit

PAKET ARANŽMAN  VARADERO 7 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj  

 

/

HOTEL PUNTARENA  4*

7 NOĆI

ALL INCLUSIVE

1350€

Na upit

PAKET ARANŽMAN  VARADERO 7 NOCI

 avio prevoz+transfer+smeštaj  

 

/

GRAND MEMORIES VARADERO 5*

7 NOCI ALL INCLUSIVE

1490€  

Na upit

UPLAĆUJE SE PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE  

NAPOMENA: Na upit se mogu menjati smeštajni objekti i dužina boravka. .                                                                         U CENU JE URAČUNATO:
-avio prevoz (Beograd-Havana-Beograd)  sa uključenim aerodromskim i drugim taksama
-transfere po programu putovanja (Arodrom Havana, Havana-Varadero, Varadero-Aerodrom)  
-smestaj sa uslugom i kategorizacijom iskazan u tabeli
-Troškove organizacije putovanja.

U CENU NIJE URAČUNATO:
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu –cene na upit.
-Individualne troškove  
- Ulaznice za muzeje, galerije...
-doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
FAKULTATIVNI PROGRAM-OBAVEZNA PRIJAVA U AGENCIJI:

Izlet br. 1 City Tour Old Havana 35€

Izlet br.2. Vinjales - dolina duvana 85€ U cenu izleta je uključeno: prevoz Havana-Vinjales-Havana,

vožnja čamcima kroz pećinu, pratnja vodiča tokom izleta, lokalni stručni vodič u Vinjalesu, ručak, degustacija kafe i tompusa

Izlet br. 3. Rajsko ostrvo Cayo Blanco 95€. U cenu izleta je uključeno : vođnja katamaranom do ostrva, , ručak,  otvoreni bar nacionalnih pica, animacija: prvi salsa koraci itd, pratnja vodiča tokom izleta.  

POPUSTI  I DOPLATE:  ZA 1/1 SOBU:  Doplata za sobu iskazana u tabeli ..
NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA : dinarski po srednjem kursu Narodne banke , 60% prilikom rezervacije, ostatak isplaćen 30 dana pred put  

OPIS SMEŠTAJA:
Casa particular (privatni smeštaj) u Havani .Casa particular su sobe koje Kubanci izdaju u turističke svrhe za šta je prethodno potrebno da dobiju dozvolu države. Kuće se nalaze u regiji Havana Centro u Havani na oko 1km udaljene od strogog centra grada (zgrade Kapitolio). Sobe i kuće su jako čiste i bezbedne, svaka soba ima zasebno kupatiloU ponudi su 1/2 i 1/3 sobe
Hotel Plaza 4* Havana Hotel Plaza nalazi se u Havani, na 1,8 km od plaže Plaja del Ćivo (Playa del Chivo) i nudi restoran, bar i zajednički salon. Ponuda ovog objekta uključuje porodične sobe i terasu. Gostima smeštajnog objekta na raspolaganju su recepcija koja radi non-stop, posluga u sobi i menjačnica. Sve hotelske sobe sadrže prostor za sedenje, flat-screen TV sa satelitskim kanalima i sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i tušem. Sobe za goste u hotelu Plaza poseduju klima-uređaj i radni sto. Gosti smeštajnog objekta mogu uživati u doručku na bazi švedskog stola. Popularna odredišta u blizini hotela Plaza su restoran La Bodeguita del Medio, Stari trg i zgrada Capitolio Nacional. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Hoze Marti, udaljen 20 km od hotela. 
Hotel Nacional 5* Havana. Smešten na 2,5 km od tvrđave San Salvador de la Punta u Havani, hotel Nacional de Cuba gostima nudi restoran i bar. Recepcija radi non-stop. La Bodegita del Medio nalazi se na 3,1 km od hotela, dok je Stari trg udaljen 3,3 km. Međunarodni aerodrom Hoze Marti udaljen je 16 km.
Hotel Sun Beach 3* Varadero Hotel Gran Caribe Sun Beach, koji se nalazi u Varaderu, nudi smeštaj sa 3 zvezdice i privatnu plažu. Sve smeštajne jedinice u ovom hotelu sa 3 zvezdice imaju pogled na vrt. Gostima su na raspolaganju bazen na otvorenom i bazen u zatvorenom. U hotelskom restoranu služe se afrička, američka, australijska i italijanska jela. Svaka hotelska soba sadrži prostor za sedenje, TV sa kablovskim kanalima i sopstveno kupatilo sa kadom i besplatnim toaletnim priborom. Sve sobe uključuju klima-uređaj i garderober, a pojedine su opremljene i balkonom. U objektu se služi doručak na bazi švedskog stola, kontinentalni ili vegetarijanski doručak. U hotelu Gran Caribe Sun Beach postoji i terasa. U hotelu možete da igrate stoni tenis ili pikado.
Hotel Puntaarena 4* Varadero Objekat Gran Caribe Puntarena nalazi se u naselju Varadero i nudi smeštaj sa 4 zvezdice. Gostima je na raspolaganju sopstven balkon. Sve sobe poseduju TV sa satelitskim kanalima i sopstveno kupatilo. Objekat poseduje bar i restoran. Najbliži aerodrom je Aerodrom Huan Gualberto Gomez, udaljen 17 km od objekta Gran Caribe Puntarena playa Caleta.
Hotel Gran Memories 5 Varadero https://www.hotelgrandmemoriesvaradero.com/en/

Hotel Paradiusus Resort &Spa 5* Varadero  https://www.melia.com/en/hotels/cuba/varadero/paradisus-varadero-resort-and-spa/index.htm

NAPOMENE:
Opšte napomene:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
  • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA TRAVEL KLUBA.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Grupni aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 45 putnika za evropska putovanja.
  • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
  • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
  • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije
  • Kod rezervacije hotelskog smestaja ili transfera važe uslovi ino dobavljača-rezervacionog sistema.
  • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
  • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
  • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
  • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
  • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste agenciju na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Putnicima se preporucuje da uplate osiguranje od otkaza aranzmana.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa putovanja je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
  • Putnici su duzni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
  • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.
  • Za ovo putovanje postoji poseban uslov putovanja,gde svi putnici svojom uplatom aranzmana potvrdjuju da su saglasni sa istim. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije. Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi za daleke destinacije)

Napomene u vezi sa smeštajem:

  • Organizator putovanja, TRAVEL KLUB, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
  • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
  • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
  • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
  • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
  • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
  • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
  • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

  • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
  • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
  • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Travel Klub  nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
  • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
  • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
  • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
  • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.
  • Za fakultativne izlete nije obezbeđena  zaštita u pogledu garancija putovanja

Napomene u vezi sa vizama:

  • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
  • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
  • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
  • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
  • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
  • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

                                                                                        PROGRAM JE INDIVIDUALAN

AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE DRUGAČIJE USMENE
INFORMACIJE O PROGRAMU PUTOVANJA

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH SADRŽAJA PROGRAMU

 

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu posedujemo garanciju putovanja u visini od 200.000,00 eura. Putnici      su osigurani za slučaj insolventnosti i od odgovornosti organizatora turističkog putovanja

po osnovu polise br: 2700272 koja važi od 01.01.2020.

 UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA  TA TRAVEL KLUB,                                   

POSEBNE NAPOMENE, USLOVI AVIO KOMPANIJE I INO DOBAVLJACA  SU
SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA

ORGANIZATOR PUTOVANJA BIKE&TRAVEL doo-OGRANAK TRAVEL KLUB

LICENCA 248/2020 Cenovnik br. 1 od 20.3.2020