BEČ I VAHAU VINSKA DOLINA pod zaštitom UNESCO-a - AUSTRIJA 2024 - NA LEPOM PLAVOM DUNAVU (Krems, Durnštajn, Špic, Melk, Dvorac Lihtenštajn, Banja Baden, Đer) - 25-28 jul, 19-22 septembar, 8-11 novembar ( Dan primirja), 12-15 decembar (ADVENT) 2024 / 4 dana / 3 noćenja HOTEL 4* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 259€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Beč - centar moćne carevine sa dvorovima i raskošnim palatama, čuvenim poslastičarnicama, kafanama i pivnicama. Grad lepršavih valcera, stvaralaštva Mocarta, Betovena, Hajdna, Štrausa pleni svojom raskošću i ne ostavlja posetiocu nijedan neispunjen trenutak...Posetićemo i dolinu reke Dunav na kojoj ćemo oslušnuti istoriju i melodije čuvenih Štrausovih valcera...Prvi gradić na našem putešestviju jeste Krems sa svojim izuzetno očuvanim srednjovekovnim centrom po kojem ćemo se prošetati...Potom sledi poseta drevnom Durnsteinu iznad kojeg se nalaze ruševine starog zamka u kojem je prema legendi bio zatočen engleski kralj Ričard. Poslednji biser ove regije koji ćemo posetiti jeste gradić Melk sa impozantnom Benediktinskom opatijom koja spada u red najvećih opatija Evrope. Kulturni krajolik Vahau doline uvršten je 2000. godine na UNESCO-vu listu. Dolinu krasi divna panorama od koje zastaje dah. Pridružite nam se na ovom putovanju da zajedno uživamo u bajkovitim gradovima smeštenim na lepom plavom Dunavu...

BEČ

Beč je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope, carski grad, "grad muzike" i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja. Jedno je od najomiljenijih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta, pa se za Beč sa pravom može reći da je pravi poliglota. Sa svojim arhitektonskim i kulturnim nasleđem, svojim šarmom i raskoši može stati rame uz rame sa Parizom i Rimom. Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori Mocart i Betoven, kao i epitet jednog od najznačajnijih kulturnih centara starog kontinenta. Katedrala Sv. Stefana u kojoj se i venčao čuveni kompozitor Mocart, veličanstveni spomenici na Ringu, vrtovi palate Belvedere, dvorac Schönbrunn, Mariahilfer ili Kärtner Strasse su samo deo znamenitosti koje ovaj grad može da ponudi. Demel, nekadašnja poslastičarnica carske porodice, važi za jednu od najpoznatijih i najboljih poslastičarnica na svetu. Sacher torta je neizbežna stavka pri izboru brojnih poslastica. Angenehm!

VAHAU DOLINA

Vahau dolina (Wachau valley) u Austriji smeštena je između gradića Melk na zapadu i gradića Krems na istoku i prostire se na oko 30 km duž toka Dunava. Mnogi je smatraju jednim od najlepših i najslikovitijih predela Dunava. Vinogradi i vinske terase, voćnjaci, prirodan protok reke bez brana i elektrana, kao i jedinstveni gradski pejzaži brojnih naselja duž doline, čine savršenu harmoniju prirode i izgrađene sredine. Sve ovo je doprinelo tome da se Vahau dolina nađe na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a 2000. godine. Na području Vahau doline nalazila su se neka od prvih naselja na Dunavu koja datiraju još iz vremena kamenog doba, kao i ona iz rimskog perioda.

Na području Vahau doline postoji čak 121 vinarija, a pod vinogradima je oko 30% od ukupne površine zemljišta. Najkvalitetnija sorta vina ove regije je Grüner Veltliner, a jedna od najboljih vinarija Vahau doline - vinarija Polz, nalazi se u mestu Rührsdorf na desnoj obali Dunava. Kultura vina je važan deo lokalnog identiteta ovog područja, pa su od kulturnih aktivnosti najpopularnije upravo one vezane za tradiciju vina (događaji vezani za berbu grožđa i degustaciju vina, vinski putevi, biciklističke ture kroz vinograde itd.).

DVORAC LIHTENŠTAJN

Dvorac Lihtenštajn je smešten nedaleko od Beča. Izgrađen je 1130. godine pod patronatom Huga fon Petronela - Lihtenštajna. Zamak je bio sedište loze Lihtenštajna sve do 1295. godine kada je dospeo u posed lordova od Stadeka pod uslovima bračnog ugovora. U 14. veku je dodatno proširen, a u 16. veku je dobio konačni izgled. Na Božić 1807. godine Princ Džon od Lihtenštajna ga je vratio u posed porodice u kome ostaje sve do današnjeg dana. Jedan od autentičnh spomenika srednjeg veka i danas ponosno stoji na stenovitoj podlozi, sa kulama koje se uzdižu i nude predivan pogled na okolinu. Danas dvorac sadrži veliku zbirku starih oklopa, oružja i slika i otvoren je za posetioce. Celokupan enterijer dekorisan je srednjovekovnim umetničkim delima, dok se njegov eksterijer razmeće bastionima i kupolama.

BANJA BADEN

Baden, što u doslovnom prevodu znači „kupka“, je veoma poznata banja zbog termalnih izvora sa sumporom još iz doba Rimljana. Međutim, danas ovaj gradić u Austriji mnogo više izgleda kao klasičan aristokratski grad za bečku elitu iz 19. veka, sa klasičnim stubovima na starim zgradama. Na prvi pogled, Baden banja deluje kompaktno i mirno. Dvospratnice okružuju mirne ulice na kojima se i dalje nalaze tramvajske šine. Vazduh je čist i ovde nema buke i gradskog smoga, a u dolini stalno duva lagan povetarac. U daljini se naziru ruševine zamka, kao i padine prošarane vinogradima.

Šetnjom po kaldrmisanim ulicama i zavojitim putanjama po Kurparku, može se primetiti da je Betoven prisutan na svakom koraku. Od Betovenove ulice, koja vodi do Kurparka, preko kolonada Betovenove palate, pa do muzeja posvećenog Betovenu, ovaj kompozitor je praktično „ugrađen“ u svaku ulicu i kuću u ovoj banji. Betoven je voleo banju Baden i često je dolazio ovde. U Badenu je čak komponovao i neke delove svoje veličanstvene Devete simfonije. U maloj kući u srcu Badena se nalazi i muzej posvećen ovom kompozitoru, sa artefaktima i muzičkom laboratorijom, gde se može čuti objašnjenje kako je Betoven uspevao da komponuje muziku čak i kada je ostao gluv. Međutim, glavni fokus je svakako na njegovom boravku u Badenu. Zbog zdravlja koje se iz dana u dan pogoršavalo, kompozitor je često dolazio u ovu banju samo da uzme vodu (kočijom se putovalo oko tri sata iz Beča).

BEČ I VAHAU VINSKA DOLINA - Na lepom plavom Dunavu 2024

ĐER sa fakultativnom posetom VAHAU DOLINA, ZAMAK LIHTENŠTAJN, BANJA BADEN

 

Program putovanja:                                                  4 dana / 3 noći / autobusom DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - ĐER - VOSENDORF

Sastanak putnika u 5.30h. Polazak iz Beograda u 6h, a iz Novog Sada u 7h. Dnevna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Đer (Mađarska). Obilazak užeg centra grada sa vodičem: Stari grad, Ovaroš (Óváros) koji leži na ušću reke Rabe i Dunava i koji je sačuvao svoj istorijski karakter: Trg Beči kapu (Bécsi kapu), Trg Sečenji, Benediktinska crkva i samostan Svetog Ignjatija Lojolskog, kao i muzej apoteka Sečenji. Ulice, trgovi, kuće i radnje starih zanatlija vraćaju nas u prošlost: palata Ziči, palata Esterhazi, a muzeji i crkve kriju mnoga blaga iz proteklih vremena. Boravak u ovom prelepom gradu biće pravi izazov! Nastavak puta ka Austriji. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: BEČ

Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje Beča - užeg centra grada u pratnji vodiča: Ring, Trg Marije Terezije, dvorac Hofburg, Parlament, Većnica, Opera, zgrada Univerziteta, Burg teatar, katedrala Svetog Stefana. Fakultativni odlazak do dvorca Belvedere koji je jedan od najvećih atrakcija i zaštitnih znakova Beča. Čine ga gornji i donji Belvedere, parkovi i vrtovi. Ovo velelepno zdanje je izgrađeno u 18. veku za princa Eugena Savojskog u bečkom trećem becirku (bečka gradska opština) koju nazivaju i Landstraße. Ona je predstavljala letnju rezidenciju, a izgradio je barokni arhitekta Johann Lukas koji je bio miljenik princa Eugena. Nakon obilaska slobodno vreme za uživanje u Beču do kraja dana. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. DAN: VAHAU DOLINA (KREMS - DURNSTEIN - SPITZ - MELK)

Doručak. Slobodno vreme ili polazak na celodnevni fakultativni izlet do Vahau Doline smeštene u pokrajini Donja Austrija. Dolinu krasi divna panorama od koje zastaje dah. Poznata je i po proizvodnji vina. Od 2000. godine ceo prostor je pod zaštitom UNESCO-a. Prvo ćemo posetiti barokni gradić Krems. Istorija ovog gradića duga više od hiljadu godina vidljiva je svuda - na ulicama i trgovima, u manastirima i crkvama, u gradskim kućama i utvrđenjima. Krems na Dunavu predstavlja i vinsku prestonicu Austrije. Nastavak putovanja do obližnjeg grada Durnstein. Šetnja njegovim kamenim ulicama do divne barokne „Plave crkve“. Panoramski pogled na ostatke srednjovekovnog zamka u kojem je bio zatočen engleski kralj Ričard Lavlje Srce. Odlazak do mesta Spitz kojr je po mišljenju mnogih jedno od najlepših naselja Vahau doline. Formiralo se u blizini ruševina dvorca Hinterhaus na levoj obali Dunava i okruženo je vinogradima smeštenim na terasastim brdima sa pogledom na reku. Pauza za ručak gde možete isprobati i najkvalitetnija vina ovog kraja. Nastavak vožnje kraj živopisnih predela kojima dominiraju vinogradi i divna pobrđa koja se ogledaju u Dunavu. Dolazak u Melk. Slobodno vreme ili fakultativna poseta Benediktinskoj opatiji Melk. Obilazak opatije u sklopu specijalno vođene ture koja obuhvata razgledanje nekoliko prostorija od kojih svaka ima svoju simboliku. Poseta znamenitoj biblioteci i neverovatnoj baroknoj crkvi. Povratak u hotel. Noćenje.

Napomena: U zimskom periodu se ne obilazi Spitz !

 

4. DAN: ZAMAK LIHTENŠTAJN - BANJA BADEN - BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Fakultativni izlet do zamka Lihtenštajn (Burg Liechtenstein) i grada Baden. Jedan od autentičnih spomenika srednjeg veka i danas ponosno stoji na stenovitoj podlozi sa kulama koje se uzdižu i nude predivan pogled na okolinu. Zamak Lihtenštajn izgrađen je 1130. godine. Godine 1295. prelazi u posed lordova od Stadeka, a na Božić 1807. godine princ Džon od Lihtenštajna vraća dvorac u posed porodice u kom ostaje do danas. U sklopu dvorca nalazi se i kapela St. Pancras koja i danas služi svrsi. Nastavak puta ka Banji Baden, poznatoj po termalnim izvorima sa sumporom još iz doba Rimljana. Međutim, danas ovaj gradić u Austriji mnogo više izgleda kao klasičan aristokratski grad za bečku elitu iz 19. veka, sa klasičnim stubovima na starim zdanjima. Dok budemo šetali kaldrmisanim ulicama i zavojitim putanjama po Kurparku, primetićete da je ovde Betoven prisutan na svakom koraku. Od Betovenove ulice, koja vodi do Kurparka, preko kolonada Betovenove palate, pa do muzeja posvećenog Betovenu, ovaj kompozitor je praktično „ugrađen“ u svaku ulicu i kuću u ovoj banji. Betoven je voleo Baden i često je dolazio ovde. U Badenu je čak komponovao i neke delove svoje veličanstvene Devete simfonije. U poslepodnevnim časovima polazak za Srbiju. Dolazak u Beograd oko ponoći.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Beč i Vahau dolina - Na lepom plavom Dunavu" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
01.05-04.05.2024
PRVI MAJ 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
259€
20.06-23.06.2024
LETO 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
259€

 

CENA OBUHVATA:                                                                                                                                                         

- prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi

Napomena :  Kalkulacija je rađena na bazi minimum 15 putnika. Tura se najčešće izvodi lux kombijem od 20 mesta ili VIP autobusom od 30 mesta . Nema dabl-dekera. Nudimo moderan koncept putovanja, male grupe i dnevnu komfornu vožnju.  Putovanje je moguće izvesti i za manji broj ljudi uz korekciju cene ( zatvorene , vip grupe ili grupe prijatelja).  U tom slučaju prevoz može biti i kombijem  8+1, a vaš vodič je ujedno i vozač. 


- obilaske prema programu
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u sobama 1/2 ili 1/2+1
- uslugu stručnog licenciranog vodiča i pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- pripremu i organizaciju  putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- pešačka tura Đerom sa vodičem - 5€
- obilazak Beča (uključeni prevoz i vodič) - 15€
- Dvorac Belvedere (uključeni ulaznica, prevoz i vodič) - 25€
- Vahau Dolina: Krems, Durnstein, Spitz, Melk (uključeni prevoz 250 km i vodič) - 40€
- Benediktinska opatija u Melku (vođena tura sa uključenom ulaznicom) - 30€
- Dvorac Lihtenštajn i Banja Baden (uključeni ulaznica, prevoz i vodič) - 40€

- napojnica za vodiča

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 150€ umesto 155€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati !

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 130€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2+1 bez doplate. Doplata za dodatno sedište 80€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na licu mesta oko 1,6€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Eventhotel Pyramide 4* (Vosendorf) je udaljen 19 km od centra Beča. U ponudi ima veliku spa i rekreativnu zonu sa bazenima u zatvorenom i na otvorenom koje gosti mogu da koriste besplatno. Besplatan WiFi je dostupan u zajedničkim prostorijama i u pojedinim sobama. Svaka soba je klimatizovana i poseduje sef, mini-bar, TV sa satelitskim kanalima, kao i kupatilo sa fenom za kosu.

https://www.eventhotel-pyramide.com/de/

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 15 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Beč i Vahau dolina - Na lepom plavom Dunavu" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.